Gelatină de vită, în iaurturi, secreţii de insecte, în îngheţate. Ce animale se ascund în anumite alimente?
ONG-ul francez Foodwatch trage semnalul de alarmă. Intr-un raport publicat joi, asociaţia denunţă prezenţa – menţionată sau nu – a unor resturi de animale în anumite alimente vândute în supermarketuri. Interogaţi, fabricanţii respectivelor produse spun că nu încalcă legea.
Gelatină de vită în iaurturi, produse derivate din insecte în îngheţate, gelatină de porc în şarlote – surprizele sunt numeroase în raportul publicat de Foodwatch. Si ar putea pune probleme unor consumatori, fie pentru că sunt vegetarieni, fie din convingeri religioase.
ONG-ul de apărare a drepturilor consumatorilor denunţă într-o lungă anchetă prezenţa unor reziduuri de animale în anumite produse alimentare. 12 produse sunt scoase în evidenţă. Uneori, această prezenţă apare scrisă pe ambalaj dar sub o formă incompletă, neclară şi adesea într-un loc în care nu te uiţi. De cele mai multe ori însă, prezenţa unor resturi animale în compoziţia unor produse în care, teoretic nu au ce căuta, nu este menţionată.
Mai toţi fabricanţii arătaţi cu degetul de Foodwatch au confirmat rezultatele anchetei dar au declarat că nu încalcă legea, toate ingredientele folosite fiind în conformitate cu regulile securităţii alimentare.
Chiar dacă unele lucruri sunt clar scrise pe etichetă, prezenţa lor în respectiva compoziţie este surprinzătoare.
Astfel, şarlotele cu ciocolată, marca Nestlé, sau Tiramisu fabricat de Carrefour, conţin de exemplu gelatină de porc. Lucrul este menţionat clar pe etichetă dar pe o listă de alte 40 de ingrediente. La bomboanele gumate tip ursuleţi, fabricaţi de Haribo, prezenţa gelatinei de porc se rezumă la «gelatină». Si mai surprinzătoare este prezenţa şelacului – o răşină naturală, de origine animală, secretată de insecte – în îngheţatele mărcii Carte d’Or dar şi pe anumite specii de mere.
Ministerul francez al agriculturii a reacţionat la această anchetă subliniind importanţa rolului jucat de Consiliul naţional al alimentaţiei, în particular la nivelul etichetelor.
Articol preluat de pe RFI România