La Iași parcometrele vor fi amplasate pe marile bulevarde. Cât va costa ora?
După ani întregi în care la Iași parcarea s-a plătit pe chitanță sau la mica înțelegere vor fi amplasate primele parcometre. Până la sfărșitul toamnei 2018. Declarația a fost făcută la HIT de viceprimarul Radu Botez care a oferit mai multe detalii.
Noi ne-am dori să înstalăm parcometre de-a lungul străzilor și în principal de-a lungul bulevardelor unde se parchează. Va fi foarte greu, am avut discuții și cu poiliția rutieră, cu primarul, cum să procedăm de exemplu pe Păcurari să reușim măcar o jumătate de stradă, măcar pe o parte să nu mai avem mașini parcate., dar am făcut un inventar al mașinilor parcate în spatele blocurilor, am observat la ce ore sunt parcate mașinile și vom vedea cum vom reuși să gestionăm acest lucru. Parcometrele vor fi puse de-a lungul bulevardelor, aceeași problemă este și pe bulevardul Socola spre Podu Roș tot la fel sesizăm la ore diferite un număr de mașini total diferite și la fel vom instala parcometre.
Legat de tarif nu putem exagera dar sigur va fi 2 lei pe oră. Eu am plătit în București pe oră 10 în zona tribunalului, loc de parcare al primăriei. Față de capitală este un preț ok să fie cât de cât suportabil și să-i descurajeze pe cei care lasă mașina în fiecare zi într-o parcare.
În alte țări ai o taxă pe oră dar nu ai voie să plătești decât pentru o anumită perioadă de timp, deobicei era între 90 și 120 de minute cu posibilitatea de a plăti adică nu-ți poți lăsa mașina acolo 10 ore și apoi să pleci, după 2 ore daca doreși să mai stai trebuie să mergi iar să plătești. Persoanele care supraveghează acest lucru nu te lasă sau îți dă amenda dacă mașina a rămas pe același loc. Tu nu ai voie după 2 ore să plătești iar dar mașina să staționeze pe același loc. Sperăm să reușim până într-o mie de locuri de parcare de-a lungul străzilor să le avem taxabile. De asemenea , sperăm să avem și o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun pe străzile unde avem linii de tramvai și străzile au o anumită lățime pe Bulevardul Nicolina, Canta , pe linia de tramvai să nu poată circula decât tramvaiele, autobuzele și taxiurile în felul acesta cine intră în Iași la oră de vârf să aibă de ales între a-și lăsa mașina la intrarea în oraș și să folosească mijlocul de transport în comun sau a sta o oră la coadă cu mașina să ajungă în punctul critic. Nu putem să dezvoltăm acest lucru dacă nu vom reuși să rezolva problema infrastructurii, trebuie să reușim să construim acel pod în zona Cicoarei care este proiectat, care are avizurile și sigur trebuie să contruim acele pasaje ruitere în zona Podu Roș.