Nu te apuca de turism dacă esti îmbufnat
Astăzi, în întreaga lume, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Turismului. Ziua de 27 septembrie a fost declarată Zi Mondială a Turismului în anul 1979 de către Organizaţia Mondială a Turismului. A fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în 1980.
Florin Bărhălescu, expert in turism a acordat un interviu pentru RadioHit în emisiunea Play the Day cu perspectiva sa asupra turismului din România, ce locuri merită văzute, ce locuri ar trebui aduse din nou la lumină și cum se organizează corect o excursie.
Cum a evoluat turismul în România?
Turismul a evoluat destul de mult în România. Fondurile europene au ajutat foarte mult în redeschiderea, în renovarea unor locuri, mai așteptăm locuri care să revină în turismul românesc și mă gândesc aici la Vatra Dornei care este aproape de noi dar mai sunt și altele de care trebuie să ne amintim și să dăm la o parte pătura de praf care s-a așternut și să le redăm în circuit. Îmi doresc foarte mult ca noi românii să ne regăsim prin tursim, prin călătorii, prin asumarea valorilor românești ne vom regăsi, eu consider că turismul este cea mai curată formă de educație pentru că în bancă avem de unde prelua de la profesori lucruri extraordinare dar când ieșim afară și le testăm este diferit pentru că experiența este cea care ne învață.
Cât de tentantă e România pentru un investitor din străinătate care vrea să investească în tursim?
Avantajul turismului este că îți dă o viață activă, trebuie să ai o educație de persoană ospitalieră, dacă ești morocănos mai bine nu te apuci de business-ul ăsta.
Vacanțe cu morocănoși pentru morocănoși!
Da, eventual să aibă o cafea special pentru morocănoși, iar seara petreceri pentru morocănoși!
În România, tursimul nu e tocmai de nișă. Sunt prea puține activități specifice pentru care te poți duce într-o vacanță. Așa e?
Eu fac tursim de experiență de câțiva ani pe zona de seniori. Când prinzi experiență înseamnă atât vizite cât și implicare, mă refer la vizite de ceramiști, la moară acești oameni își retrăiesc copilăria, dar nu te poți duce cu grupuri mari sunt lucruri de finețe. Eu când văd autocare de 50-70 de locuri cu copii nu-mi doresc genul acesta de turism. Asta se face cu mazim 25 de copii, la fel și la adulți ca să ai timp să te bucuri și să experimentezi plus că fugăreala cu „10 obiective turistice într-o zi” e prea mult. De exemplu la Palatul Culturii sunt opere de artă extraordinare care ar merita puțin mai mult timp pentru a fi observate.
Sufletul meu este la Iași chiar dacă sunt în Deltă. Avem atâtea locuri, Iașul este un muzeu in aer liber. Oprește-te și bucură-te!