audio Diana Voiculescu, Vice President, EMEA Hi-tech Business at Genpact: „Suntem absolut fascinați de talentul pe care l-am găsit în regiune!”

Radio HIT a provocat-o pe Diana Voiculescu, Vice President, EMEA Hi-tech Business at Genpact la o discuție pe mai multe subiecte cum ar fi parcursul Genpact in primele zece luni de activitate in Iași, colaborarea cu mediul universitar (workshop-uri dedicate si croite pe nevoile studentilor – tehnologie, competentele viitorului, sesiuni de training etc.) si cu ONG-urile si asociatiile profesionale din oras.
Dacă ar trebui să folosiți un singur cuvânt pentru a defini compania, care ar fi acel cuvânt?
Cred că curiozitate. Suntem întotdeauna curioși să explorăm activități noi, să intrăm în regiuni noi. După cum vedeți, suntem de un an și un pic la Iași și aproape de un an, de când am deschis site-ul colaborativ aici. Și într-adevăr, curiozitatea de a învăța lucruri noi. Suntem o companie care se bazează foarte mult pe învățare, ca drept urmare, în ultima vreme, focusul pe genererative IA este ceea ce facem în fiecare zi și cum ne învățăm echipele să exploreze acest domeniu oarecum nou și cum să se perfecționeze în el
Ce individualizează Iașul, filiala?
Sunt două lucruri, dacă ar fi să să le spun așa, primul ar fi clar talentul pe care îl avem în zona Iașului. De fiecare dată când vin aici sunt profund impresionată de diversitatea talentului, limbile străine vorbite, abilitățile în diverse domenii, fie că vorbim de o zonă mai tehnică, fie că vorbim o zonă de finance. Iar acest spațiu al nostru colaborativ din Iași a fost creat nu ca un birou clasic, evident, ci mai degrabă ca un loc colaborativ în care să putem să facem diverse workshop-uri. Să vină oameni împreună ca să lucreze spre un tot unitar. L-am deschis către organizații locale, am avut diverse activități cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza, în care studenții au venit aici și am făcut workshop-uri împreună cum să învățăm lucruri noi, precum și către ONG-uri din zona locală.Deci e o combinație între talent și ce vedem noi, divers în acest hub colaborativ, în a aduce împreună mediul de business, cu mediu universitar, cu tot ecosistemul Iașului.
Cum au fost primele zece luni de activitate, au ieșit pe plus sau pe minus?
Definitiv pe plus. A fost un an intens, foarte multe activități, foarte multe workshop-uri, cum ziceam și mai devreme. Am vorbit despre workshop-uri cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza și cu studenții de acolo. Am fost gazde, ca să zic așa, pentru diverse ONG-uri și punctez și colaborarea noastră cu cei de la Teach for Romania. Am angajat mulți oameni, am antrenat și mai mulți. În momentul de față luăm oameni și talente proaspete de pe băncile facultății și îi punem într-un program intens de 4-6 săptămâni. Îi învățăm domeniul, îi învățăm cumva stilul și politicile noastre. După aceea le găsim roluri potrivite pentru skill-set-ul lor în cadrul companiei.
Practic, nu trăiți într-o bulă de cristal, ci vreți să generați un impact în comunitate?
Cu siguranță, cel mai important lucru cred că este ceea ce dăm înapoi către comunitate și către societate. Până la urmă este o situație pe care o numesc win-win. Câștigăm și noi, câștigă și ecosistemul. Avem foarte multe parteneriate, încercăm să fim prezenți acolo unde se întîmplă lucruri noi iar diverse companii cu care lucrăm să fie prezente aici.
Puteți detalia parteneriatele, dacă vreți să subliniați un anumit parteneriat?
Cu siguranță, lucrăm foarte, foarte strâns cu PIN și colaborăm în toate inițiativele în care putem. Împreună colaborăm cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza și cu studenții de acolo pentru a crea diverse workshop-uri și noi pentru a fi prezenți acolo. Colaborăm cu Teach for Romania și încercăm să fim mai aproape de ONG-urile și de cauzele lor.
Un studiu prezentat recent arată că generația Z urmărește nu neapărat salariul, cât beneficiile, cerând inclusiv asigurare juridică pentru pisică. Din punctul dumneavoastră de vedere, cum e generația Z?
Este plină de oportunități, ca să zic așa. Da, într-adevăr, noi nu ne uităm către neapărat componentele clasice. Încercăm să vedem care este plusul de valoare pe care noi putem să-l aducem, de la zona de wellness și well being,care este foarte importantă pentru angajați pînă la principiile de sustenabilitate. Sustenabilitatea deja nu mai devine un moft sau o preferință ci mai degrabă este o componentă pe care noi ne-o asumăm ca și companie și pe care și tinerii angajați o cer de la un angajator. Plus alte oportunități de învățare. Noi, ca și companie, credem în abilitatea noastră de a crea o carieră, nu neapărat de a crea doar un loc de muncă.
Și atunci petrecem destul de mult timp și intenționat în a-i învăța lucruri noi, fie că vorbim acuma de un skill digital, fie că vorbim de un alt domeniu de activitate pentru putea să le creăm o carieră și o traiectorie de pe termen mediu, respectiv luni în companie.
Mi-ați anticipat următoarea întrebare, care sunt oportunitățile de carieră? Unde poate ajunge un tânăr abia a intrat aici, în filiala din Iași?
