Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

Editura Polirom Cîteva recomandări de lectură pentru vara 2018

  • iulie 05, 2018
  • Cincu Violeta

Ești în vacanță? Sau ai rămas în Iași? Indiferent în ce situație te afli, Polirom are o sugestie pentru tine.  Editura Polirom Cîteva recomandări de lectură pentru vara 2018

Băiatul sălbatic, de Paolo Cognetti, o reflecţie profundă asupra singurătăţii, prieteniei  şi relaţiei cu natura şi cu familia. O carte emoţionantă şi plină de forţă aparţinînd uneia dintre vocile de prim rang ale literaturii italiene contemporane.Paolo Cognetti este autorul bestsellerului internaţional Cei opt munţi, cîştigător al Premiului Strega și publicat în peste 30 de țări.Romanul Băiatul sălbatic a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba italiană de Corina Anton, și este disponibil şi în ediţie digitală. Mai multe detalii, aici.

 

Nuferi negri, de Michel Bussi, recompensat cu douăsprezece premii literare în anul apariţiei, un roman în care trecutul şi prezentul se amestecă precum culorile unui tablou.Giverny. În timpul zilei turiştii iau cu asalt casa în care a trăit în ultima parte a vieţii Claude Monet şi grădinile care au inspirat faimoasele tablouri cu nuferi. Dar cînd se lasă tăcerea, satul acesta mic şi liniştit îşi dezvăluie partea întunecată. Nuferi negri spune o poveste care începe şi se încheie cu o crimă. „Bussi renunţă cu inteligenţă la regulile scenariului clasic şi creează un roman în care indiciile trimit la alte şi alte indicii… Cu fiecare fir al intrigii, povestea te atrage către final, către marea descoperire.” (The Times)Nuferi negri, de Michel Bussi, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză şi note de Mădălin Roşioru, și este disponibil şi în ediţie digitală. Mai multe detalii, aici.

 

Cîntec pentru cei neîngropaţi, de Jesmyn WardRoman cîștigător al National Book Award  2017 Avînd ecouri din cărţile lui Toni Morrison sau William Faulkner, din Odiseea ori din Vechiul Testament, Cîntec pentru cei neîngropaţi este deopotrivă un portret de familie şi o poveste despre luptă şi speranţă. Cîntec pentru cei neîngropaţi demonstrează că Jesmyn Ward, prima femeie care cîştigă de două National Book Award, este „unul dintre cei mai importanţi scriitori ai Americii zilelor noastre.”(Ann Patchett)Cîntec pentru cei neîngropaţi, de Jesmyn Ward, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom” și este disponibilă și în format digital. Mai multe detalii, aici.

Labirintul spiritelor, de Carlos Ruiz Zafón, ediţie cartonatăLabirintul spiritelor, ultimul volum al tetralogiei Cimitirul Cărţilor Uitate, reface şi completează traseul unor personaje din volumele anterioare (Umbra vîntului, Jocul îngerului, Prizonierul cerului), leagă toate firele poveştilor şi rotunjeşte o istorisire amplă, plină de taine, dezvăluiri şi răsturnări de situaţie.Cărţile lui Carlos Ruiz Zafón, un fenomen al literaturii spaniole, au fost traduse în peste patruzeci de limbi şi au cucerit numeroase premii şi milioane de cititori de pe toate continentele.Labirintul spiritelor, de Carlos Ruiz Zafón, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba spaniolă şi note de Marin Mălaicu-Hondrari. Mai multe detalii, aici.

Marele experiment, de Jeffrey Eugenides

Marele experiment, de Jeffrey Eugenides, autorul romanelor Middlesex, distins în 2003 cu Premiul Pulitzer, și Sinuciderea fecioarelor, volum care s-a bucurat de un succes răsunător, fiind ecranizat de Sofia Coppola, într-o producţie cu James Woods, Kathleen Turner şi Kirsten Dunst în rolurile principale.Toate personajele Marelui Experiment, primul volum de proză scurtă al lui Jeffrey Eugenides, se află în pragul unei crize, urmarea firească a propriilor decizii neinspirate şi a imaturităţii, tot ce (li) se întîmplă are legătură  cu o enormă urgenţă universală. Scrise frumos, convingător, pline de idei neaşteptate, dar nelipsite de graţie, aceste povestiri marchează maturitatea unui mare scriitor american. Mai multe detalii, aici.

Volumul Marele experiment, de Jeffrey Eugenides, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză de Alexandra Coliban, și este disponibil și în ediţie digitală.

