Criză uriaşă pe piaţa forţei de muncă. Avertismentul BNR: unde riscăm să ajungem
Avem tot mai multe locuri de muncă nou create şi mai puţini oameni calificaţi, care să le ocupe. Asta spun specialiştii în resurse umane, care nu reuşesc să angajeze sudori, mecanici, electronişti sau ingineri, de exemplu.
Piaţa muncii este într-o tensiune fără precedent în ultimii 10 ani, atrage atenţia şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Asta, în condiţiile în care aproape 20 la sută dintre românii între 20 şi 64 de ani trăiesc în afara ţării, iar 4,3 milioane nu muncesc, potrivit statisticilor oficiale.
Cele mai multe locuri de muncă libere sunt pentru specialiştii cu studii medii şi superioare, iar pe locul al doilea cele pentru necalificaţi.
Electronişti, mecanici, sudori, lăcătuşi. Nu mai există astfel de oameni, sau există dar sunt foarte puţini din cauza lipsei şcolilor profesionale şi din cauza lipsei de interes pentru a urma studiile în aceste instituţii.
Aproape 20 la sută dintre românii care au între 20 și 64 de ani trăiau în 2017 în altă țară din Uniunea Europeană, potrivit unui raport BNR. Iar dintre cei plecaţi, 17 la sută au studii superioare, în condiţiile în care media Uniunii e de doar 3,8 la sută.
România a ajuns pe locul al doilea în topul ţărilor în care angajatorii găsesc cel mai greu angajaţi calificaţi, potrivit studiului Manpower. 81% dintre companiile de la noi susţin că găsesc foarte greu candidaţi. Atenţie, să nu ajungem ca în 2007-2008, spune şeful BNR, Mugur Isărescu.
Criza forţei de muncă este amplificată, potrivit oamenilor de afaceri, şi de majorările salariale din sectorul bugetar, unde lefurile au crescut în medie cu 17,8%.