Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

George Didoiu, Colliers: Peste 60% din joburile din clădirile moderne de birouri din România sunt ameninţate de evoluţia inteligenţei artificiale

  • septembrie 18, 2018
  • Amalia Horciag

Numărul de angajaţi din clădirile moderne de birouri a depăşit la jumătatea anului pragul de 250.000 de angajaţi, iar până la jumătatea anului viitor această valoare se va îndrepta spre 300.000, având în vedere noile livrări, însă pe fondul evoluţiei inteligenţei artificiale o bună parte dintre aceste joburi sunt „ameninţate“ de computere. 

„Un studiu de acum câţiva ani al think-tank-ului bel­gian Brugel estima că pro­centul slujbelor care s-ar putea pierde în România că urmare a automatizării („computerisation“) ar fi undeva la 62% din total, cea mai mare valoare din UE (media la nivelul întregii comunităţi europene este pe la 54%). Este însă vorba de joburi care prezintă risc, nu care vor fi sigur pierdute în favoarea inteligenţei arti­fi­ciale“, a declarat George Didoiu, associate direc­tor în departamentul de birouri al Colliers International.

Inteligenţa artificială a înregistrat pro­gre­­se majore în ultimii ani, ajungând în sta­diul în care interacţiunea dintre „robot“ şi om se re­a­lizează din ce în ce mai uşor. Spre exem­­plu, în luna mai a acestui an, Google de­­monstra cum asistentul său virtual putea iniţia o con­vor­bire telefonică pentru a rea­liza o pro­gra­mare la coafor fără ca inter­locu­torul său să îşi dea seama că discută cu un computer.

De la începutul lui 2018, piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat livrări de 33.000 mp, alţi peste 150.000 mp fiind aşteptaţi în semestrul al doilea. Oraşele regionale au fost mai active, Timişoara şi Cluj-Napoca adăugând în jur de 72.000 mp spaţii de birouri moderne. Altfel, în ton cu estimările consultanţilor Colliers, cererea totală de închiriere din Bucureşti a scăzut la 150.000 mp. Cererea netă s-a situat la peste 84.000 mp, uşor peste nivelul de anul trecut şi un nou maxim postcriză pentru primul semes­tru. Interesul chiriaşilor s-a îndreptat către cen­tru-vest şi zonele centrale (28%, res­pec­tiv 26% din cererea totală).

Peste un sfert din cererea totală de spaţii de birouri a fost generat de sectorul IT&C, acesta fiind urmat de companiile din sectorul energetic şi industrial (aproape 25% din cererea totală).

Dincolo de angajaţi, inteligenţa artificială va schimba şi modul de operare al clădirilor de birouri, unde la recepţie va fi prezent un recepţionist robot în locul unei persoane.

Pe măsură ce clădirile de birouri vor fi „controlate“ de inteligenţa articială, sisteme precum cel de citire automată a plăcutelor de înmatriculare pentru acces în parcare sau recepţie virtuală etc. Aceste sisteme vor presupune şi un contact uman redus, deci echipele care vor administră birourile vor fi fie mai puţin numeroase, fie cu altă structură