Primarul Mihai Chirica la deschiderea anului universitar:”Să nu mai acceptăm ca unii politicieni să-și pună interesele personale deasupra intereselor naționale „
Astăzi a avut loc la Iaşi una dintre cele mai fastuoase deschideri de an universitar din ultimii ani: toate universităţile au stat laolaltă în Sala Mare a Teatrului Naţional, unde, în prezenţa preşedintelului României, Klaus Iohannis, au marcat începutul anului universitar 2018-2019 în centrul universitar Iaşi. La eveniment a participat și primarul Mihai Chirica, care a transmis audienței un mesaj:
„În deceniul șapte al secolului trecut, când disputele dintre ideologiile de stânga și cele de dreapta erau din ce în ce mai aprige, pedagogii din ambele tabere au ajuns la aceeași concluzie: toți copiii, indiferent de clasa socială din care provin, trebuie să aibă acces neîngrădit la un învățământ de calitate. Doar în acest mod, asigurându-le copiilor șanse egale la educație, o țară poate miza pe generații de tineri din ce în ce mai bine pregătiți profesional, care-și pot asuma, în timp, cele mai potrivite roluri în misiunea lor a de contribui la binele general.
Iată cum, atunci când a venit vorba de binele și de viitorul propriei națiuni, stânga și dreapta și-au dat mâna, trecând peste diferențele doctrinare și stabilind un principiu de bază al educației moderne.
Ce se întâmplă, din nefericire, astăzi?! Noi încă ne certăm pe modul în care trebuie să arate programele școlare (cărora le-am schimbat doar numele – în curriculă, dar nu le-am reparat defectele) și descoperim cu stupoare greșelile impardonabile din manualele scrise pe genunchi. (Era să spun genunche!) Mai grav însă, încă există destui profesori în România cărora nu le place să fie luați la întrebări de către învățăceii lor! Poate aici se ascunde cauza principală pentru care avem atât de mulți analfabeți funcțional!
Doamnelor și domnilor,
Ne dorim o Românie Educată, ba chiar foarte educată, dar cum educăm această țară frumoasă, dar tristă, din care tinerii pleacă în număr din ce în ce mai mare? Înainte de toate, apreciez că este nevoie de solidaritate între toți cei care doresc binele acestei țări. Indiferent de taberele politice din care facem parte, când vine vorba de viitorul României trebuie să ne dăm mâna. Mai ales acum, în anul Centenarului Marii Uniri, suntem obligați să lăsăm ura și dezbinarea deoparte și să nu mai acceptăm ca unii politicieni să-și pună interesele personale deasupra intereselor naționale, inventând dușmani care nu există și subterfugii cusute cu ață roșie, comunistă.
Apoi, consider că a venit vremea să dăm o șansă specialiștilor adevărați de a se realiza pe meleagurile natale și de a participa la dezvoltarea țării lor. Ei sunt primii care trebuie să se pronunțe asupra marilor probleme ale României, ei trebuie să vină cu cele mai bune soluții pentru rezolvarea lor.
Dacă ne dorim o societate meritocratică – iar eu, ca șef de promoție la absolvirea Facultății îmi doresc acest lucru – atunci clasa politică trebuie să reprezinte nu niște grupuri de interese, ci niște proiecte naționale. Prin urmare, deschiderea partidelor, a administrațiilor centrale și locale, a marilor companii de stat către oameni bine pregătiți devine condiția de bază a instaurării unei democrații autentice.
Onorată asistență,
Profit de prezența președintelui României, domnul Klaus Iohannis, pentru a-i reaminti faptul că Iașul a dat țării o mulțime de personalități uriașe care au știut să guverneze foarte bine România, iar Iașul de astăzi se laudă cu tineri cu rezultate excepționale la olimpiade, la bacalaureat, la concursuri studențești internaționale. Valorificați – domnule președinte – această extraordinară resursă umană a Iașului și România Educată va deveni un proiect fezabil. Faceți posibilă angrenarea acestor tineri deosebiți și a profesorilor lor în proiecte care să schimbe fața României, iar peste puțini ani vom descoperi o altă Țară! Transformați prin puterea exemplului societatea în care trăim!
De asemenea, profit de faptul că mă aflu la deschiderea anului universitar, pentru a lansa un mesaj și prestigioaselor universități din Iași. Consolidați-vă reputația de centre ale cunoașterii pe care l-ați dobândit în atâția ani de muncă, nu faceți niciodată rabat de la nobila misiune de a crea oameni mari, utili societății de azi, și nu ezitați să le transmiteți tinerilor pe care-i instruiți zi de zi și o lecție de patriotism! Ei sunt strănepoții celor care au murit în urmă cu o sută de ani pentru România Mare!
Vă asigur că primarul Iașului va fi întotdeauna alături de dumneavoastră și de școala ieșeană!”