AUDIO. Hit Travel – Nessebar, paradisul de lângă România
Te-ai săturat de același peisaj? Simți că pereții casei te strâng și te sufoci? Nu mai suporți să stai nicio secundă la birou? Ai tot mai des stări de plictiseală acută? E clar: suferi de “dor de ducă”. Avem pastila de turism pentru tine. Mod de administrare: Ascultă de luni până vineri Hit Travel la Radio Hit Iași și află de la specialistul Christian Tour unde poți evada vara aceasta.
“Poveștile și sfaturile specialistului Christian Tour”. Cu Raluca Hatmanu
Bună dimineața! Pe principiul “capra vecinului e mai grasă și iarba mai verde”, astăzi aruncăm o privire în curtea vecinilor noștri de la sud de Dunăre și mergem în vizită în stațiunea Nessebar, una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din Bulgaria. Și unul dintre motivele pentru care bulgarii reușesc să atragă atât de mulți turiști străini pe litoralul lor. Statisticile prezentate de autoritățile din țara vecină arată că anul trecut Bulgaria a fost vizitată de peste 8 mil. de turiști străini, în vreme ce România a reușit să numere doar 2 mil. și jumătate. Deci avem de muncă dacă vrem să recuperăm acest decalaj. Dar să nu mai discutăm acum despre ce știu să facă bulgarii și nu știm noi, ci vă propun să vorbim despre Nessebar.
Acum câțiva ani era destul de necunoscută în rândul turiștilor români, care alegeau cu predilecție stațiunile bulgărești Nisipurile de Aur, Albena și Sunny Beach. Însă vestea că Nessebar este o adevărată bijuterie aflată pe malul mării s-a răspândit rapid, iar azi e una dintre destinațiile căutate de turiștii români.
De ce? În primul rând, pentru că e mai mult decât o stațiune pentru plajă. Cei peste 3.000 de ani de istorie neîntreruptă pe care îi poartă în cârcă au făcut ca centrul istoric să fie inclus în patrimoniul mondial UNESCO. În străvechime, orașul se numea Mesambria, după numele fondatorului său, și era o cetate tracică foarte bine apărată. A trecut apoi sub ocupația grecilor, a romanilor, bizantinilor, otomanilor și a slavilor, iar dovezile istorice sunt prezente peste tot: găsim ziduri de apărare din secolele 3-4, biserici vechi, o baie turcească și case din perioada Renașterii. Dacă în perioada elenă, pe acest teritoriu a fost ridicat un templu închinat lui Apollo, Zeul Soare, în timpul ocupației byzantine a fost ridicată Biserica Sfânta Sofia, botezată astfel după numele catedralei din Constantinopol.
Așa că atunci când turiștii nu lenevesc pe șezlonguri, la soare, au o mulțime de lucruri de explorat și obiective turistice de bifat. Nu mai spun de plimbări romantice pe malul mării ori în golfulețele cu apa ca safirul.
Dacă tot am zis de stat la soare, să știți că în Nessebar se găsesc unele dintre cele mai frumoase plaje de la Marea Neagră, cu nisip fin. Sunt destul de încăpătoare ținând cont de numărul mare de turiști care își fac vacanțele aici. Și a propos, în timpul verii, numărul vizitatorilor depășește cu mult numărul locuitorilor, care este undeva la 10 mii de persoane.
Un alt motiv să te îndrăgostești de Nessebar este bucătăria: datorită ocupației principale a vechilor locuitori – pescuitul – veți găsi numeroase localuri tradiționale cu specific pescăresc, în care fructele de mare, crabii, peștii sunt nelipsiți din meniu. Iar partea și mai bună este că prețurile nu ne fac să ne rotim pe călcâie și să ne îndreptăm spre primul fast-food.
Raportul calitate-preț bun se aplică și în ceea ce privește cazarea în Nessebar, unde găsim de la case și vile până la hoteluri luxoase construite aproape de plajă, cu piscine și centre spa. Tarifele pentru un pachet de 5 nopți de cazare la un hotel de 4 stele cu mic dejun pornesc de la aproximativ 90 de euro de persoană. Cât privește transportul, turiștii pot alege autocarul ca mijloc de transport, dar să știți că cei mai mulți merg cu mașina personală.
Când să mergem în vacanță în Nessebar? De la începutul lunii mai până spre finalul lunii septembrie – începutul lunii octombrie. Datorită climei, sezon turistic este lung.Cât privește suvenirurile din vacanță, nu aveți cum să mergeți în Bulgaria și să reveniți acasă fără suveniruri din trandafiri. Se știe că trandafirul este simbolul Bulgariei, iar vecinii noștri folosesc florile parfumate pentru a face cosmetice, sucuri, siropuri, dulcețuri.
Sper că ați pus Nessebar pe lista destinațiilor pe care trebuie să le vizitați vara aceasta, măcar într-un weekend prelungit, dacă nu într-o vacanță relaxantă, de o săptămână.