Emmanuel Macron recunoaşte responsabilitatea statului francez în uciderea unui matematician comunist
Premieră în Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron a recunoscut că moartea sub tortură, în 1957, a unui matematician comunist, militant al independenţei Algeriei, s-a datorat „unui sistem instituit de Franţa în Algeria”. Seful statului francez a anunţat de asemenea cu această ocazie că se vor deschide arhivele privindu-i pe dispăruţii civili şi militari, francezi şi algerieni.
Dispariţia lui Maurice Audin, matematician comunist, militant al independenţei Algeriei, este una dintre cele mai misterioase ale războiului din Algeria. Pe 11 iunie 1957, matematicianul, suspectat că-i ajută pe independentişti, este arestat la domiciliul său de militari francezi. 10 zile mai târziu, i se pierde orice urmă. Nicio explicaţie oficială nu este dată privind dispariţia acestui tată a trei copii decât că „a evadat în timpul unui transfer”. Soţia sa, Josette, depune plângere pentru omucidere voluntară şi se creează un comitet de sprijin. Aşteptarea primelor rezultate va dura decenii. De abia în 2013, susţinătorii lui Audin obţin o primă victorie, aceea a deschiderii arhivelor, decisă de fostul preşedinte François Hollande. A urmat apoi, în 2014, o lungă anchetă jurnalistică din care reiese că Maurice Audin ar fi fost ucis de un subofiţer din ordinul generalului Jacques Massu, patronul paraşutiştilor francezi la bătălia de la Alger.
Au trebuit să treacă 61 de ani pentru ca, în fine, acum, în 2018, statul francez să-şi recunoască oficial implicarea în această crimă. Declaraţia i-a fost înmânată lui Josette Audin de Emmanuel Macron. Ocazie cu care şeful statului „şi-a cerut scuze”. „Este partea de recunoaştere pe care v-o datoram, recunoaşterea luptei Dvs” a mai spus Macron la domiciliul lui Josette Audin unde s-a dus în cursul zilei de joi. „Nu credeam că o să trăiesc un astfel de moment” i-a replicat bătrâna văduvă.
Recunoaşterea acestui caz particular va deschide probabil uşa unei recunoaşteri mai largi a rolului jucat de Franţa în timpul războiului de independenţă a Algeriei, estimează o serie de istorici şi specialişti francezi.
Gestul preşedintelui Emmanuel Macron vizavi de cazul lui Maurice Audin s-a făcut, în parte cel puţin, şi sub presiunea lui Cédric Villani. Matematician şi el, deputat al partidului majoritar LREM şi apropiat familiei Audin, Villani s-a declarat extrem de mulţumit şi a amintit contextul istoric în care are loc această recunoaştere.
In timp ce socialiştii francezi au estimat şi ei că „Franţa este mai mare când se confruntă senină cu trecutul ei”, unii dintre conservatorii francezi au pus în gardă contra unei „instrumentalizări a istoriei”.
In fine, cum era de aşteptat, extrema dreaptă franceză, dintotdeauna partizană a unei Algerii franceze, a criticat gestul prezidenţial. „Macron comite un act de diviziune. Ce interes are să redeschidă rănile trecutului?” s-a indignat Marine Le Pen al cărei tată, Jean-Marie, a comis şi el torturi în timpul războiului din Algeria.