AUDIO. HIT TRAVEL Cappadokia. Aici au fost filmate şi unele secvenţe din „Războiul stelelor”.
# Te-ai săturat de același peisaj? Simți că pereții casei te strâng și te sufoci? Nu mai suporți să stai nicio secundă la birou? Ai tot mai des stări de plictiseală acută? E clar: suferi de “dor de ducă”. Avem pastila de turism pentru tine. Mod de administrare: Ascultă de luni până vineri Hit Travel la Radio Hit Iași și află de la specialistul Christian Tour unde poți evada vara aceasta.
“Poveștile și sfaturile specialistului Christian Tour”. Cu Raluca Hatmanu
Soare, plajă, all-inclusive – ni le dorim mai ales acum, în vacanța de vară. Pentru mulți turiști, în general, și pentru turiștii români, în special, Turcia le oferă din plin. Însă, țara care se întinde pe două continente înseamnă mult mai mult. Istoria, cultura și tradițiile fac din Turcia una dintre cele mai fascinante destinații turistice din lume. Iar dacă săptămâna trecută v-am vorbit despre Istanbul, astăzi vă invit în alt loc care îi lasă pe vizitatori, literalmente, cu gura căscată. Este vorba despre Cappadokia.
Când spunem Cappadokia, automat ne vin în minte acele peisaje selenare și catacombele săpate în stâncă. Pentru turiştii aflaţi în căutare de peisaje inedite, Cappadokia este cu siguranţă una dintre destinaţiile cele mai impresionante. Se află în centrul Turciei moderne și este o zonă parcă desprinsă din altă lume, cu oraşe subterane, case şi biserici săpate în sol vulcanic, dar şi cu forme bizare pe care natura le-a croit în rocă de-a lungul vremii. Peisajul selenar a făcut cA aici să fie filmate şi unele secvenţe din „Războiul stelelor”.
Zona care atrage mii de turiști pe an este Parcul Național Göreme, inclus în 1985 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici se ascunde in roca vulcanică un întreg complex de biserici și chilii, din secolele 10-12, când Cappadokia era un important centru religios bizantin. Intre altele, putem admira Capela Mărului și Biserica Șarpelui.
Orașele subterane din regiune incită, în egală măsură, curiozitatea turiștilor. Primii oameni care au început să-și sape astfel de locuințe au fost hitiții, în Epoca Bronzului. Mult mai târziu, în secolele 6-7, creștinii din regiune s-au ascuns în aceste orașe subterane pentru a scăpa de invadatori. Orașul Kaymakli este cel mai bun exemplu în acest sens. Un alt refugiu al primilor creștini este satul Uchisar, cu fortăreața sa impresionantă care domină Valea Porumbeilor.
Regiunea este celebră pentru artizanii locali: țesători, bijutieri, meșteri ceramiști, așa că vom găsi, cu siguranță, numeroase motive pentru a scoate bani din buzunare și a ne cumpăra suveniruri frumoase.
Un alt motiv pentru care turiștii vizitează Cappadokia este șansa de a zbura cu balonul cu aer cald, activitate inclusă în mai toate pachetele turistice.
Cât privește deliciile culinare ale locului, niciun turist nu ar trebui să părăsească această zonă înainte de a bea suc de rodii și de a mânca înghețată din lapte de capră.
Despre Turcia ar fi multe de spus. De exemplu, nu mai puțin de 13 situri arheologice de pe cuprinsul țării se află în patrimoniul UNESCO, de la templele Göbekli din Anatolia până la orașe menționate în Biblie ca Efes. Și să nu uităm că în Turcia s-a descoperit una dintre cele mai vechi așezări umane. Pe de altă parte, turcilor le datorăm și… lalelele. În secolele 17-18, această floare a creat o adevărată isterie în rândul europenilor, botezată de istorici “Tulipmanie”. Este perioada în care bulbii anumitor soiuri de lalele ajunseseră să fie mai scumpi decât o casă în centrul Amsterdamului. Dar, deși laleaua este asociată în zilele noastre cu Olanda, ea a fost creată de grădinarii pricepuți ai lui Suleiman Magnificul. Așa că data viitoare când cumpărați lalele, să vă gândiți câteva clipe și la Suleiman Magnificul, acest sultan care era îndrăgostit, iată, și de frumos.
Revenind la Cappadokia, în ceea ce privește costurile unui circuit în această regiune minunată, pregătim pentru această toamnă, la Christian Tour, lansarea unui program numit EstivAll, care include și circuite în Cappadokia în combinație cu Antalya.