Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

Europarlamentarul PNL Adina Valean:Eu credeam, ca să fiu sinceră, că toate oraşele au deja sosea de centură dar acuma aflu că Iaşul însuşi nu are

  • iunie 17, 2018
  • Cincu Violeta

Astazi s-a desfasurat la Iasi Forumul “Investind în mediu, investim în viitor”, un eveniment dedicat dezbaterii principalelor probleme de mediu cu care se confruntă Iașul și România. La Iasi a fost prezenta si AdinaVălean, Președintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European (foto).

Principalele declaratii

Pentru noi cea mai importantă problemă de mediu rămâne poluarea aerului din municipiului Iaşi. Pentru mine, ca parlamentar, rămâne prioritară problema poluării aerului din municipiul Iaşi. Evident că eu ca parlamentar de Iaşi, ca preşedinte al PNL, voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru că această şosea de centură, care cred că este şi cea mai importantă invetiţie pe care putem să o atragem la Iaşi în viitorul apropiat, dar şi un lucru care ar putea duce la reducerea poluării din oraş să prindă contur, o asimilez această şosea de centură ca pe un transplant pulmonar. Dacă am reuşi să facem această şosea ocolitoare, am reuşi să scoatem traficul greu din municipiul nostru şi, evident, tot ce înseamnă dezvoltarea municipiului şi a zonei mitropolitane pe unde aceasta ar trece ar asigura şi bunăstare şi dezvoltare economică, dar mai ales pentru noi protecţia mediului fiind foarte importantă.Costel Alexe, presedinte PNL Iasi

S-a discutat foarte mult despre calitatea aerului din municipiul Iaşi. Această Comisie Europeană, Comisia de Mediu, înainte de a porni procedurile de infringement a atras atenţia, a încercat să lucreze cu autorităţile, a dat timp pentru dezvoltarea unor planuri de remediere a situaţiei şi abia ulterior s-a ajuns în procedură de infrigement. Vă spun asta pentru a înţelege că a existat un anume proces şi că autorităţile locale, autorităţile naţionale au avut timp şi cea mai bună colaborare din partea Comisiei Europene pentru a nu atât pentru a remedia cât pentru convinge măcar că ştiu ce au de făcut pentru a remedia problema calităţii aerului. Acestea nu sunt lucruri abstracte. Faptul că avem particule în suspensie care depăşesc nepermis de mult cotele admise asta reprezintă fundamental o chestiune de sănătate publică, o chestiune de sănătate a cetăţenilor. Sunt studii şi elemente foarte concrete care arată că o bună parte din decese sunt datorate proastei calităţi a aerului, existenţei particulelor în suspensie.  Depinde enorm de autorităţile locale, în primul rând, şi apoi de cele naţionale care trebuie să vină şi să sprijine autorităţile locale pentru a implementa soluţii pe care nu trebuie să le inventeze. Ele sunt peste tot în Uniunea Europeană. Pur şi simplu există surse de inspiraţie suficiente, soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii parametrilor de mediu.AdinaVălean, Președintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European.

Este totuşi incredibil pentru un oraş de talia Iaşului, un oraş dinamic, care are un mediu economic, un mediu universitar, care are o industrie de IT în plin boom, să discutăm de faptul că dacă şi cum să putem avea o centură a oraşului. Este elementar şi mi se pare totuşi trist că din punctul ăsta de vedere Iaşul este atât de în urmă în raport cu alte oraşe din România.  Eu credeam, ca să fiu sinceră, că toate oraşele au deja centură dar acuma aflu că Iaşul însuşi nu are. Mi se pare o rămânere în urmă inadmisibilă. Asta ca să nu mai pun la socoteală faptul că toate proiectele de legare a oraşului cu autostrăzi pe axele necesare sunt abandonate. Este o altă chestiune destul de tristă, pentru că nu poate fi decât o frână pentru toţi cei care vor să rămână, să lucreze şi să dezvolte acest oraş. Bine că aveţi aeroportul. Dacă nu era aeroportul nici nu ştiu ce era cu aceste conexiuni ale oraşului.AdinaVălean, Președintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European.

Am discutat şi despre economia circulară, pentru că Parlamentul European a adoptat aşa numitul pachet deşeuri, într-o traducere liberă românească, care are prevederi foarte detaliate pe mai multe axe, ce se întâmplă cu deşeurile. Sigur că este o piramidă a gândirii, pentru că mai întâi este o soluţie de a reutiliza cât se poate, apoi a recicla, ceea ce nu se poate reutiliza, recicla merge către valorificare, dacă este posibil, energetică, şi abia în cele din urmă cele din urmă la gropile de gunoi.AdinaVălean, Președintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European.

Ţintele fixate obligatorii pentru statele membre sunt destul de înspăimântătoare pentru România. De ce? Pentru că noi suntem foarte mult în urmă. De exemplu, va trebui să ajungem numai la 10% depozitare terestră în gropile de gunoi, cum se numeşte impropriu, pentru că e un munte de gunoi, în timp ce noi avem acum numai 90%. Asta înseamnă un efort extraordinar de mare, înseamnă că trebuie să ne apucăm urgent de lucru, dar trebuie să privim aceste ţinte şi aceste măsuri nu ca pe o pedeapsă, ca pe o belea care vine o dată în plus dinspre Bruxelles, ci ca pe un lucru care ne poate ajuta şi care poate reprezenta o oportunitate pentru dezvoltare economică. 10.46 Îmi place să spun, şi am spus-o, că banii pentru astfel de proiecte sunt de fapt în gunoiul pe care îl depozităm la marginea oraşelor şi nu-l folosim, nu-l valorificăm economic.AdinaVălean, Președintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European.