 

Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține, de Aslı Erdoğan

După tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, scriitoarea turcă Aslı Erdogan a fost arestată şi închisă. A stat patru luni în închisoare, însă, deşi a fost eliberată, a devenit ţinta persecuţiilor şi în cele din urmă a fost constrînsă să părăsească Turcia. Volumul reuneşte o parte dintre articolele care i-au atras ostilitatea regimului. Pagini încărcate de emoţie, în care inspiraţia poetică se îmbină cu luciditatea activistei pentru drepturile omului şi literatura cu jurnalismul.Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține, de Aslı Erdoğan, a apărut în colecția „Plural” a Editurii Polirom, traducere din limba franceză şi note de Nicolae Constantinescu, și este disponibilă și în format digital. Mai multe detalii, aici.

 

Istoria terorismului. Din Antichitate pînă la Daesh, volum coordonat de Gérard Chaliand, Arnaud Blin, ediţie cartonată
Numeroasele atentate teroriste din ultimii ani ne-ar putea face să credem că terorismul constituie o caracteristică a lumii contemporane. Dimpotrivă, au fost rare perioadele din istorie și regiunile care nu l-au cunoscut. Cu colaborarea unor reputați specialiști, Gérard Chaliand și Arnaud Blin descriu și analizează fenomenul terorist în toată complexitatea sa, urmărind diferitele tipuri de terorism cu care s-a confruntat lumea de-a lungul secolelor, din Antichitate și pînă în epoca modernă și contemporană. Mai multe detalii, aici.Istoria terorismului. Din Antichitate pînă la Daesh, de Gérard Chaliand, Arnaud Blin (coordonatori), a apărut la Editura Polirom, şi în ediţie digitală. Traducere de Giuliano Sfichi.

 

Ascultă muzica, de Dan MironUn intelectual ratat, un scriitor aspirant şi un tînăr politician gravitează în mod misterios în jurul unei tinere studente, prostituată solitară, cu toţii fiind puşi în mişcare de legi necunoscute, contrapunctice. Destinele, ca tot atîtea linii melodice, se intersectează doar pentru a se îndepărta din nou, însă vieţile lor ascund un înţeles profund, care se cere descoperit. Urmărind parcursul individual al fiecărui personaj, romanul conturează peisajul moravurilor româneşti înainte şi după evenimentele din 1989, punînd în lumină arivismul, sterilitatea intelectuală şi cinismul specifice unei societăţi în derivă. Mai multe detalii, aici.Ascultă muzica, de Dan Miron, a apărut în colecția „Ego. Proză”a Editurii Polirom, și în ediție digitală.

 

Ierbar, de Andrei DósaOscilînd între rutină şi senzaţiile induse de experienţele narcotice, un grup de prieteni navighează printr-un spaţiu urban populat de figuri groteşti, blazate sau aflate pe marginea prăpastiei. O vizită de lucru la o fermă de flori din Hawaii, o experienţă virtuală aproape mistică, lumea necunoscută a bătrînilor de la un azil sau o şedinţă de storytelling alimentată de stimulenţi mentali chimici sunt doar cîteva dintre punctele de intersecţie ale personajelor. Efervescentă, surprinzătoare, halucinantă, Ierbar spune povestea căutării trăirilor intense şi, odată acestea găsite, a nevoii de a le împărtăşi cu cineva. Mai multe detalii, aici.Ierbar, de Andrei Dósa, a apărut în colecția „Ego. Proză”a Editurii Polirom, și în ediție digitală.

 

Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu, de Iulian Bocai

Cîştigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom, ediţia 2018. Priţă Barsacu s-a născut şi creşte într-un sat de cîmpie de pe malul Oltului, în apropierea unei hidrocentrale, care deseori ia ca tribut vieţi omeneşti, transformîndu-le apoi în energie electrică. Băiatul străbate lumea copilăriei lui împotriva curentului, candid şi curios, pasionat precoce de ştiinţele naturii, neasemănîndu-se cu nimeni, dar fiind nevoit să semene cu toţi. „Bildungsnovella” lui Iulian Bocai este un caleidoscop al primei copilării într-o lume a lipsurilor, a cruzimii şi a violenţei, iar forţa ei stă în scriitura ironică şi în aceeaşi măsură plină de înţelegere, care nu lasă povestea să devină o simplă fabulă socială, ci face din ea o încercare de a salva de la uitare o lume anonimă, frumoasă şi sălbatică. Mai multe detalii, aici.