Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

audio Senator PNL de Iași, Iulia Scântei: „ Nu ne vom vindeca niciodată de corupție în administrația publică”

  • iulie 03, 2018
  • Cincu Violeta

Senatorul PNL Iulia Scântei a evidențiat cele mai dure implicații legate de abuzul în serviciu într-un interviu RadioHit

Î: Cum comentați dezincriminarea abuzului in serviciu?

Iulia Scântei: Este foarte bine pentru aprozimativ 3 mii de dosare, 3 mii de suspecți și inculpați care fac obiectul unor dosare penale de abuz în serviciu, numai 215 înregistrate în anul 2017 și în care folosul patrimonial rezultat în urma săvârșirii acestei infracțiuni nu s-a produs față de făptuitor sau față de familia acestuia  soț, soție, rude până la gradul al doilea ci față de terți care nu au nicio legătură de rudenie și care în urma intrării în vigoare a acestui amendament care s-a modificat beneficiarul folosului patrimonial, în toate dosarele repsective vor fi clasate iar în cazul în care se află în stare de judecată, ele vor fi achitate chiar și  un dosar celebru de acum în care condamnarea a intervenit ca urmare a generării unui folos patrimonial până în 200 de mii de RON în beneficiul unor angajări de la Direcția de Protecție Socială.

Î: Teleorman, vă referiția la dosarul președintelui PSD, Liviu Dragnea, însă dacă eu sunt un om obișnuit, un angajat cu studii medii sau cu patru clase, cum mi-ați explica modificările acestea?      

Iulia Scântei: Aș explica spunând că va fi mai puțin protejat în ceea ce privește drepturile și interesele unui cetățean dacă va merge să solicite un certificat de urbanism pentru a-și face o anexă la locuință și nu îi va fi emis în termenul legal, primarul neîndeplinind o obligație stabilită printr-o lege, legea privind autorizarea lucrărilor în construcție și va avea de suferit pentru că nu va putea să-și facă o anexă, să-și poată dezvolta construcția sau să-și poate adăposti animalele. Această faptă, în cazul lui nefiind creatoare de un prejudiciu poate că respectivul primar va oferi o autorizație exact la limita proprietății acestui cetățean lezat unui dezvoltator imobiliar care este terț dar este un bun prieten sau nu are nicio legătură de rudenie încălcând normele legale în materie de autorizare și realizându-i un beneficiu probabil de la câteva sute de mii de euro până la cîteva milioane de euro. Astfel se poate traduce, în vreme ce unii vor fi lezați ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor stabilite de către funcționari publici din învecinătatea locală sau județeană, alții vor avea de profitat în mod legal și nu vor mai putea fi sancționați acei funcționari publici. Acei funcționari care își pot angaja prietenii, care pot să facă demersuri pentru achiziții, acolo va fi marea problemă în domeniul de achiziții. Până acum reușeau să evite puțin și tot exista infracțiunea dar acum s-a dat liber la o îmbogățire prin intermediari.

Î: Cum comentați pragul prejudiciului la nivelul salariului minim pe economie 1900 Lei?

Iulia Scântei: Pragul introdus nu mai are nicio relevanță juridică pentru că noi am fost duși de nas și toată lumea a crezut că PSD va dezincrimina fapta de abuz în serviciu folosind pragul, adică liberalizând faptele care au generat prejudicii până într-un anumit plafon scoțându-le din sfera incriminării ca abuz în serviciu. Noi am stat și am așteptat ca fraierii să vedem care prag va fi și să calculăm câți vor fi eliberați, până la ce sumă poți să faci un abuz în serviciu fără să fii pedepsit penal și când colo într-un mod foarte subtil dar precis juridic au reușit să dezincrimineze foarte multe fapte, eu apreciez că sfera este cam de 80% întroducând condiții restrictive și eliminând principala pedeapsă accesorie care era  reglementată în formularea actuală. Să vă reamintesc că un funcționar public care săvârșea fapta de abuz în serviciu primea, pe lângă pedeapsa închisorii, primea în mod obligatoriu și interdiciția de a mai ocupa funcția publică, ori acest lucru s-a eliminat în mod definitiv, ea există reglementată la un capitol general de aplicarea pedepselor dar nu pentru această pedeapsă și nu cu caracter obligatoriu. Dacă noi acceptăm că putem fi abuzați la nesfârșit de către un funcționar public care până acum primea o pedeapsă cu închisoarea și interzicerea de a mai ocupa o funcție publică, acuma ar putea să primească o amendă, să rămână cu beneficiul și cu folosul patrimonial realizat prin prieteni și el să în continuare să ocupe funcția publică. Nu ne vom vindeca niciodată de corupție în administrația publică și nu o vom reforma niciodată.

Î: Veți vota astăzi?

Iulia Scântei: Voi susține din nou amendamentele, pe care le-am propus și ieri, vom încerca să covingem cât de mult putem coaliția și câțiva dintre juriștii care mai au decență în rândurile lor. Din păcate nu uitați că avem și noi o tripletă, un vârf de lance PSD când vine vorba de chestiuni juridice dificile pentru a introduce cât mai repede în vigoare aceste prevederi, cu Șerban Nicolae vom duce astăzi lupta, noi vom vota împotrivă.