AUDIO. Fisuri la vitraliile din Turnul cu ceas de la Palatul Culturii. Primele acuzații. Va fi o expertiză tehnică.Cum raspunde primarul Iașului?
Fisuri minore la vitraliile din Turnul cu ceas de la Palatul Culturii. Din cauza poluării fonice produsă de concertele repetate. Declarația a fost făcută de directorul Complexului Muzeal ” Moldova ” Iași, Lăcrămioara Stratulat.
Am constituit o echipa de experti, arhitecti, ingineri constructori, inclusiv persoana care a executat lucrarile la turnul central, Turnul cu ceas pentru a vedea care este precis cauza, in afara de vibratiile acelea. Ce se poate face in viitor pentru a nu se mai ajunge la aceasta situatie. Echipa va veni pe 24 iunie la Iasi si apoi voi face publice concluziile comisiei. In urma repetatelor concerte, în special de cele de rock, hard rock, si ultimul concert forza zu, din cauza trepidatiilor puternice, vitraliide de la turnul cu ceas au suferit niste fisuri, minore dar au suferit fisuri. Am reușit să le stabilizăm.Cel care le-a executat rămâne la Iași. Am făcut o conservare primara a lor.Si nu mai există în perioada urmatoare pericolul de a se intimpla ceva. Ideea este că totuși trebuie căutată o metodă, să se ajungă la un consens ca spectacolele care inseamna o vibratie puternică pentru o cladire de patrimoniu sa nu se mai intimpl e in vecinitatea cladirii de patrinoniu. Nici raliul care este odată pe an. Indiferent de eveniment. Orice activitate puternică care produce vbratii sa a nu se mai intimple in apropierea unei cladiri de patrimoniu de o asemenea importanta, Lăcrămioara Stratulat
Am primit o adresa, am retrimis-o către prefectura, mediu, ministerul culturii. Atunci când se organizează un spectacol sau concerte în față Palatul Culturii trebuie să fie pereți speciali care să antifoneze zgomotele că să nu mai apară crăpături la Palat. Este păcat, este bijuteria noastră, este o avere, trebuie să o prețium. Ar trebui să găsim un alt loc de desfășurare a concertelor, spectacolelor deoarece sunt câțiva mii de wați pe turnurile Palatului și afectează . Trebuie să ne dăm seama că o sută de metri în amonte sau în aval pentru un spectacol nu contează dar pentru Palat contează”, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Primarul Mihai Chirica a dat autorizații pentru desfășurarea concertelor în piața Palatului Culturii
Primarul Iaşului Mihai Chirica a spus că în calitate de inginer este convins că nu muzica, respectiv poluarea fonică este cauza fisurilor apărute în Turnul cu Ceas. Asta, mai ales că în umtima perioadă Palatul Culturii a fost supus unui amplu proces de consolidare, lucrări care s-au ridicat la 27 milioane de euro.
Este o situaţie care rămâne aşa, cum să spunem, în domeniul inexplicabilului pentru că nu este pentru prima dată şi nu va fi ultima dată pentru că Palatul a trecut printr-un proces de consolidare şi mă gândesc că nu e mai slab faţă de cum era înainte . Acest edificiu a văzut totuşi două războaie mondiale şi nu s-a crăpat nimic din ceea ce s-a crăpat acum, chipurile, de la muzică. Mai mult decât atât , există un oarece dubiu privind observaţiile făcute pentru că adresa primită de noi este anterioară concertului invocat cu cel puţin o săptămână ceea ce aduce în discuţii latura subiectivă a acestei teme. Că o fi fost prins sau nu o fi fost prins bine cadranul de la ceas în rama lui, că bate vântul şi nu bate vântul numai pe Palatul Culturii ci şi pe Primărie, sunt lucruri care trebuie demonstrate de specialişti, dar de câte ori nu-ţi iese o treabă să o pui în sarcina Primăriei, asta nu prea ţine foarte mult de o conduită cel puţin normală, ca să spun aşa . În rest mă voi implica în tot ceea ce este necesar ca situaţia Palatului, să fie din ce în ce mai bună
Acesta a adăugat că pentru concertele din faţa Palatului s-a folosit una dintre cele mai performante tehnici de sunet din lume, care presupune dirijarea sunetului spre spectatori nu spre spatele spectatorilor, ceea ce, în opinia lui Mihai Chirica, n-ar putea fi niciodată un motiv pentru vreun prejudiciu adus acestei clădiri.
„Nu o să prejudiciem ieşenii de a avea concerte de operă , de muzică pop, de muzică populară doar pentru că cineva vrea să arunce în curtea Primăriei asemenea temă.
Noi nu suntem prin anii ’70, suntem la tehnologia anilui 2018, când lucrurile stau total altfel, ceea ce este o mare diferenţă între posibilitatea de a crăpa un geam şi efectivitatea producerii acestui eveniment. Eu nu cred, şi spun ca un inginer de data asta , eu nu cred că muzica care s-a difuzat acolo a crăpat, a fisurat sau a prejudiciat în vreun fel Palatul , nici măcar cum s-a scris că s-ar fi fisurat turnul. Este o falsă problemă. Probleme structurale la Palatului pot apărea dar nu sunt motivate de muzică. Nu muzica dărâmă ci muzica poate să provoace alte stări de bine”
Foto_Dan Luca