Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

După 108 ani de activitate la Iași, Țesătura, acum Iașitex își va închide porțile

  • august 21, 2018
  • Amalia Horciag

Fabrica aflată în portofoliul companiilor deținute de omul de afaceri Ștefan Vuza își va reloca activitatea la Pitești. Secțiile vor fi închise pentru că proprietarul și-a anunțat intenția de a vinde terenurile a căror valoare este estimată la 15 milioane de euro.Explicația pentru faptul că un simbol al zonei industriale a Iașului devine istorie este din perspectiva proprietarului una strict economică. Trebuie aplicate măsuri pentru respectarea condițiilor de mediu iar vinzarea terenurilor va permite companiei să se dezvolte.

La Iasitex Iași funcționează acum trei secții de producție: Țesătorie, Finisaj (unde țesăturile sunt supuse unor tratamente prin care capată proprietăți speciale) și Confecții. În a doua jumătate a acestui an două secții vor fi relocate la Pitești. La Iași vor rămîne doar Confecțiile pînă la vînzarea terenurilor. De ce dispare Iașitex, fostă Țesătura, o fabrică a cărei activitate a fost neîntreruptă la Iași timp de 108 ani? De mai bine de un an, omul de afaceri Ștefan Vuza care are în portofoliu fabrica a anunțat că intenționează să vîndă terenurile pe care este amplasată fabrica. Șase hectare de teren îi pot aduce 15 milioane de euro. Explicația oficială, amplasarea în vecinătatea zonei centrale a Municipiului Iași nu permite funcționarea normală a societății (din punctul de vedere al respectării condițiilor de mediu, iar pe de altă parte datorita nevoii de redimensionare a secțiilor productive la nivel de comenzi și forța de muncă. Cu aprobarea acționariatului, au demarat procedurile de concediere. Din cei 142 de salariati, 74 se află ân procedură de disponibilizare. Și aici sunt probleme. Oamenii spun că au dreptul la salarii compensatorii dar conducerea refuză și susține că nu exisă  nici o dovada ca contractul colectiv de munca a fost negociat cu Consiliul de Administratie.

Redăm Comunicatul de presă oficial prin care se anunță închiderea companiei Iasitex

In contextul in care in ultimii ani fabricile cu o istorie indelungata din Romania si-au mutat rand pe rand activitatile de productie lasand locul unor proiecte imobiliare, Iasitex SA a ramas una dintre putinele fabrici care mai functioneaza in interiorul unui mare centru urban, precum Municipiul Iasi.

Analizand tendinta din piata imobiliara, care a convins multe companii sa-si fructifice financiar pozitiile avute in zone centrale si sa-si reloce activitatile catre zonele industriale, Iasitex SA isi propune ca in 2018-2019 sa foloseasca in avantajul sau conversia mai larga a zonei dintr-una preponderent industriala catre o zona a serviciilor comerciale, dar in acelasi timp sa-si duca mai departe activitatea productiva într-un loc potrivit, unde să poata fi crescuta profitabilitatea companiei.

Astfel, pentru Iasitex SA relocarea unor spatii productive devine o masura necesara, pe de o parte datorita faptului ca amplasarea in vecinatatea zonei centrale a Municipiului Iasi nu permite functionarea normala a societatii (din punctul de vedere al respectarii conditiilor de mediu, al transportului de mare tonaj, din perspectiva evoluțiilor urbanistice preconizate ale zonei etc.), iar pe de alta parte datorita nevoii de redimensionare a sectiilor productive la nivel de comenzi si forta de munca.

In acest moment in cadrul Iasitex SA sunt functionale 3 sectii de productie: Tesatorie, Finisaj (unde tesaturile sunt supuse unor tratamente prin care capata proprietati speciale) si Confectii. Planul conducerii societatii este ca, incepand cu a doua parte a anului 2018, Iasitex SA sa isi eficientizeze și dezvolte activitatea, prin relocarea la punctul sau de lucru din Pitesti a doua dintre aceste sectii de productie (Tesatorie si Finisaj), care impreuna sa  beneficieze de capacitatile de productie detinute de Nova Textile, la care Iasitex SA este actionar majoritar. Activitatea sectiei Confectii va continua la Iasi in locatia actuala pana la definitivarea vanzarii terenului si a activelor, urmand ca dupa vanzare sa se reloce activitatea acestei sectii in alta locatie, tot in Iasi.

Incepand cu 2019, Iasitex SA isi propune implementarea unui proiect de Cercetare Dezvoltare finantat din fonduri europene in valoare de 3,8 milioane euro, care presupune deschiderea in Iasi a doua sectii noi, cu utilaje moderne, pentru care s-a depus o cerere de finantare prin “Programul Operațional Competitivitate 2014-2020” si pentru care se asteapta finalizarea evaluarii de catre autoritatea cu atributii in gestionare fondurilor europene.

“Oportunitatea relocarii unor spatii productive ar putea aduce beneficii importante, vanzarea terenului pe care acestea sunt amplasate putand genera fondurile necesare relocarii, rambursarii creditelor la banci si de asemenea cofinantarea proiectului de investitie finantabil prin fonduri europene, ceea ce va permite companiei sa se dezvolte, sa-si pastraze afacerile in circuitul comercial si astfel sa participe in mod activ in industria din care face parte.” 

Mihail Lazaroae, 

Director General Iasitex SA

În anul 2003 Grupul SCR, cel mai mare grup industrial din România, al cărui Preşedinte este dl. dr. ec. av. Ştefan Vuza, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni deţinut de către A.P.A.P.S. Din momentul privatizarii până astăzi, S.C. IASITEX S.A. s-a remarcat atât pe plan naţional cât si internaţional ca un partener serios si competent, rezistând inflexiunilor pieţii si dinamismului politico-financiar.