Ziua mondială a orașelor
Anual, 31 octombrie înseamnă Ziua mondială a oraşelor, cu scopul de a promova interesul comunităţii internaţionale în procesul urbanizării şi de a da un impuls cooperării între state în găsirea de noi oportunităţi şi în abordarea provocărilor ridicate de urbanizare.
Ziua a fost stabilită la 27 decembrie 2013, de către Adunarea Generală a ONU. Prima propunere în vederea declarării unei zile mondiale a oraşelor a fost exprimată cu prilejul declaraţiei finale care a încheiat World Expo 2010, manifestare de amploare organizată în Shanghai, China, potrivit www.uclg.org. Tema generală sub care se desfăşoară această zi este ”Better City, Better Life”, în fiecare an fiind aleasă o sub-temă, fie pentru a arăta succesul urbanizării, fie în a aborda provocările specifice rezultate din urbanizare.
Impactul pandemiei de COVID-19 a remodelat viaţa urbană din întreaga lume. Comunităţile locale au jucat un rol cheie, contribuind la menţinerea în siguranţă a oamenilor şi a unor activităţi economice. Valoarea unei comunităţi cuprinde voluntariatul local şi oamenii care se organizează în propriile cartiere, dar şi mişcările sociale care contestă sărăcia, discriminarea sistemică şi rasismul. În aşezările neoficiale şi, în special, în mahalale, comunităţile îşi aduc o contribuţie semnificativă, în timp ce gospodăriile individuale din zonele urbane oferă un mediu propice pentru munca şi studiul de acasă.