Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Laurence Auer, ambasadoarea Franței: „Iașul este un oraș important care trebuie să revină în centrul cooperării europene și trebuie create coridoare pentru ca orașul să nu rămână izolat!”

  • februarie 15, 2021
  • Cincu Violeta

Doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, a făcut această declarație la Iași, unde se află într-o vizită de două zile, vizită în cadrul căreia se va întâlni cu oficialități locale, cu organizații nonguvernamentale care au beneficiat de finanțări europene, dar și cu elevii și studenții francofoni. Prezența franceză la Iași este o prezență cu o istorie lungă, a precizat ES Laurence Auer. Ambasadoarea Franţei în România a ținut să precizeze că orașul trebuie să revină în centrul cooperării europene și trebuie create coridoare prin proiecte europene pentru ca Iașul să nu rămână izolat. La finalul interviului a mărturisit, în limba română, că iubește mult cultura română și a oferit și un sfat pentru femeile din România: „Faceți studii și nu vă descurajați!”

Rolul jucat de Institutul Francez din Iași?

Doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România: Prezența franceză la Iași are o istorie lungă. Primul Consulat francez aici a fost deschis aici în secolul al XVIII-lea. Avem o dragoste profundă pentru orașul Iași, sunt foarte multe amintiri care ne leagă din perioada Primului Război Mondial, o întreagă arhivă, multe fotografii care au rămas în urmă. Deci am lăsat aici multe amintiri, multe lucruri împărtășite între România și Franța. Este vorba și despre fondarea României moderne până la urmă, despre prima Universitate, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” de la Iași, prima cooperare medicală. Deci este un oraș foarte important, un oraș intelectual, un oraș puternic care trebuie să revină în centrul cooperării europene. De aceea, trebuie să creăm și coridoare care să pună în legătură orașul, ca Iașul să nu rămână izolat, coridoare create prin fonduri europene, dar și prin cooperare universitară, precum cooperarea cu orașul Poitiers și cooperare tehnologică.

Interviul integral

Veolia a anunțat că renunță la contractul cu Iașul. E o întâlnire tripartită Primărie-Veolia-Ministerul Energiei. 

Doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România: Situația în toate primăriile după alegeri și după un număr de ani presupune ca apelurile la proiecte și oferte se refac. Veolia gestionează la București tot sistemul automat de apă. Nu cunosc exact culisele situației de la Iași. Dar Veolia rămâne în România și este interesată să rămână în diverse orașe. Respectând toate procedurile. Veolia Rămâne în România.

Vorbiți deseori în discursul dumneavoastră de descentralizare. Sunt pregătite autoritățile locale să acceseze fonduri europene?

Doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România: Vin de la București. De o lună am întâlniri cu autoritățile guvernamentale. Fiecare ministru în parte s-a angajat în această direcție. În sensul în care fondurile europene corespunzătoare vor fi dirijate către autoritățile teritoriale. L-am întâlnit și pe ministrul Justiției care și-a luat un angajament în acest sens și am totală încredere. Sistemul european este un sistem simplu, deci în mod normal lucrurile ar trebui să se desfășoare rapid, iar cooperarea franceză vine în sprijinul acestui proces.

Egalitatea de gen, o temă pe care am regăsit-o în activitatea dumneavoastră. Care sunt proiectele Ambasadei Franței în România?

Doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România: Suntem o echipă extrem de feminină. Conduc la București o echipă care cuprinde o directoare, dar și antenele regionale ale Institutului Francez din România sunt conduse tot de directoare. Iași, Cluj, Timișoara. Anterior datei de 8 martie avem mai multe proiecte în această direcție. Este vorba despre femei în cercetare, femei în Întreprindere sau în Justiție sau în situații de urgență. Pe data de 8 martie, alături de colega mea suedeză vom trata subiectul violenței domestice, așa cum am făcut în noiembrie anul trecut. Este vorba despre subiecte ca traficul de persoane și prostituția. Nu în ideea ambițioasă de a eradica aceste fenomene, ci de a aduce în atenția oamenilor aceste subiecte importante.

Care este întrebarea pe care, dacă ați fi jurnalist, ați adresa-o ambasadorului Franței în România?

Doamna Laurence Auer,ambasadoarea Franței în România: Un diplomat este până la urmă un mister și cu atât mai mult dacă este și o femeie. Întrebarea pe care aș adresa-o ar fi cum devine o femeie ambasador în Franța? Și răspunsul este că se poate. Doamnelor, domnișoarelor, în contextul actual totul este posibil. Faceți studii, nu vă descurajați, viața rezervă o mulțime de oportunități. Pentru mine este o șansă să ajung în țara aceasta care are atât de multe istorii speciale. Am venit pentru prima dată în România la 9 ani, la Constanța, și primul film românesc pe care l-am văzut în 1985 este filmul Shoah – Holocaust, de Claude Lanzmann. Și iată că profesia de diplomat îmi permite să ajung astăzi la Iași și să pun realități pe imaginile văzute atunci.

Foto_Laurence-Auer-sursa-Twitter.jpg