Femeie la un pas de moarte după ce a vrut să nască la domiciliu în Iași
Prima naștere la domiciliu din Iași în care gravida a fost asistată doar de o persoană care să o susțină emoțional aduce în atenție numeroase probleme. Medici psihiatri din municipiu oferă asistență emoțională pentru nașterea la domiciliu deși legal nu au acest drept. Mai ales că nu au studii medicale. Acuzațiile au fost făcute de medicul Mircea Onofriescu, președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie. Specialistul ieșean spune că mama a solicitat externarea deși pune în pericol viața copilului. Se va depune plângere penală pentru că mama refuză să dezvăluie numele persoanei care a asistat-o emoțional.
În România nu există legislație care să reglementeze nașterea la domiciliu. În timp ce în alte țări protocoalele sunt puse la punct pînă la cel mai mic amănunt. Dar internetul abundă de sfaturi despre cum să naști acasă și ce trebuie să faci. Primul caz de naștere la domiciliu din Iași ajunge la procuratură. Povestea începe pe 11 august la maternitatea Cuza voda din Iasi. O gravidă de 31 de ani s-a prezentat în stare gravă.
Doctorul Mircea Onofriescu
Președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie a aflat cu surprindere că femeia a ales să nasă la domiciliu asistată doar de o doula , adică o persoană care oferă doar suport emoțional. Fără o moașă sau asistență medicală specializată. A cerut mamei să-i dezvăluie numele persoanei care a asista-o. Deși cu studii superioare și mama și soțul ei refuză să dezvăluie numele persoanei care a asistat-o. Medicii anunță că depun plîngere penală. Și primul motiv este potrivit medicului Mircea Onofriescu:
Mircea Onofriescu, președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie explică
Cînd pui in pericol viața unui copil si a unei mame, legea trebuie să se aplice. Iar președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie, Mircea Onofriescu cere reglementarea nașterii la domiciliu. Și avertizează gravidele că se poate ajunge la tragedii fără un cadru medical specializat.