GALERIE FOTO – Centrele de vaccinare împotriva COVID-19 din județul Iași, între încăperi cu mucegai și revolta primarilor

În județul Iași au fost stabilite 31 de centre de vaccinare, dar raportările deseori triumfaliste referitoare la modul de organizare se dovedesc a fi castele de nisip în fața realității. Săli goale, necompartimentate și uneori pereți cu mucegai, speranțe închise cu lacăt în fața pandemiei. Iar primarii din județ cer bani executivului și spun că s-au săturat de promisiuni.
În fotografie putem vedea mucegaiul din centrul de vaccinare anti Covid-19 care va fi organziat la Punctul Termic din Tătărași. Mirosul te izbește de cum intri. Iar în imaginea alăturată e toaleta mascată de draperii.
Bucureștiul a pus degetul pe Google Maps când a stabilit centrele de vaccinare anti Covid-19?
Incertitudine în etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19. Etapa care, potrivit informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică, ar trebui să înceapă după data de 15 ianuarie. În județul Iași sunt 31 de centre de vaccinare, dar mulți primari spun că probabil de la București s-a pus degetul pe hartă când s-a ales locația centrelor. Primarul din Vlădeni, Cătălin Brânzaru, a cerut un centru de vaccinare în comună. Spune simplu: vârstnicii abia ajung la dispensarul din sat, darămite la centrul din Popricani, aflat la 30 de kilometri distanță.
„4.300 de locuitori. Noi am făcut o adresă prin care am cerut un centru de vaccinare. Avem un dispensar nou și poate fi organizat acolo un centru de vaccinare. Noi am fost repartizați la comuna Popricani și am cerut ca noi și Andrieșeniul s-ar putea vaccina aici. Să știți că populația din Vlădeni, mă refer la vârstnici, abia ajung la dispensarul din Vlădeni. Să se ducă la Popricani?”, zâmbește amar primarul din Vlădeni, Cătălin Brânzaru
Primarul din Ciurea: „Nu am primit un leu de la Guvern din martie și până acum”
Primarul din Vlădeni, Cătălin Brânzaru, este completat de primarul din Ciurea. Aici ar trebui vaccinate 14.400 de persoane. „Toate comunele din sudul județului Iași se vaccinează la Ciurea. Vorbim de Ciurea, Mironeasa, Mogoșești, Grajduri, Ipatele, Scânteia, Scheia, Drăgușeni. Centrul de vaccinare îl organizăm la centrul cultural. Este o clădire proaspăt reabilitată în 2020. Dispune de toate utilitățile. Cădură, apă caldă, canalizare.”
Primarul din Ciurea vrea bani de la Guvern. S-a saturat de promisiuni. Primarul din Ciurea, Cătălin Lupu: „Am primit instrucțiuni, iar cheltuielile vor fi suportate de administrațiile locale. Nu sunt mici cheltuielile, dar trebuie să ne mobilizăm. E destul de dificil pentru că nu avem un buget la nivel național darămite la nivel local. Vom face achiziții pe SEAP pentru dotarea acestor spații. Guvernul se gândește să ne returneze banii. Speranța e slabă. Pentru că din martie anul trecut nu am primit nici măcar un leu pentru cheltuielile materiale suportate de primării pentru măști, dezinfectanți și alte materiale sanitare.”
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica: „Între 3 și 5 milioane de euro ar costa să facem o campanie de vaccinare așa cum se dorește!”
În municipiul Iași sunt 16 centre de vaccinare. Cele mai multe în școli.
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, spune că „Ministerul Sănătății a inițiat o ordonanță de urgență în care dă sarcini autorităților locale fără să spună și de unde va plăti aceste costuri ale centrelor de vaccinare. Între 3 și 5 miliaone de euro ar costa să facem o campanie de vaccinare așa cum se dorește. Avem peste 175.000 de persoane vulnerabile cu boli cronice. Și avem peste 80.000 de persoane peste 65 de ani”.
Cum arată centrele de vaccinare? În varianta norocoasă, săli de sport sau cămine culturale modernizate. Goale. Cu lacăt. În municipiul Iași, la punctul termic din Tătărași te izbește mucegaiul. Și la propriu, și la figurat. Iar toaleta e mascată de două draperii. Parcă e o cabină de vot. La centru Vovidenia, centru de zi pentru vărstnici, o sală cu o bibliotecă. La Negruzzi, sala de gimnastică păzită de un lacăt. Prin geamurile înghețate se vede o sală goală. Nici apelul DSP privind echipele de vaccinare nu are prea mult succes. Ar fi nevoie de 600 de medici și asistente medicale. S-au înscris doar 300. Adică jumătate. Liderul Sanitas Iași spune că asistentele medicale sunt obosite. Medicii nu se înscriu pentru că deocamdată nu se știe nimic. Cât va fi salariul și care va fi programul.
Dar oamenii vor să se vaccineze. Sunteți cu vaccinarea? Întrebarea adresată frecvent reporterului care fotografia centrele din Iași.