Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

A murit Dorli Blaga, fiica poetului Lucian Blaga

  • noiembrie 18, 2021
  • Radu Cucuteanu

Ana Dorica Blaga, fiica poetului și filosofului Lucian Blaga, cunoscută ca Dorli Blaga, s-a stins din viață marți la vârsta de 91 de ani.

De profesie fizician, Dorli și-a dedicat viața de recuperarea și valorificarea operei tatălui său. Ea va fi înmormântată la Lancrăm, județul Alba, unde este înmormântat și Lucian Blaga, scrie „Ziarul Făclia”.

Ana-Dorica Blaga s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, în Elveția, unde în acea perioadă Lucian Blaga era atașat de presă. Până în 1939 trăiește cu părinții, în Elveția, Austria, Portugalia și la Paris, după care familia Blaga se stabilește la Cluj. În contextul cedării Nord-Vestului Ardealului Ungariei horthiste și refugiului Universitatea din Cluj la Sibiu, Dorli Blaga urmează cursurile Liceului German Brukenthal. În 1946 familia revine la Cluj, unde își finalizează studiile liceale, după care devine studenta Facultății de Fizică. În 1956 se căsătorește cu profesorul universitar Tudor Bugnariu.

Biroul Senatului Universității „Lucian Blaga” i-a acordat titlul de Senator de Onoare doamnei Ana-Dorica Bugnariu – Dorli Blaga.

„Urmare a strădaniilor celei pe care o sărbătorim, strădanii desfășurate într-o perioada deosebit de dificilă din punct de vedere politic, Lucian Blaga fiind îndepărtat de conștiință publicului, iar opera să poetică și filosofică înlăturată de regimul vremii , în aprilie 1961 Lucian Blaga își vede pregătit pentru semnare contractul pentru un volum de versuri. Au urmat alte și alte volume apărute din grija doamnei Dorli Blaga”, au arătat reprezentanții universității.

Dorli Blaga a fost împuternicită de Lucian Blaga, prin testament, să îi administreze opera. Fiind și deținătoarea drepturilor de autor a operei lui Lucian Blaga, ea s-a implicat puternic, în special în perioada după 1990, în munca de recuperare și valorificare a operei gânditorului.

A contribuit la editarea romanului postum al lui Lucian Blaga, Luntrea lui Caron, și a colaborat cu monograful Ion Bălu la redactarea celei mai complete biografii, în patru volume, Viața lui Lucian Blaga. De asemenea, a coordonat publicarea ediției critice a operei complete a lui Lucian Blaga.

Dorli Blaga a scris și un volum de memorii, Tatăl meu, Lucian Blaga.