Oriunde dorește el. Avem atât de multe povești de succes în cadrul companiei. Mulți dintre colegii mei au intrat ca agent acum 17-18 ani și acum dețin funcții de conducere în regiune sau în România. Învățăm și creăm un model de învățare foarte consecvent. Într-adevăr, vii ca un agent junior, dar ai posibilități să înveți. Ai posibilități să ridici mâna, să spui nu mai îmi place sau aș dori să învăț altceva. Există atât de multe oportunități acum și pe zona hibrid și pe zona remote. Pot să fiu în Iași și să lucrez pentru un client care în trecut trebuia doar să fiu în Polonia și pot să faci de aici fie din într-un hub colaborativ, fie chiar și doar remote, oriunde. Și atunci creăm o traiectorie de succes și o carieră de succes. Astăzi ai venit contabil, acum conduci centru de inovație A.I.
Cât de ușor, cât de greu vă este să recrutați forța de muncă?
Într-adevăr, piața de muncă este dinamică și întotdeauna vrem să aducem un plus de valoare față de angajat. Nu este greu, dar nu este nici ușor. Într-adevăr, avem niște cerințe, cumva care ar trebui să fie obligatorii. Limba engleză, pentru că este limba companiei, o altă limbă străină, pentru că de cele mai multe ori din centrele regionale deservim activități și diverse domenii în limbi străine. Și este unul din atuurile noastre în regiune și ceea ce numim noi una din devizele companiei. Trebuie să fii curajos, trebuie să fii curios, trebuie să fi incisiv și integru. Singura grenadă care n-ar trebui detonată este integritatea, pentru că este ceva la care noi ținem foarte mult și este una din lucrurile care ne mândrim de-a lungul istoriei noastre ca angajator.
Ca și tipuri de activități pe care le facem atât în zona Iașului, cât și în România…e zona de domeniu financiar pe care o facem, zona de digital, de ce nu, și o altă zonă pe care noi o numim și cumva n-am echivalent în limba română Trust and safety. Ceea ce înseamnă că ne asigurăm că păstrăm platformele digitale în siguranță și că copiii noștri, prietenii noștri se uită la un conținut potrivit vârstei lor. Și atunci, umorul și abilitatea noastră de a fi acolo și de a înțelege platformele sociale și de a transforma într-un atuu este ceva la care noi ținem foarte mult.
Relația cu inteligența artificială?
Am deschis anul acesta un centru de inovație AI. Este al treilea global și primul din România în care co-creăm împreună cu clienții noștri diverse proiecte în zona AI-ului. Avem deja în jur de opt implementate către clienți și un pipeline destul de mare pentru următoarele. Și încercăm să aducem prin fiecare proiect pe care nu-l face doar cineva din cadrul companiei, în care ne punem cu toții laolaltă împreună cu un client și încercăm să rezolvăm o problemă și mergem mai departe și o rezolvăm cu succes. Mai avem și o platformă pe care o numim noi playground, în care avem diverse tehnologii, în care angajații sunt super în siguranță să se joace, să experimenteze acolo și să învețe ceva.
O să ne fure inteligența artificială locurile de muncă?
Cu siguranță nu! Dar ne va face locul de muncă poate un pic mai eficient, cu siguranță de fapt mai eficient, mai facil. Va face capabilitatea noastră de a lua decizii mult mai precisă. Pentru că ne vom baza pe foarte multe date și cu siguranță ne va da la o parte activitățile care nu aduc neapărat foarte multă valoare. Ne va lăsa destul de mult timp să ne focusăm pe ceva ce în continuare n-a reușit să facă, și anume intuiția umană și felul cum noi putem să adresăm anumite probleme.
Avem și partea dark!?
Unde trebuie să oprim tehnologia în viața noastră? Asta e o întrebare foarte dificilă. Ca părinte, eu vă spun că nu cred că am găsit rețeta succesului. Pentru el, în continuare încerc, probabil fără succes, să limitez accesul la tehnologie în favoarea temelor. Există părți bune și părți rele, ca peste tot.Contează foarte mult cum ne educăm să înțelegem părțile bune și părțile rele și cum să le evităm. Doi, cum explicăm celor, putem să vorbim de copii, putem să vorbim de adolescenți, părinților care de cele mai multe ori pot cădea pradă atacurilor virtuale, pentru că primesc un email, dați un click aici. Cum ne educăm oamenii din jurul nostru ca să înțeleagă beneficiile sau mai puțin, părțile negative și cum folosim tehnologia pentru a face bine? Și raționamentul, dacă vreți să spuneți așa, prin care noi reușim să le diferențiem, asta va fi cheia succesului. Vom învăța, vom mai greși pe alocuri. Ca orice tehnologie, acolo suntem. Dar cam cam așa le văd eu personal, din nou, păstrând totuși pălăria unui părinte care nu a găsit cheia succesului.
Un mesaj către ieșeni?
Să continue să inoveze și să continue să învețe lucruri noi. Din nou, insist foarte mult. De când am venit aici, în regiune, suntem absolut fascinați de talentul pe care l-am găsit în regiune, de diversitatea de limbi străine, domenii pe care le avem, dorința și abilitatea de a da ceva înapoi societății și de a colabora cu societatea, brațele deschise ale mediului academic pentru a crea o carieră și o platformă și a ne muta din teoretic în practic și colaborarea cu firmele, nu doar noi, cu toate celelalte. Și atunci această atitudine, această inovație continuă, această dorință de învățare mi se pare că este ceva ce diferențiază Iașul față de multe alte orașe din România!