Bannerele interzise de jandarmerie la meciul Poli Iași – Dinamo. Mesaje politice sau cetățenești?
Mai multe mesaje afișate pe bannere la meciul Poli Iași – Dinamo din 21 septembrie au fost interzise de jandarmerie. Suporterii ieșeni au afişat în timpul partidei mai multe mesaje prin care au cerut construirea autostrăzii între Moldova şi Ardeal și respectarea drepturilor. Pentru a afla dacă mesajele au fost politice sau civice l-am invitat pe specialistul în limbaj public şi publicistic, profesorul universitar Stelian Dumistrăcel în studioul RadioHit să facă o analiză a bannerelor.
1859 – Moldova renunță la orgoliu pentru unitatea românilor – poate fi un mesaj politic?
Este un mesaj politic, însă stângaci formulat pentru că nu este vorba de orgoliu ci de prestigiu politic pentru că se repetă cuvântul Moldova și pentru unii noi judecăm după mintrea noastră care e bună și știm că e vorba de provincia statului român dar pentru unii, Moldova înseamnă dincolo de Prut.
Sigur că este un mesaj politic de rememorare foarte corect și în același timp este un mesaj civic pentru că este vorba de o legătură sufletească cu istoria țării noastre.
1916-1918, Moldova e basionul rezistenței până la capăt a eroilor.
Este un mesaj de rememorare politică. De trezire a conștiinței civice și este un mesaj redactat poetic.
1918-2018 Moldova cere echitate și respectarea drepturilor
Acesta se înscrie în cele mai universale porniri și aspirații ale omului, înseamnă exact ceea ce caracterizează marile documente , declarația drepturilor omului din orice mișcare de răsturnare a despotismului, a regimului totalitar. Dacă este pus în contextul 2018 , sigur că ne gândim la aspectul de partizanat.
Moldova vrea autostradă
Acesta este mesajul cel mai cetățenesc și nu poate fi înscris în nicio situație de partizanat sau legat de politică. Este vorba de o formulă care ar putea să fie înscrisă oriunde permanent.
Încercăm acum să facem suma acestor afirmații
Noi trebuie să privim din perspective ale comunicării . Dacă este emițător unic și atunci a conturat un tablou general, dar noi suntem un receptor comun acum și din punct de vedere al receptorului comun suntem în situația de a fi cetățeni, a fi conștienți de situația politica. A te ridica împotriva acestor formule de exprimare a sentimentelor și a aspirațiilor înseamnă de fapt a fi o crimă de naționalitate.
Noi nu trăim doar sub semnul gravității și al responsabilității, jumătate din ființa noastră cere și destindere. Faptul că ne exprimăm într-un registru mai degajat este în favoarea noastră ca ființe gânditoare și ca ființe reflexive . Orice om are nevoie de un moment de relaxare.
Apartenența la un grup a unui individ care merge la stadion și e parte a ideilor care se strigă acolo, poate fi considerată politică sau e vorba de un patriotism local?
Problemele sunt puțin diferite și nu ne putem închipui un spectator robot, există temperamente diferite iar emițătorul trebuie să fie un temperament sangvin dar trebuie să aștepte ca cei care ascultă pot fi melancolici sau flegmatici și atunci trebuie să potrivească pentru fiecare.
Echipa noastră înseamnă noi și în afara stadionului?
În funcție de apartenența la club, de cotizație dar eu sunt spectator de meciuri și pot fi concentrat pe ideea asta că într-un oarecare interval de timp inainte și după meci încă un timp. Dacă apare ceva care îmi distrage atenția eu trăiesc doar starea de moment. Am o satisfacție sau o dezamăgire.