Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

AUDIO.HIT TRAVEL. Acasă la Zorba Grecul. Creta, cea mai mare insulă elenă

  • iunie 07, 2018
  • Cincu Violeta

Te-ai săturat de același peisaj? Simți că pereții casei te strâng și te sufoci? Nu mai suporți să stai nicio secundă la birou? Ai tot mai des stări de plictiseală acută? E clar: suferi de “dor de ducă”. Avem pastila de turism pentru tine. Mod de administrare: Ascultă de luni până vineri Hit Travel la Radio Hit Iași și află de la specialistul Christian Tour unde poți evada vara aceasta. Ciulește urechile la 8.15 și la 9.15

Pe lângă poveștile din vacanțe spuse de ascultătorii Radio Hit, emisiunea include și o secțiune “Poveștile și sfaturile specialistului Christian Tour”. Cu Raluca Hatmanu

Astăzi vă lansăm o invitație pe care sigur nu o puteți refuza: haideți în vacanță pe cea mai mare insulă grecească!  Ați ghicit – este vorba despre Creta, tărâmul care atrage vizitatori din întreaga lume cu peisajele sale spectaculoase, cătunele pline de povești, apele limpezi și plajele întinse, populare sau izolate, după pofta inimii.

Fost leagăn al civilizației minoice – cea mai veche civilizație din Europa, în Creta, zice-se, s-a născut însuși Zeus, zeul suprem în mitologia greacă. Dacă acest aspect ar putea fi contestat de unii sau de alții, Creta este, cu certitudine, locul de naștere al zeului literaturii elene: Nikos Kazantzakis. Casa din satul Mirtia, în care a crescut autorului celebrului “Zorba Grecu”, este astăzi muzeu și poate fi vizitată. La fel și unele dintre locurile în care s-a turnat filmul “Zorba Grecul”, cu Anthony Quinn în rolul principal. Vă amintiți scena dansului pe plajă din film? Plaja unde s-a filmat una dintre cele mai cunoscute scene din cinematografia mondială se află tot în Creta.

Adăugați și faptul că puteți vedea locul în care s-a născut celebrul pictor El Greco și sunt abia la începutul listei cu motive pentru care să mergeți în vacanță pe această insulă fermecătoare.

Cu a sa climă blândă şi soare strălucitor aproape tot anul, Creta este o destinație minunată în orice anotimp, fie că alegeți coasta estică a insulei, fie că vă îndreptați spre regiunea de vest.

În primul caz, explorați orașul Heraklion, cu plajele sale frumoase, plantațiile de viță-de-vie și măslini. Începeți cu Portul Heraklion, dominat de fortăreaţa Koules ridicată de veneţieni prin secolul al 13-lea. Tot aici se mai pot vedea câteva vestigii din perioada în care insula a fost sub ocupație veneţiană. Aflați tainele civilizațiilor apuse la Muzeul de Arheologie din Heraklion, care adăpostește piese prețioase, unele datând din neolitic. Se pot vedea frescele minoice din Palatul Knossos, precum: Săritura peste taur, La Parisienne, Prințul crinilor, Culegătoarele de șofran și Pasarea albastră.

Nu ratați principala atracție turistică a Cretei – Palatul Regal minoic de la Knossos, construit pe locul altor vestigii din perioada neolitică. Veți putea vedea faimosul simbol ale Knossosului, Coarnele Taurului Sacru. Situl din Knossos este cunoscut și ca Labirintul, grație legendelor în care e învăluit. Palatul ar fi fost construit de arhitectul Daedalus și de fiul său Icarus, la ordinul regelui Minos, pentru a închide aici Minotaurul.

Opriți-vă și la Palatul Phaestos, despre care se spune că ar fi fost fondat de către fiul lui Zeus; la situl minoic de la Archanes, aflat între satele gemene Kato și Archanes, la sud de Knossos; vizitați și peștera Dikteon Andron (Grota Idi), unde s-ar fi născut Zeus Olimpianul.

Călătoriți spre unul dintre cele mai cunoscute oraşe din Creta – Agios Nikolaos, un port vechi cu restaurante tradiționale și comercianți care își întind mărfurile încântătoare. Așezarea vă va vrăji cu superba lagună Voulismeni și satele tradiţionale de pescari.

Opriți-vă și în Hersonissos, unde peisajele pitoreşti sunt dominate de sate micuţe, cochete, liniştite, perfecte pentru familiile cu copii sau pentru seniori. Dacă, în schimb, căutați distracția, veți fi, cu siguranță, încântați de Anissaras, o suburbie a orașului Hersonissos, cunoscută pentru viața de noapte animată.

Lăsăm coasta estică și ne îndreptăm spre vestul insulei, unde vom descoperi orașele Chania și Rethymno. Chania, de pildă, vă va surprinde cu arhitectura sa venețiană, dar nu e de mirare dacă ținem cont că s-a aflat sub stăpânire venețiană. Chania este și un important centru comercial, cu magazine de lux care împânzesc străzile. Vă recomandăm să vizitați Moscheea Ienicerilor, Fortăreața Firkas, Muzeul Naval și Farul.

Când ajungeți în Creta, nu ezitați să vă delectați papilele gustative cu bunătățile tradiționale locale: tocana de melci (Stifado Salingariko) sau cotletul de porc (Chirino Kritiko), două specialități populare pe insulă, asezonate cu vinul cretan tradițional numit Raki; fiecare familie de pe insulă are propria rețetă de preparare a vinului. Și vă mai spun un secret: uleiul de măsline din Creta este cel mai gustos din întreaga Eladă.

Și dacă tot v-am făcut poftă de Creta, vă spun și cum puteți ajunge vara aceasta pe insula elenă. Pe durata sezonului estival, Christian Tour operează un avion charter către Creta, cu aterizare atât pe Aeroportul din Heraklion, cât și pe cel din Chania. O vacanță în Creta costă de la aproximativ 350 de euro de persoană, sumă din care aveți asigurate transportul cu avion din Iași și șapte nopți de cazare într-un apartament, fără mic dejun. Un sejur de 7 nopți în Chania, cu două mese pe zi și transport cu avionul din Iași costă de la aproximativ 390 de euro de persoană.

Expertul în turism, Florin Bârhălescu a vorbit despre cea mai reușită vacanță