audio Judetul Iasi afectat de seceta in luna mai
În România, este secetă cum nu a mai fost în ultimii 50 de ani la început de mai. În sudul ţării şi nu numai, pământul a crăpat ca în mijlocul verii şi deja se văd efectele la grâu şi răpiță. Mai mult, porumbul, floarea soarelui şi mazărea, abia semănate, nu vor rodi fără apă. În lipsa sistemelor de irigaţii, singura noastră şansă poate veni din cer.
Despre seceta am vorbit cu presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.
- Este sau nu este seceta in Romania?
-Da, din pacate s-a instalat seceta in majoritatea regiunilor Romaniei. Cea mai afectata regiune fiind Dobrogea si sudul tarii, si pe langa culturiile semanate in toamna, si aici referindu-ma la grau si la rapita, care sunt foarte serios afectate, sunt probleme mari si cu culturile plantate in primavara, pentru intarzierea rasaririi sau rasaririi neuniforme, ceea ce daca nu va ploua in urmatoarele 5-6 zile, putem vorbi chiar de culturi compromise, deoarece sunt suprafete intinse, fara pic de apa, iar samanta sta ca in sac.
- Cat de grava e situatia in Moldova?
-Si in Moldova s-a instalat, mai ales in zona Iasi-Botosani, partea de est a Vasluiului si chiar si in Bacau.
- Credeti ca avem nevoie neaparat in urmatoarele 5 zile de ploaie?
–Neaparat, altfel riscam culturile insamantate in primavara sa nu aiba densitatile propuse si desigur o rasarire neuniforma duce la pierderi insemnate.
- V-ati uitat la prognoza meteo?
–Eu m-am uitat la prognoza, dar de multe ori ne-am luat si plasa uitandu-ne la meteo. Acum a fost anuntata o ploaie pentru luni, ar fi foare bine, va dati seama, dar la celalte culturi din Dobrogea sunt culturi de grau aproape compromise si chiar daca ar ploua in zilele urmatoare, mare lucru nu se mai poate intampla la grau si la rapita. Deci atat de mare este seceta, iar temperaturile din ultima vreme care au fost atipice perioadei prin care trecem, au fortat maturizarea plantelor si au fost acele vanturi de 40-50 km/h la o temperatura de 26-27 de grade.
- In zona Iasiului care sunt cele mai afectate culturi?
-E acelasi lucru ca peste tot. In zona Moldovei rapita avand si radacina pivotanta rezista mai binisor. Dar oricum, datorita acelor temperaturi care au grabit cresterea plantei nu ne putem astepta la o poductie spectaculoasa.
- Exista un sistem de irigatii care poate sa ajute in astfel de situatii?
– Din pacate sunt suprafete foarte mici unde functioneaza sisteme de irigatii si daca ma intrebati pe mine, ca fermier, va dati seama ca pentru a iriga mii de hectare intr-un timp atat de scurt, e foarte anevoios, cheltuielile sunt foarte mari si lipsa manei de lucru, deoare si aceste instalatii trebuie manipulate de cineva. Nu mai gasesti un tractorist, dapai pe cineva care sa monteze siteme de irigatii. Cel mai bine e sa curga de sus, uniform, dar sa fie la timp.
Mai jos puteti asculta interviul integral cu presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.