Arabia Saudită RECUNOAŞTE că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul
Autorităţile din Arabia Saudită au recunoscut că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul şi au anunţat că doi înalţi oficiali au fost concediaţi în urma incidentului care a provocat o criză internaţională şi relaţii tensionate între Riyad şi Occident, relatează Reuters.
Procurorul public din Arabia Saudită a anunţat într-un comunicat că între Khashoggi şi oamenii care l-au întâlnit în consulat a izbucnit o luptă care a dus la moartea acestuia.
„Investigaţiile sunt încă în desfăşurare şi 18 cetăţeni saudiţi au fost arestaţi”, se arată în comunicatul transmis de presa de stat saudită, adăugând că un consilier regal, Saud al-Qahtani, şi şeful serviciului de informaţii, Ahmed Asiri, au fost concediaţi din funcţiile lor.
Khashoggi, un critic al Prinţului Mohammed bin Salman, a dispărut după ce a intrat în consulat pe 2 octombrie pentru a obţine documentele necesare pentru a se căsători.
Comentariile de sâmbătă au marcat pentru prima oară de la dispariţia lui Khashoggi când Arabia Saudită a admis moartea jurnalistului.
Donald Trump consideră că explicaţia Arabiei Saudite este „credibilă”. Este un prim pas mare
Preşedintele american Donald Trump a declarat în timpul unei vizite în Arizona că explicaţia Riadului în cazul dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care a murit în interiorul consulatului saudit la Istanbul, este „credibilă”, relatează cotidianul The Guardian şi agenţia Reuters.
„Consider că este un prim pas mare. Foarte, foarte mulţi oameni sunt implicaţi şi este un prim pas extraordnar”, a declarat Donald Trump reporterilor din Arizona.
„Arabia Saudită a fost un aliat extraordinar. Ceea ce s-a întâmplat este inacceptabilă”, a adăugat liderul de la Casa Albă, afirmând că va discuta cu prinţul încoronat Mohammed bin Salman.
Oficialii turci au declarat că ei sunt de părere că jurnalistul a fost ucis în clădire. Arabia Saudită a negat anterior acuzaţiile şi a spus că Khashoggi a părăsit clădirea la scurt timp după aceea.
Dispariţia lui Khashoggi, rezident american şi corespondent la Washington Post, a tensionat relaţiile dintre Arabia Saudită şi aliaţii occidentali. Aliaţii arabi s-au adunat în sprijinul Riyadului, dar presiunile occidentale s-au intensificat la adresa Arabiei Saudite pentru a oferi răspunsuri convingătoare.
Înainte de anunţurile saudite, preşedintele american Donald Trump a declarat că ar putea considera impunerea de sancţiuni împotriva Arabiei Saudite în legătură cu dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, subliniind importanţa relaţiei SUA-Arabia Saudită.
În Istanbul, procurorii turci care investighează dispariţia lui Khashoggi au interogat vineri angajaţii turci din consulatul Arabiei Saudite, extinzând vânătoarea de indicii într-un caz care tensiona alianţa dintre Riyad şi puterile occidentale.
Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o „ficţiune”, afirmă sir John Sawers, fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).
Sir John Sawers a declarat pentru BBC că evaluarea lui se bazează pe conversaţiile avute cu oficiali guvernamentali britanici de rang înalt şi pe cunoştinţele pe care le are despre serviciile secrete turce.
Fostul director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6) a făcut aceste afirmaţii după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat că presupune că Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului The Washington Post, este mort şi a avertizat că efectele pentru Arabia Saudită vor fi „foarte severe” dacă se va demonstra că liderii de la Riyad au ordonat asasinarea ziaristului.
De asemenea, John Sawers, care a fost director al serviciului MI6 până în anul 2014, afirmă că prinţul moştenitor saudit ar fi ordonat o astfel de operaţiune doar dacă ar fi crezut că Preşedinţia SUA i-ar permite să facă ce vrea, informează cotidianul The Guardian. „Cred că preşedintele Trump şi echipa sa conştientizează acum cât de periculos este să ai oameni care să acţioneze cu sentimentul că sunt exceptaţi de la sancţiuni în relaţia cu Statele Unite”, argumentează John Sawers.
Teoria că asasinatul ar fi fost comis de „elemente indisciplinate” din cadrul armatei saudite, care ar fi acţionat pe cont propriu, „pur şi simplu nu se susţine”, ba chiar „o astfel de ficţiune pură subminează şi mai mult respectul faţă de America”, explică sir John Sawers.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat, după conversaţia pe care a avut-o cu regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz, că elemente „scăpate de sub control” ar fi implicate în dispariţia şi asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.
John Sawers a subliniat că are un respect deosebit pentru profesionalismul şi abordările complete ale serviciilor de informaţii turce. „Detaliile furnizate de serviciile de securitate turce sunt atât de clare încât este clar că există anumite înregistrări”, a explicat el, sugerând că, pe fondul apariţiei tensiunilor cu Arabia Saudită în ultimul deceniu, Turcia probabil „monitorizează foarte atent tot ce se întâmplă în reprezentanţele saudite”. „Probabil că sunt sisteme de interceptare în Consulatul saudit din Istanbul sau poate că au interceptat dispozitivele echipei de agenţi saudiţi care au comis asasinatul. Sunt multe detalii despre grupul de asasini, iar datele de identitate dezvăluite arată cât de apropiaţi sunt de prinţul moştenitor saudit”, a argumentat fostul director MI6.
Declaraţiile făcute de sir John Sawers probabil vor fi considerate incendiare la Washington. Expertul britanic anticipează că membri ai familiei regale saudite, ai comunităţii de afaceri şi clerici conservatori saudiţi vor profita de implicarea prinţului moştenitor în asasinat pentru a-i submina poziţia. „Vor exista reacţii interne în Arabia Saudită la această crimă teribilă şi vor exista pedepse”, a spus el.
Surse din cadrul serviciilor secrete turce afirmă că jurnalistul disident saudit Jamal Khashoggi a fost ucis în Consulatul saudit din Istanbul de agenţi saudiţi care au legături cu prinţul moştenitor. Arabia Saudită a respins acuzaţiile, catalogându-le ca fiind lipsite de fundament, dar Riyadul nu a oferit încă explicaţii despre dispariţia editorialistului Washington Post care îl critica frecvent pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.
Mediafax