Atelier 22, 23, 24 – ECHILIBRU în DEZECHILIBRU – improvizația în dans ca formă de practică performativă cu Virginia Negru

În perioada 22-24 iunie, Virginia Negru va susține o serie de ateliere în sala 49 din cadrul UNAGE destinate studenților și masteranzilor în intervalul orar 10:00-16:00.
Virginia Negru despre atelier:
Libertatea este un concept atrăgător, însă în momentul în care suntem puși în fața tuturor posibilităților de cele mai multe fie ne panicam, ne pierdem, fie ne entuziasmăm atât de tare încât acțiunile și alegerile ne pot fi determinate de cele mai banale automatisme și obiceiuri.
Improvizația în dans se confruntă tocmai cu acest paradox: potențialul permanent a ceva nou și unic și riscul de a repeta mereu aceleași mișcări. Dansatorii emergenți ai anilor ‘60 au început să fie atrași de tensiunea creativă a acestui paradox și au scos improvizația din spatele cortinei/din sala de repetiții, aducând pe scena pe lângă alte experimente coregrafice și improvizații de mișcare și dans (ex. ‘Continuous Project Altered Daily’ de Yvonne Rainer). De atunci improvizația a devenit ceva uzual în multe lucrări de dans contemporan, în diferitele sale forme, de la improvizații structurate (scores) până la improvizații deschise (instant composition, real time composition).
Atelierul ‘Echilibru în Dezechilibru’ își propune să lucreze cu mecanismele compoziționale de bază ale improvizației. Ce tip de prezentă, atenție, dispoziție, motivație e nevoie să avem/să cultivăm în improvizație că practică performativă? Care este relația cu propriul corp, emoții, imaginație, colegi de scenă, spațiu, timp, public când nu avem un scenariu prestabilit? Ce întrebări ne punem, ce alegeri facem, cu ce resurse ne conectăm când ne “edităm”/compunem în timp real mișcările? Facem mișcări la întâmplare sau ne preocupa ceva anume? Punctul central al atelierului va fi lucrul cu atenția – conștientizarea și intervenția asupra felului în care luăm decizii. Vom urmări cum ne este alterată percepția timpului, a spațiului și a mișcării când suntem priviți, cum dobândim claritate, simt compozițional, sensibilitate la detalii, capacitate de a conștientiza mai multe perspective simultan, disponibilitate de a ne asuma riscuri, interes în a căuta și a crea sens în timp real.
Ca material de lucru vom folosi practici și abordări dezvoltate de dansatori care au adus improvizația pe scena dansului ca performance: Contact Improvisation – Steve Paxton, Tuning Scores – Lisa Nelson, Logomotion – Simone Forti, Poetic Movement- Stephen Batts. Ca și conținut de mișcare vom urmări atât integrarea vocabularului personal cât și diversificarea acestuia prin introducerea de principii și elemente specifice unor tehnici care s-au dezvoltat în paralel dar și în comunicare cu practicile menționate mai sus: Ideokinesis, Feldenkrais, Release Technique, Axis Syllabus. O parte importantă a atelierului va fi și partea de discuții și exerciții de scris iar materialul de lucru se va adapta pe parcurs integrand nevoile/întrebările studenților, aprofundând practicile care se dovedesc mai relevante studenților în momentul întâlnirii.
Virginia Negru – dansator și performer
Virginia Negru este dansator și performer a cărei identitate artistică este strâns legată de activitatea sa pedagogică. Virginia a descoperit plăcerea de a se mișca în moduri neobișnuite înainte de a putea vorbi sau a înțelege că ceea ce făcea se numea dans. Deși se consideră mai degrabă un autodidact, de-a lungul timpului a întâlnit dansatori și profesori care i-au conturat și influențat în mod profund viziunea asupra dansului și a mișcării în general: Catrina Choate (Dans Contemporan și Feldenkrais), Amalia Stinopoulou (Limon Technique), Lelia Marcu (balet), Steve Batts și Ursula Laeubli, Benno Voorham si Sybrig Dokter, Scott Wells, Alexandra Soshnicova și Serghei Golovnya, Cyrus Khambatta, Nora Hajos, Nancy Stark Smith, Sveta Bird, Sasha Dodo, Adrian Russi, Susanne Martin (Instant Composition și Contact Improvisation), Kira Kirsch si Antoine Ragot (Axis Syllabus). În 2011 un eveniment din viața personală a fost catalizatorul și începutul unei perioade de interiorizare, chestionare, contemplare și călătorii inedite, care s-au fructificat mai târziu prin mai multe demersuri artistice, inițiative pedagogice, invitații performative: My life is my art – o călătorie din Veneția până în Finisterra – 4 luni mergând pe jos într-un avânt de a afla ce e în spatele “cortinei” realității cotidiene și de a chestiona modul demonstrativ și vizibil prin care i se cere unui artist să contribuie artistic, social și politic în lumea în care trăiește; cursuri săptămânale de Contact Improvisation urmate de jam session-uri de dans – manifestare a dorinței de comunicare directă și imediată cu alți artiști și cu publicul interesat de dans, dar și a nevoii de a replica modele de învățare și practică întâlnite în alte țări; Contact Bucharest Festival – organizarea anuală a unui eveniment intensiv de învățare, practică și schimb de experiență prin dans și CI cu profesori și participanți din mai multe țări; Pe Bune – dansator și profesor invitat în cadrul proiectului PETEC pentru a contribui la crearea unui spectacol de improvizație, muzică și dans pentru copii; Echilibru în Dezechilibru – o serie de ateliere de CI dedicate actorilor și dansatorilor profesioniști din mai multe orașe din România; Negotiating reality – laborator de cercetare asupra mișcării prin CI; spectacolele After.Life de Sasha Dodo, Iluzionistele de Mădălina Dan – dansator/performer; Școala performativă pentru copii CNDB și Academia de dans și performance CNDB – profesor invitat. În prezent ghidează laboratorul de compoziție prin improvizație Perspective în Mișcare și se dăruiește cu entuziasm oricărei ocazii de a împărtăși cu ceilalți experiența și energia pe care a acumulat-o pană acum dansând, predând și perfomând.
Pentru siguranța tuturor, atelierele se vor desfășura cu respectarea reglementărilor în vigoare cu privire la acces și igienizarea spațiului.
Organizator: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași
Partenerii proiectului: Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași
Parteneri media: Radio Iași, TVR Iași, Viva Fm, Radio Hit, Timpul, Impact FM
„D.A.M. (Dans, artă, multidisciplinaritate) – Săptămâna dansului contemporan” face parte din seria de activități peformative, expoziționale, editoriale și discursive realizate în cadrul proiectului „Baza Extinsă de Activități și Practici în ARTE – Baza Aparte Extinsă”, un proiect al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, finanțat prin intermediul grantului CNFIS-FDI-2021-0093.