AUDIO. ULEIOSUL
In Be the HIT, am stat de vorbă cu Diana Niculae Grigorescu, PR și Marian Scafaru, inițiator și managerul proiectului ULEIOSUL.
Asociația Social Trading Urban Place (S.T.U.P.) a fost înființată în urmă cu trei ani din dorința de a promova educația ecologică, mobilitatea urbană, alimentația sănătoasă, utilizarea eficientă a resurselor și responsabilitatea socială prin susținerea și derularea unor proiecte comunitare cu impact social și de mediu.
Primul și principalul proiect al Asociației este Uleiosul – proiect de colectare urbană a uleiului și grăsimilor alimentare de uz casnic. Ideea cu care ne-am aventurat la drum a fost că putem să facem o schimbare în comunitatea în care trăim, iar noi, am decis ca schimbarea să vină prin colectarea unui deșeu periculos și puțin știut de populație prin folosirea și promovarea unui mijloc alternativ de transport: cargo bicicleta.
Indiferent de tipul de ulei folosit la gătit acesta nu trebuie aruncat la chiuvetă, în canalizare, în tomberon, în natură sau în oricare alt loc pe care dumneavoastră îl considerați oportun aruncării. Dacă uleiul este aruncat în chiuvetă, înfundă și corodează țevile și provoacă un miros greu de suportat. Ajuns în canalizare, poate fie, să formeze niște blocuri de grăsime care opresc circularea în interiorul acesteia făcând apa să refuleze pe străzi, fie să corodeze ori să provoace mirosuri insuportabile.
Uleiul care ajunge în sol este nociv: râncezește, oprește regenerarea și îl face nefertil. În apă are efecte și mai devastatoare: un litru de ulei poluează 1.000 de litri de apă. În ce sens îl poluează: formează o peliculă care oprește oxigenul și lumina să mai ajungă la viețuitoarele și plantele existente acolo și astfel, le omoară.