Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

AUDIO. Reportaj. Și a fost „Ziua Familiei” la Iași

  • mai 11, 2018
  • Cincu Violeta

Parcul Expoziției din Iași. Joi, 10 mai. „Ziua Familiei”. Primăria Municipiului Iași, prin Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași  a organizat de la ora 15, festivitatea de premiere care a avut ca invitați  346 de familii care au aniversat 50 de ani de căsătorie.  52 de familii au fost premiate cu câte 500 de lei.

Un reportaj de Gabriela Ciobu

Vreme însorită, ora 15 și 10 minute iar toate scaunele și băncile amenajate în fața scenei sunt deja ocupate în mare parte. Fiecare și-a găsit locul în funcție de foaia pe care le era scris numele și care era pusă pe loc corespunzător. Toți aveau în piept un broșă cu tricolorul. Concertul începe, iar cântărețul Aurel Niamțu are grijă să îi indemne pe cei întârziați să se apropie cât mai repede. Nu de alta dar să nu piardă recitalul lui. Muzica răsună în timp ce onorabili virstnici fac schimb de păreri, își potrivesc cu atenție hainele de gala și cer în mod respectuos să li se facă poze. Un cuplu ce avea împliniți 51 de ani de căsnicie mă roagă să le fac poză:

-Cum doriți pe vertical sau orizontal?

-Fă în așa fel încât să părem mai tineri.

Acțiune îndeplinită cu succes. După câteva melodii oamenii încep să ia ziarul așezat în apropierea lor și îl răsfoiesc cu mare atenție. Tinerii nepoți aflați pe acolo asculta concertul mai din plăcere, mai din obligație. Un tânăr spune la un moment dat:

-Am eu senzația sau toate piesele astea sună la fel? Este aprobat de restul grupului.

În jurul orei 15. 45, își face apariția și primarul Mihai Chirica. Face repede rost de un buchet de garoafe și începe să împartă câte o floare fiecărei doamne. Acesta e „vânat” de fiecare doamnă pentru a face poze. Ajuns pe scenă primarul oferă același discurs referitor la anul centenarului, la moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri, unirea cu Basarabia e o chestiune de viață și de moarte pentru România sau cel puțin astfel reiese din discurs. Un domn comentează hâtru:

-Nu te ambala unde îs doi săraci puterea nu crește…

Primarul vorbește bineînțeles și despre valoarea familiei și îi felicită pe cei ce vor fi premiați.

Urmează o scurtă piesă de teatru pusă în scena de artiști de la Ateneul Tătărași. Piesă ce s-a vrut amuzantă, deși mulți s-au declarat dezinteresați. Un domn revoltat strigă:

-Ar cam trebui să va luați alt text.

Cei prezenți l-au aprobat la unison. Și eu. Au urmat doi copii ce au recitat poezia „Glossă” de M. Eminescu. Omenii au apreciat și au bătut din palme mulțumiți. Parcul începe să se umple, primarul urcă pe scenă și începe decernarea premiilor. Pe chipul fiecărui cuplu se citea emoția, bucuria și nostalgia unei tinereți trecute. Dar cel mai important erau împreună și erau și premiați pentru asta. Pășeau cu grijă pe scenă. Doamnele ajung mereu înaintea bărbaților la scenă. Iar primarul apreciază:

– Vedeți, femeile au fost întotdeauna cu un pas înainte.

Diploma este oferită domnului iar doamna primește o floare. După primirea distincției fiecare se așează la locul lui. Au fost și câteva cupluri ce au fost reprezentate doar de femei, deoarece…

Bărbați sunt plecați la băut, spune un bătrân ce mă roagă să îl cred pe cuvânt. După întreaga premiere se extrag câteva nume din tombolă, dar ghinion cele extrase nu erau prezente. Da, au fost și câteva familii ce nu s-au putut prezenta, dar diploma le va fi trimisă acasa. Încă câteva încercări și până la urmă se găsește un câștigător. O bună parte dintre cupluri pleacă după acest moment, grăbiți. Mulți alți aleg să facă o plimbare în parc sau să cumpere o înghețată.

Dar evenimentul nu a luat sfârșit, cei mai mulți îl așteaptă pe artistul Paul Surugiu (Fuego). Trec câteva minute bune în care oamenii discută și așteaptă cuminți. Vine și vedeta, prin spatele parcului, lumea deja are altă stare de spirit. Se poate citi pe chipul lor. Urcarea lui pe scenă e răsplătită cu o mulțime de aplauze, toată lumea e exaltată, se cântă hore, balade, oamenii sunt invitați la dans și nu refuză. Un recital de aproape o ora în care nimeni nu a mai îndrăznit sau putut să plece. Versurile sunt știute de toți oamenii fără excepții. Cea mai mare dezamăgire? Nu a cântat „Împodobește mamă bradul”. Poate cu altă ocazie și în alt anotimp.

La terminarea concertului toți se îmbulzesc pentru a face o poza cu Fuego. După aceasta toată lumea a plecat, băncile, scaunele au fost strânse. Aveai senzația că nimic nu avusese loc nici un eveniment, liniște de mormânt.

Pentru totdeauna și încă o zi…

Am dorit să aflăm și noi povestea unor cupluri și mai ales secretul unei căsnicii solide.

Familia Petrache Gheorghe și Florina

Au 50 de ani de căsnicie, s-au cunoscut încă din școala generală, după au urmat liceul iar la un an de la terminarea liceului și-au unit destinele. Relația lor s-a consolidat în timp. Au doi copii și nepoate ce le oferă mulțumiri sufletești prin ceea ce fac. Secretul unei căsnicii de durată este încrederea.

Familia Mazinca Catinca și Ilie

Au 47 de ani de căsnicie, a fost dragostea la prima vedere spun ei. Secretul longevităţii unei relații este dragostea. Au patru copii, nepoți și se declară mulțumiți de destinul lor mai ales că se iubesc la fel de mult ca în prima zi.

Foto/Andrei Cucu/Gabriela Ciobu