Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

πkant

Ce înseamnă România pentru noi? Doar locul unde stăm împreună?

  • decembrie 03, 2023
  • Diana Nechita

Ce înseamnă România pentru noi? Doar locul unde stăm împreună?
de Violeta Cincu

A fost 1 decembrie 2023. Ca în fiecare an, ca jurnalist, am mers la ceremonii. Fiecare an are un alt aer, un alt vibe, cum spunem la radio. Mulți copii. Familii venite și din Neamț și Suceava ca să vadă parada. Oamenii au venit la parada și la ziua României. Am fost curioasă să văd ce știu copiii. Știau ce e pe 1 decembrie. Ce înseamnă pentru voi România – a fost întrebarea următoare. Ochi mirați îndreptați către reporter, către părinți, către steagul mic ținut în mână.

E locul în care stăm împreună și ne distrăm!”

România a ajuns doar locul în care stăm împreună? Iar distracția depinde de vârstă și de facturi. Iar jocurile copilăriei se transformă pe măsură ce creștem în jocuri serioase cu mize mari. Jocul de-a educația, de-a austeritatea, jocul cu sistemul sanitar sau ruleta bugetar sau întreprinzător.

Între politicienii locali și public a fost pe 1 decembrie 2023 o distanță pe care parcă aproape nimeni nu a vrut sa o reducă. O doamnă asista la paradă foarte supărată. Am întrebat-o dacă a supărat-o România. Mi-a spus râzând că România înseamnă totul. Dar politicienii ar trebui să fie mai serioși și atenți și să aibă grijă de lume.

Un alt cuplu mi-a spus că la capitolul guvernare ar trebui să fie omul potrivit la locul potrivit, dar la noi nu s-a cam potrivit asta.

Anul viitor vom avea patru rânduri de alegeri, iar noi trebuie să alegem oamenii potriviți la locul potrivit. Altfel, România va fi, în continuare, doar locul în care stăm împreună?

PS. Am văzut că momentul în care oamenii s-au călcat la început în picioare la fasole și cârnați a fost comentat aspru de unii internauți. Organizarea nu a fost cea mai fericită, iar toți se opreau la primul cazan, ceea ce a creat busculada de la început. E drept că au fost care au cerut și zece porții, dar erau și oameni care voiau să participe la acest moment pentru a se bucura împreuna și de fasole. Nu că ar fi fost săraci și nu își puteau permite. Pe drumul spre redacție, pe 1 decembrie, am auzit o conversație:
-Ai adus si tu o fasole?
-Hai mă că nu-s muritor de foame!

Nu trebuie să fii muritor de foame ca să îți dorești să împarți cu prietenii o fasole făcuta la cazan. Așa că anul viitor, propun fasole pe clasa economic, mediu și de lux. Ca pe Titanic.