Pesta porcină africană în România. Începe decimarea mistreților din România
Ultimele măsuri luate de autorități privind combaterea pestei porcine africane vizează „gestiunea populaţiei de mistreţi”, recoltarea probelor de la animalele împușcate(în vederea detectării prezenței virusului), sistemul de organizare a vânătorii şi multe alte detalii care se regăsesc în proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Apelor şi Pădurilor. De exemplu, în Tulcea şi Constanţa, Insula Mare a Brăilei şi Balta lalomiţei se vor ucide preventive toți mistreţii şi prădătorii, în condiţiile legi; în zonele de frontieră cu Ucraina, Republica Moldova şi Ungaria se va acţiona pentru uciderea prin împuşcare a porcilor mistreţi şi a prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizaţi, personal silvic, cu sprijinul personalului MAI, până la linia frontierei de stat, conform prevederilor legale în vigoare; în plus, în punctele de trecere a frontierei se vor institui filtre pentru dezinfecţie, inclusiv dezinfectoare pentru mijloace de transport rutier, se mai arată în actul normativ, care poate fi consultat pe siteul ministerului (http://apepaduri.gov.ro/proiect-de-ordin-privind-aprobarea-unor-masuri-p…).
Potrivit proiectului supus consultării publice, „cotele suplimentare de intervenție pentru specia mistreț se realizează în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin în toate fondurile cinegetice neafectate de virusul pestei porcine africane, prin metodele de vânătoare prevăzute de Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 353/2008 privind autorizarea, organizarea și practicarea vânătorii, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, ” în zona afectată definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km și zona tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează integral mistreții și exemplarele din speciile de prădători cu păr și pene admise la vânătoare, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin metoda <la pândă> și <la dibuit>, în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului.”, se mai arată în document.
Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni. Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru animalele care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.Articol preluat RFI Romania