Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

Universitatile iesene primesc finantare de aproximativ 5 milioane de lei

  • aprilie 24, 2018
  • Radio Hit Redactia

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a obținut finanțare de peste 1,6 milioane de lei la competiția FDI (Fondul de Dezvoltare Instituțională) 2018, organizată de Ministerul Educației Naționale prin Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior. Cele șase proiecte ale universității care vor fi finanțate sunt: „Cercetarea de excelenţă în România în cadrul centrului CERNESIM”, „Educație multiculturală și egalitate de șanse în Grădina Botanică din Iași”, Dezvoltarea şi sprijinirea spiritului antreprenorial în rândul studenţilor şi absolvenţilor Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi”, „Dezvoltarea internaționalizării prin cercetare și parteneriate strategice 2”, „Pașaport pentru angajabilitate” și „Calitate în educație prin responsabilitate socială și etică în Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF Iași) va primi finanțare pentru toate cele șase proiecte depuse în competiția națională FDI pentru 2018, în valoare de 1.365.000 lei.

Făcând o comparație cu celelalte Universități de Medicină și Farmacie din țară, UMF Iași se situează pe primul loc atât în privința numărului de proiecte aprobate cât și a sumei totale primite pentru finanțarea proiectelor

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a reușit să atragă 1.913.000 lei cu șase proiecte finanțate prin Fondul de Dezvoltare Instituțională, fiind a treia instituție de învățământ superior din România în ceea ce privește suma totală atrasă prin acest program. Totodată, Universitatea Tehnică este singura universitate din țară are proiectele depuse pe cele șase ramuri ale FDI clasate în primele șapte poziții din fiecare clasament. Este a treilea an în care se oferă astfel de finanțări pentru universitățile din România, iar spre deosebire de ediția de anul trecut, numărul domeniilor pe care instituțiile de învățământ superior puteau depune proiecte s-a redus de la opt la șase. Deși a scăzut numărul domeniilor, Ministerul Educației Naționale a suplimentat finanțarea pentru aceste proiecte, astfel încât, dată fiind poziția mare din clasamentele pe fiecare domenii și creșterea oferită de MEN, TUASI beneficiază anul acesta de o finanțare mai mare cu 45% față de cea de anul trecut.

 „Rezultatele finale confirmă experiența și poziția de top a universității noastre în cadrul acestei competiții. Astfel, în continuarea anului 2017, anul acesta, rezultatele evaluărilor ne-au poziționat constant pe locurile 3-7 la fiecare domeniu, Politehnica din Iași fiind astfel singura universitate din țară prezentă constant în topul celor șase domenii. Am obținut un foarte onorant loc trei pe țară la totalul fondurilor câștigate și, în mod evident, acest rezultat se datorează calității echipelor care au elaborat proiectele, echipe coordonate de doamnele și domnii prorectori, cărora le mulțumesc pentru implicare. Sunt sigur că valoarea fondurilor primite le va permite să atingă toate obiectivele propuse, cu atât mai mult cu cât Politehnica susține fiecare proiect prin cofinanțarea care ajunge la 15% din totalul bugetului considerat”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Competiția FDI 2018 este coordonată de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), care a evaluat și selectat proiectele depuse de universități. În total, universitățile de stat au propus un numar de 239 astfel de proiecte, fondul alocat de Ministerul Educației Naționale fiind de 44,38 milioane de lei, mai mare decât anul trecut când a fost de 23,5 milioane lei.