Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

Încă un pas către cetățenii Iașului? Cu susținerea Parteneriatului pentru o Guvernare deschisă

  • august 29, 2018
  • Cincu Violeta

În calitate de partener OGP (Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă), Primăria Municipiului Iași va implementa până în 2020 un plan de acțiune creat împreună cu societatea civilă. Până pe 5 septembrie, ieșenii sunt invitați să își exprime interesul de a intra în grupul de lucru care va contribui, alături de administrația locală, la elaborarea acestui plan.În primăvara acestui an, Iașul a devenit membru OGP (Open Government Partnership – Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă), alianță internațională din care fac parte aproximativ 100 de guverne naționale și subnaționale care își asumă să implementeze modele de guvernare participativă și transparentă.

 

În calitate de partener OGP, Primăria Municipiului Iași se angajează să implementeze în perioada 2018-2020 un plan local de acțiune creat împreună cu societatea civilă. În acest scop va configura Forumul Multistakeholder Iași, grup de lucru care va contribui la elaborarea unor măsuri care să rezolve eficient și participativ unele probleme esențiale cu care se confruntă Iașul.Prima sesiune aplicată de informare, în urma căreia va fi înființat Forumul Multistakeholder, va fi condusă de Brittany Lane, managerul programului OGP Local. Brittany Lane va sosi la Iași într-o vizită de lucru pe 11 septembrie, pentru a discuta cu reprezentanții administrației locale și societatea civilă despre beneficiile și responsabilitățile unui partener OGP. Tot atunci, Brittany Lane va prezenta procesul de lucru, rolul și atribuțiile unui Forum Multistakeholder local. Evenimentul este planificat pentru zilele de 11 și 12 septembrie.

 Primăria Municipiului Iași invită ieșenii să își exprime interesul de a deveni membri în Forumul Multistakeholder Iași, înregistrându-și până pe 5 septembrie, participarea la vizita de lucru cu Brittany Lane. În urma sesiunii de familiarizare aplicată cu principiile și procesele de lucru OGP, ieșenii care au luat parte la discuții vor putea decide informat dacă doresc să intre oficial în grupul de lucru care va dezvolta planul de acțiune al Iașului împreună cu administrația locală.Membrii Forumului își vor stabili consensual metodologia de luare a deciziilor, de colectare a datelor pe care își întemeiază observațiile, precum și rolul pe care doresc să îl aibă în elaborarea planului de acțiune a Iașului. Rolul său poate fi preponderent deliberativ,îmbunătățind propunerile administrației, sau operațional, contribuind efectiv la generarea propunerilor și a soluțiilor. Măsurile care vor fi integrate în planul local de acțiune vor fi evaluate de către Departamentul de Monitorizare Independentă OGP (Independent Report Mechanism) al OGP, în funcție de mai multe criterii, printre care claritatea sau efectul transformator și ambițios al măsurilor propuse. Claritatea unui proiect vizează capacitatea acestuia de a răspunde unei nevoi precise și de a permite măsurarea impactului înainte și după derularea sa. Caracterul transformator se referă la potențialul unei măsuri de a transforma relația dintre administrația locală și ieșeni în una consistentă și participativă. Sunt considerate măsuri ambițioase cele care produc schimbări profunde în funcționarea orașului.

 

Aici găsiți mai multe informații despre cum funcționează aceste forumuri în alianța OGP.

Aici găsiți standardele pe care trebuie să le respecte măsurile din planul de acțiune.

 

Ce înseamnă OGP pentru Iași

OGP (Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă – Open Government Partnership) a pornit în 2011, când opt țări, printre care SUA, UK, Brazilia și Norvegia, au format primul nucleu al alianței. În prezent, OGP include 75 de state. În 2016, OGP a lansat programul pentru guverne subnaționale, cu 15 orașe membre, printre care Paris, Madrid, Austin, Seul sau Buenos Aires.

 

În 2018, competiția pentru aderarea guvernelor subnaționale s-a deschis din nou și alte cinci orașe au fost acceptate, printre care și Iașul. Evaluatorii au selectat orașul în baza pașilor făcuți pentru transparentizarea deciziilor publice, considerând că are capacitatea de a trece la următorul nivel și de a implementa practici și proceduri clare prin care administrația și comunitatea locală să dezvolte împreună proiectele prioritare pentru oraș.

În calitate de membru OGP, Iașul accesează bagajul de expertiză, unelte și proiecte derulate până acum de partenerii din alianță, pentru a răspunde cât mai eficient priorităților locale. Până acum, partenerii din alianța OGP au creat, printre altele, platforme de dezbatere, consultare și bugetare participativă, hărți interactive cu serviciile publice oferite de administrațiile locale, rețele de comunicare directă între cetățeni și reprezentanți, precum și metodologii participative pentru a crește calitatea programelor de reciclare, a serviciilor medicale sau educaționale, prin fructificarea feedback-ului de la cetățeni.

 

Iașul poate utiliza gratuit instrumentele create de partenerii OGP, pentru a răspunde propriilor provocări și, de asemenea, beneficiază de consultanță pentru a adapta metodologiile care s-au dovedit a fi eficiente în rezolvarea unor probleme specifice.

 

Aici găsiți un articol despre tipul de instrumente, metodologii și consultanță pe care Iașul le poate accesa.

 

Pe site-ul oficial OGP găsiți informații complete despre istoricul și modul de funcționare a Parteneriatului.