Ziarul Financiar.Topul celor mai mari 20 de insolvenţe din semestrul I al acestui an
Cele mai mari 20 de companii care au intrat în insolvenţă în primele şase luni din 2018 au avut afaceri de 1,5 mld. lei şi datorii totale de circa 1,2 mld. lei în 2017 ♦ Un sfert dintre companiile din top au activităţi în comerţ, pe când restul provin din construcţii sau producţie, fie ea de încălţăminte, zahăr sau anvelope ♦ Doar patru dintre cele mai mari 20 de companii intrate în insolvenţă în S1/2018 au acţionariat străin, celelalte fiind controlate de antreprenori locali.
În prima jumătate din acest an au intrat în insolvenţă un total de 4.500 de companii, cu un nivel cumulat al businessului de 3,3 mld. lei în 2017 (ultimul an pentru care există date publice), arată datele de la Registrul Comerţului. Totuşi, doar jumătate dintre businessurile care au decis să intre în incapacitate de plată şi-au depus situaţiile financiare pe anul trecut, potrivit aceloraşi date.
Dintre societăţile intrate în insolvenţă în S1/2018, cele mai importante 20 au un business cumulat de 1,5 mld. lei, adică jumătate din total. Datele arată astfel că în continuare există businessuri mari care intră în insolvenţă, afaceri care reprezintă un stâlp de bază al economiei locale. Patru dintre companiile care sunt în incapacitate de plată au afaceri de peste 100 mil. lei, respectiv Euro Construct Trading 98 (construcţii), Com Prodaliment Distribuţie (comerţ), Teldrum (construcţii) şi Wine Solutions (producţie vin). Producătorul de zahăr Lemarco din judeţul Ialomiţa se află şi el la doar un pas de 100 mil. euro în 2017. Compania a închis fabrica şi şi-a încetat – cel puţin momentan – activitatea. De altfel, dintre cele 20 de companii din topul celor mai mari insolvenţe, trei sunt deja în faliment.