Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

Harta de business a României în 2017, imaginea clară a investiţiilor care schimbă mediul de afaceri

  • septembrie 27, 2018
  • Amalia Horciag

Cifra de afaceri a companiilor din România s-a majorat anul trecut cu 8%, la 1.401 mld. lei (304 mld. euro), cel mai mare nivel atins vreodată de businessul local, atât în lei, cât şi în euro, iar în 25 de judeţe ritmul de creştere al vânzărilor a fost peste media naţională.

Mai mult, sunt 20 de judeţe de pe harta de business unde cifra de afaceri totală s-a majorat cu cel puţin 10% în 2017 faţă de 2016. Sunt acele judeţe care în ultimii ani au reuşit să atragă investiţii noi, de la zero în capacităţi de producţie, iar liderul este judeţul Alba (plus 35% în 2017 faţă de 2016), unde investiţia de peste 300 mil. euro a Daimler a început să se vadă în business încă de acum doi ani.

Creşterea cifrei de afaceri de anul trecut se vede şi în dinamica businessului regional, cu opt judeţe care au atins cel puţin 45 mld. lei (10 mld. euro) faţă de numai cinci în urmă cu un an.

Judeţul Timiş se află pe locul trei la nivel naţional, cu afaceri de 61,9 mld. lei, în creştere cu 6%, dar şi aici dinamica va continua să se îmbunătăţească ţinând cont că grupul german a început lucrările de construcţie la o fabrică de peste 120 de milioane de euro în localitatea Sânandrei. Timiş este peste Argeş şi Cluj, deşi în cele două judeţe vânzările companiilor au crescut cu 13%, respectiv 11%. Structura companiilor din cele trei judeţe este însă diferită. În Timiş şi Argeş industria automotive este bine reprezentată de Continental, Flextronics, Hella, TRW sau Kromberg & Schubert în Timiş şi Dacia, Leoni, Lear Corporation sau Adient în Argeş. Clujul însă a devenit un centru important pentru investiţiile în zona de IT şi tehnologie, cu multe start-up-uri, dar şi cu afaceri mari antreprenoriale în zona de IT. Judeţul Cluj are cel mai mare număr de companii cu bilanţ depus pe 2017 după Bucureşti. În Cluj, cifra de afaceri totală de 58,7 mld. lei în 2017 este realizată de 42.000 de companii, în timp ce în Argeş, un rulaj comparabil (59 mld. lei) este realizat cu 20.000 de firme.

Datele de la Registrul Comerţului arată că peste 700.000 de companii au depus bilanţ pe anul 2017, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.