Topul celor mai mari producători de software din România după cifra de afaceri înregistrată în 2017.Cinci companii cu sediul central în Cluj-Napoca, al doilea pol de dezvoltare al industriei de IT din România, au intrat în top.
Cele mai mari 20 de companii de software din România au înregistrat în 2017 o cifră de afaceri cumulată de 5 mld. lei (1,1 mld. euro), în creştere cu 22% faţă de anul precedent, arată o analiză realizată de ZF pe baza datelor raportate de firme la Ministerul Finanţelor Publice.Profitul net cumulat al celor 20 de firme s-a ridicat la 413,9 mil. lei (90,6 mil. euro), mai mare cu 42% faţă de anul precedent, marja de câştig fiind de 8% din venituri. De notat este că toate cele 20 de companii au înregistrat profit şi doar 8 dintre ele au contabilizat o scădere a câştigurilor în raport cu 2016, arată datele de la Finanţe.
Cele mai mari marje de profit net din clasament au fost înregistrate de SAP şi Misys, datele de la Finanţe arătând că doar 6 firme au avut o marjă de câştig de peste 10%. Cel mai mare profit net raportat la nivelul celor mai mari 20 de firme a fost cel al subsidiarei producătorului german de software SAP – de 94 mil. lei (20,6 mil. euro). Câştigul SAP este şi unul dintre cele mai mari din întreaga industrie IT&C, fiind mai mare, spre exemplu, decât cel raportat la Finanţe de Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă.
Numărul mediu total de angajaţi ai celor 20 de companii a fost de 20.321, o creştere de 2.887 de persoane faţă de anul 2016. Doar patru companii din top 20 au redus numărul de personal, conform datelor de la Finanţe.
Clasamentul ia în calcul companiile care au drept obiect de activitate principal dezvoltarea de soft (unul dintre codurile CAEN 5829 sau 6201), conform datelor disponibile la Registrul Comerţului. Un clasament extins al companiilor de software va fi publicat de ZF în anuarul celor mai mari companii de IT şi telecom din România, care va apărea în această toamnă.
Topul celor mai mari 20 de firme de soft este dominat de companii cu sediul central în Bucureşti, urmat de firme din Cluj-Napoca.
Clasamentul este dominat de multinaţionale, doar trei companii dintre cele 20 având şi acţionari români (inclusiv minoritari), respectiv Bitdefender, Endava şi Softvision.
Cea mai bună poziţie din clasament este cea a furnizorul de soluţii de securitate IT Bitdefender, care este şi cel mai cunoscut brand românesc hi-tech la nivel internaţional, controlat de familia de antreprenori Florin şi Măriuca Talpeş. Compania a crescut de altfel pe baza cererii de pe piaţa externă, exporturile din 2017 ridicându-se la 578 mil. lei, în creştere cu 31% faţă de anul anterior. Articol preluat din Ziarul Financiar