Dor calator
100% a pornit după o discuție la cafea în redacția Radio HIT. Oare ce spun ieșenii care trăiesc în străinătate despre șansele Iașului în cursa pentru „Capitală Culturală Europeană 2021“? Și răspunsurile au venit repede! „ Susțin Iașul, dar îmi vine să plâng atunci când mă uit la ceea ce se întâmplă la Cluj sau Timișoara”, subliniază o ieșeancă inimoasă ce şi-a luat viața de la zero în străinătate.
Ieşenii devin tot mai cunoscuţi şi mai apreciaţi pe continentul European. Și nu numai. Mulţi dintre aceştia şi-ar dori ca oraşul lor să capete strălucire, să devină apreciat şi prin întreg, nu numai prin parte – adică prin emigraţie. După un an, șase sau zece ani trăiți în aproape toate orașele lumii, ieșenii – născuți sau adoptați – susțin Iașul în competiție. Au și critici. Nu e nimeni orb. „Ar trebui promovate talentele și nu poseudo-talentele”. Sau: „Chiar merită. Sunt orașe mai mici care au câștigat titlul acesta”.
Din Viena, un alt prieten născut în Iaşi ne-a asigurat că, din ceea ce a putut observa de la distanţă, și în târgul Ieșilor sunt evenimente, lansări de carte și concerte ca în oricare alt oraș european.
Dacă Iașul pierde calificarea în decembrie, atunci va trebui să aflăm răspunsuri la multe întrebări, dar orașul va meare mai departe. Dacă Iașul se califică, vor trebui și mai multe răspunsuri. Fără declarații pompoase. Fără politicieni care să se bată cu pumnul în piept. Pentru că, nu-i așa, Iașul este o comunitate care se încăpăţânează dintotdeauna să meargă mai departe. Și asta pentru că ne-am săturat să ne plângem de milă și să așteptăm. În Belgia, a spune povestea înseamnă să oferi și soluția. JUST DO IT!
Notă: proiectul a fost inițiat de Radio HIT în colaborare cu Fundația Iași Capitala Culturală Europeană. Este un proiect comunitar, realizat pro bono de Radio HIT pentru ieșenii de pretutindeni și pentru cei care iubesc Iașul, de aproape sau de departe.