Stresul provocat de pandemie asupra pielii. Sfatul medicului dermatolog

Profesor universitar dr. Laura Gheucă Solovăstru, medic primar dermato- venerolog a fost invitatul dimineții în Play the Day. Laura Gheucă Solovăstru a vorbit la Radio HIT despre efectele stresului asupra tegumentelor dar și despre semnalele pe care le dă pielea noastră în momentul infecției cu SARS Cov2.
Principalele declarații ale profesorului universitar dr. Laura Gheucă Solovăstru, medic primar dermato-venerolog
Efectele stresului asupra pielii?Atunci când stresul este intens și pe o perioadă lungă de timp așa cum s-a întâmplat acum determină modificări extrem de importante asupra organismului care se pot developa la nivelul pielii, tegumentului.Și pielea reacționează. Reacționează imediat la stres și lucrul acesta se vede. Modificările sunt ușor de recunoscut și anume înroșirea pielii, senzația de căldură, senzație de usturime. Modificările cutanate datorate stresului sunt mai puțin vizibile imediat. Ele se datorează unui efect cumulativ al stresului la nivelul pielii. Piealea reacționează prin leziuni și dermatoze cum sunt eczemele, dermatitele irititative, dermatita seboreică, psoriazisul. Pacienții noștri se confructă cu căderea părului, modificări structurale la nivelul unghiilor, acneea la tineri este mai frecventă. Apare acneea tardivă, la vârste adulte. Mai greu se face legătura între stres și aceste dermatoze de tip inflamator. Mai este un aspect important pe care vreau să îl subliniez și anume că în momentele acestea de solicitare emoțională fie neglijăm îngrijirea corespunzărtoare pielii, fie pielea devine un obiect de interes exagerat. Acțiunile asupra ei sunt exagerate. Acum folosim în exces produsele de curățare, dezinfectanti. Manevrele pe care le realizăm la nivelul tegumentului sunt traumatizante dacă depășesc un anumit standard.
Tegumentul suferă în momentul în care manevrele sunt traumatizante și folosim în exces substanțe abrazive, dezinfectante. În exces? Nu există o rețetă standard.Nu toți avem același tip de piele. Ceea ce nu produice nicio leziune la o persoană cu tegument sănătos, altele la o persoană cu ten sensibil. Nu vorbim de o limită dar manvrele de îngrijire a pielii sunt personalizate.
După ce ne dezinfectăm de nenumărate ori? După folosirea repeetată a dezinfectantului, trebuie să spălăm mâinile cu un săpun blând, să aplicăm o loțiune emolientă și să dăm posibilitatea pielii să își refacă resursele pe care el are. Dacă păstrăm dezinfectantul mult timp pe piele, atunci pielea noastră în timp își va pierde din resursele de refacere.
*Fără a avea pretenția unor studii științifice , putem face o legătură-măcar ca semnal de alarmă-între infecția cu SARS COV 2 și anumite afecțiuni dermatologice
Dacă îmi puneați această întrebare acum câteva luni nu aș fi putut să vă răspund. Astăzi însă vă pot spune din experiența mea că putem face legătură între infecția cu SARS COV 2 și anumite leziuni cutanate,. Deși nu sunt foarte specifice rîmîn în legăturîă. Aș trage un semnal de alarmă asupra acestui lucru. Sunt câteva semne importante ușor de recunoscut pentruy pacienți. Prezența pe piele a unor erupții de tip urticarial, senzația roșie de umflătură a tegumentului poate precede o infecție cu SARS COV 2. Apoi sunt câteva manifestări caracteristicem, ce însoțesc infecția cu SARS COV 2 leziunile care seamănă cu degerăturile care pot parae la extremitățile degetului, la mâini și la picioare, și la vârsful nasului. Pot fi ușor confundate cu alte tipuri de raecție dar literatura de specialitate și practica de zi cu zi le arată frecvente în asociere cu infecșțua cuy SARS Cov 2. Sunt leziunile pustuloase, apariția pe piele a unor mici bășici cu apă sau cu puroi diseminate pe întreg corpul. Apoi alte elziuni sugestive senzație mîncărime, constricție, de disconfort în pielea ta. Pot fi asociate cu infecția cu SARS COV 2.