Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

Opt filme multipremiate în premieră la Les Films de Cannes à Iași

  • octombrie 15, 2018
  • Cincu Violeta

Ediția a treia a Les Films de Cannes à Iași va avea loc între 26 și 28 octombrie la Cinema Ateneu și va proiecta filmele care au câștigat anul acesta la Cannes cele mai importante premii acordate în festival: premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiția oficială, câștigătoarele secțiunii Un Certain Regard, filmele recompensate cu premiul Camera d’Or pentru cel mai bun debut precum și premiul Palme d’Or.

Filmele vor fi introduse de citicul de film Irina-Margareta Nistor și sunt prezentate în versiune originală cu subtitrare în limba română. Intrarea la filmele din Les Films de Cannes a Iași este liberă, cu rezervare în prealabil pe siteul ateneuiasi.ro.

Festivalul se deschide cu Dogman, filmul care a câștigat la Cannes, deopotrivă, premiul pentru interpretare masculină pentru simpaticul actor italian Marcelo Fonte, dar și Palme Dog-ul – premiu ironic ce se atribuie filmului care oferă cea mai bună interpretare canină din toate filmele de la Cannes. Cărui alt film putea să-i revină acest premiu, dacă nu lui Dogman, în care Marcello Fonte interpretează rolul unui frizer de câini sicilian, prins într-un război care nu este al lui. Filmul, regizat de dublul câștigător de Grand Prix – Matteo Garrone, marchează întoarcerea acestuia la povești locale, cu mafioți și culoare locală, în siajul Gomorrei, filmul care i-a adus notorietatea.

 

Dogman va fi proiectat vineri, 26 octombrie, începând cu ora 18:00, iar de la ora 20:00 spectatorii ieșeni sunt invitați la proiecția specială Lemonade, prezentată în cadrul festivalului Les films de Cannes a Bucarest în secțiunea Avanpremierele românești ale toamnei. Filmat aproape integral în America de Nord, Lemonade este filmul de debut al Ioanei Uricaru – co-regizoare la proiectul colectiv Amintiri din epoca de aur – produs tot de Cristian Mungiu. Ioana Uricaru va fi prezentă la întâlnirea cu publicul ieșean, urmând să introducă filmul și să aibă o discuție cu spectatorii după proiecție.

Sâmbătă, 27 octombrie, ziua va începe cu Border, filmul câștigător al secțiunii Un Certain Regard, proiectat de la ora 14:00. Un Certain Regard este secțiunea vocilor puternice ale cinematografului de astăzi, a autorilor care își asumă mari riscuri creative, secțiunea filmelor radicale sau experimentale – secțiune unde au fost laureați, de-a lungul timpului autori precum Cristi Nemescu, Cristi Puiu sau Kim Ki-duk, Yorgos Lanthimos sau Apichapong Weerasethakul.

Tot sâmbătă, de la ora 16:00 va fi proiectat Girl, câștigătorul Camera d’Or, al belgianului Lukas Dhont. Filmul spune povestea Larei care visează să devină balerină profesionistă. „Girl arată fabulos, nu se teme să pună pe masă o serie de subiecte dificile și are în centru interpretarea spectaculoasă a tânărului actor și dansator Victor Polster”, a scris Hollywood Reporter imediat după premiera mondială. Victor Polster, actorul din rolul principal, avea doar 15 ani la momentul filmării și a fost ales la finalul unui casting de jumătate de an, din peste 500 de candidați. Girl este propunerea Belgiei pentru premiile Oscar.

Seara de sâmbătă se încheie cu proiecția filmului Our time/Nuestro Tiempo, în prezența oaspetelui de onoare al ediției 2018 de la Les Films de Cannes, mexicanul Carlos Reygadas.

Regizorul va fi prezent la Iași alături de Natalia López, actrița principală din film și totodată soția cineastului atât în viața reală cât și în film – unde Reygadas debutează totodată ca actor – direct în rolul principal. Cei doi vor introduce filmul și vor avea o discuție cu spectatorii după proiecție.

Carlos Reygadas a debutat cu primul său film de lungmetraj, Japón, în secțiunea paralelă a festivalului, Quinzaine des Réalisateurs, în 2002. Reygadas a fost selectat pentru prima dată în competiție la Cannes cu Battle in Heaven, în 2005, apoi, în 2007, a câștigat Premiului Juriului cu Silent Light, un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, film despre o iubire interzisă în mijlocul unei comunități de menoniți din Mexic. Post Tenebras Lux, a obținut, în 2012, Premiul pentru regie la Cannes.

FILM ROMÂNESC la Les FILMS DE CANNES A IASI

Duminică de la 15:00 va fi proiectat Niki ardelean colonel în rezervă, în regia regretatului Lucian Pintilie, film prezentat în cadrul retrospectivei omagiale pe care Les Films de Cannes a organizat-o pentru marele regizor român dispărut anul acesta. Niki ardelean colonel în rezervă este ultimul film din cariera cienastului care a fost prezentat în premieră mondială la Cannes și marchează colaborarea acestuia cu două voci puternice din noul val al cinematografiei românești, Răzvan Rădulescu și Cristi Puiu – autorii scenariului.

Duminică, de la ora 17:30, va fi proiectat filmul japonez Shoplifters, film care i-a adus regizorului Kore-eda Hirokazu primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea selecție a acestuia în selecția oficială de la Cannes. După Premiul Juriului, primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.

În închiderea festivalului, va fi proiectat de la ora 20:00, Burning, filmul care a întrunit sufragiile criticilor pentru cel mai bun film din competiția oficială de la Cannes 2018. Lee Chang-dong, figură marcantă a cinematografiei coreene, printre altele și Ministrul Culturii pentru o perioadă, s-a impus în atenția criticii internaționale cu filmele  Green Fish și Oasis – care l-au consacrat drept un autor subtil, sofisticat, radical – calități pe care și le demonstrează cu prisosință și în Burning.

 

Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/iasi/

 

Detalii: www.filmedefestival.ro. Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest și Facebook event

 

***

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Mașina oficială a festivalului: Renault

Un proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei

Cu sprijinul: Primăria Municipiului Iași, Cinema Ateneu, BRD – Groupe Société Générale, Catena

Parteneri: Air France, Institutul Cultural Român, Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti