Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

Organizaţie de mediu, semnal de alarmă: Se fac pregătiri pentru a fi tăiate păduri seculare din Parcul Naţional Semenic

  • octombrie 16, 2018
  • Narcis Pohoata

O organizaţie de mediu din judeţul Caraş-Severin a acuzat Romsilva că se pregăteşte să taie păduri seculare din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, după ce a fost întocmit un nou plan de management prin care o suprafaţă mai mică este protejată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Asociaţia Euroland din Banat a lansat, în vara acestui an, o petiţie intitulată „Opriţi distrugerea Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului”, care a fost semnată de peste 5.800 de persoane. După ce se vor strânge 6.000 de semnături, petiţia va fi trimisă Ministerului Mediului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

Organizaţia de mediu susţine că Romsilva a realizat un plan de management al parcului prin care doar 32% din suprafaţa parcului este protejată.

“Romsilva îşi pregăteşte terenul pentru a putea tăia păduri seculare în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului! La începutul anului 2018, silvicultorii Romsilva au întocmit un nou Plan de Management prin care doar 32% din suprafaţa parcului este protejată. Acest nou plan de management este realizat cu încălcarea flagrantă a legislaţiei naţionale, a directivelor europene şi recomandărilor Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Pe de altă parte, planul de management al Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, elaborat între 2010-2013, de specialişti, cercetători de marcă, cu sprijinul Academiei Române (filiala Timişoara) şi avizat de Consiliul Ştiinţific al parcului, a fost păstrat la sertar de către RNP Romsilva pentru că asigura o protecţie pe o suprafaţă de 49% din suprafaţa parcului. Pentru a se asigura că nu întâmpină opoziţie în aprobarea noului plan, Romsilva a înlocuit specialiştii din vechiul Consiliul Ştiinţific (profesori, cercetători) cu silvicultori şi persoane favorabile exploatărilor în parc”, scrie în petiţia lansată de Asociaţia Euroland Banat.

Reprezentanţii organizaţiei de mediu au precizat că pădurile din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului “au fost şi continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant” şi au solicitat ministrului Mediului şi directorilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate să intervină ferm astfel încât exploatările forestiere comerciale să fie interzise.

“Dacă vă pasă cu adevărat de pădurile şi mediul natural pe care aţi fost investiţi să le protejaţi, vă solicităm intervenţia fermă pentru: interzicerea exploatărilor forestiere comerciale pe întreaga suprafaţă a Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului; (…) realizarea şi aprobarea planului de management integrat numai după realizarea inventarierii, cartării şi evaluării stării de conservare pentru ecosisteme, habitate şi specii de interes naţional şi european; realizarea obligatorie a studiului de evaluare adecvată pentru planul de management integrat luând în considerare toate activităţile care se desfăşoară planificat sau permise de lege pe suprafaţa parcului naţional şi siturilor Natura 2000”, scrie în petiţie.

De asemenea, în document se mai arată că sunt tăiate păduri chiar şi din rezervaţii naturale ale parcului din judeţul Caraş-Severin, dar că se mai poate interveni pentru revizuirea noului plan de management, care a fost depus spre consultare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

“De 14 ani, parcul este administrat ilegal de către RNP-Romsilva, fără plan de management, în conflict de interese şi cu încălcarea gravă a obligaţilor contractuale. În toţi aceşti ani, pădurile au fost şi continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant chiar şi în zone de protecţie strictă/integrală precum sunt Rezervaţiile naturale Cheile Caraşului, Buhui-Mărghitaş, Cheile Gârliştei, Bârzăviţa. În data de 18 mai 2018, noul Consiliu Ştiinţific a aprobat un nou plan de management distructiv, care protejează doar 32% din suprafaţa parcului. Acest plan de management a fost depus spre consultare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin. Încă putem interveni pentru a revizui acest nou plan de management şi pentru a nu permite exploatări forestiere care ar sorti parcul distrugerii ireversibile”, mai scrie în petiţie.

Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului a fost înfiinţat în anul 1982 şi adăposteşte 5.000 de hectare de pădure virgină cu arbori de 450 de ani, păduri seculare şi zone carstice cu numeroase chei şi peste 800 de peşteri, precum şi 1.200 de specii de floră şi 600 specii de faună.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii Romsilva nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere în acest caz.

Mediafax