INTERVIU. Dorin Cristea, RomSoft: IT-ul, imaginea Iașului. Brandul de oraș cultural s-a pierdut de câțiva ani
Invitatul dimineții la Radio HIT a fost Dorin Cristea (foto) , RomSoft. Compania RomSoft are operațiuni mai ales în străinătate, pe segmentul aplicațiilor destinate sistemului medical. A fost fondată în anul 2001. Afacerile derulate de RomSoft au crescut constant iar compania este una dintre reprezentantele de seamă ale capitalului autohton într-o piață locală dominată de multinaționale.
Poate fi IT-ul un brand de oraș?
Nu numai că poate fi, cred că a și devenit pentru că pe lângă cultură și vechea istorie a Iașului, Iașiul oraș cultural, lucru care s-a cam pierdut de câțiva ani, iată că IT-ul este cel care preia această bună imagine.
În industria IT sunt o mulțime de subdiviziuni, pe care o vedeți cea mai de viitor dintre toate?
Pentru Iași vorbim de dezvoltare software, partea de cercetare este destul de bine reprezentată dar ă ne gândim la modul foarte serios, cercetarea se face undeva prin alte țări în care se alocă bani serioși. Pentru Iași spuneam despre dezvoltarea de software dar dezvoltare la modul inteligent nu numai outsourcing, acesta este cuvântul pentru IT dar iată că acest outsourcing evoluează și sunt destule firme care au și propriile lor produse. RomSoft face out-tasking, mulți se întreabă ce înseamnă asta, noi preluăm problema complet de la client și o facem de la zero până la produsul final. Deobicei lucrăm cu managerul de produs de la client, deci un singur om care ne spune cam ce are nevoie, cam când ar trebui să fie gata. Menționez că RomSoft face software în principal pentru industria medicală și evident avem clienți numai afară, în România este mai greu. Cred că toată lumea știe sunt cam trei firme din București mari și implicate puternic.
Este un monopol în România?
Nu este un monopol prin lege ci s-ar numi oligopol pentru atunci când sunt o mână de firme care se înțeleg între ele. Între timp au mai intrat DNA-ul în ei dar să știți că obiceiurile rămân aceleași, eu vorbesc de aplicațiile medicale mari, acelea nu pot fi decât cu statul și mi-e greu să-mi închipiui că nu vor mai trece mulți ani până se vor mai schimba obiceiurile. Noi lucrăm cu cei de afară, nu avem și nici nu am avut vreo treabă cu genul acesta de relații incorecte.
Sunteți director executiv î n cadrul RomSoft, prin natura postului sunteți cumva obligat să aveți o viziune de ansamblu. Care sunt cele mai mari pericole care pot apărea în acest domeniu?
Vorbim de două planuri, pericolele pentru firmă și cele pentru Iași. Pentru firmă nu prea sunt pericole, în situația unei crize noi lucrând în principal pe medicale, aceasta este o industrie care nu scade indiferent cît de mare va fi criza niciun stat nu reduce fondurile pe zona medicală.
Pentru oraș, o parte din firme lucrează pe industrii sensibile la criză și mă gândesc în primul rând la industria auto, dacă apare o criză automat acolo scad vânzările după care scad toate. În situații de criză nu dispar firme ci apare o scădere. Pe alte zone sunt foarte multe firme mari care nu sunt din Iași și care în situația unei crize vor face reduceri în afara țării , dar per total eu nu văd pericole ci chiar o creștere puternică a industriei de IT din Iași.
Cât de greu este să pornești o astfel de afacere și să o dezvolți?
Pentru orice om care poate nu și-a deschis sau are o firmă, cel mai important lucru sunt clienții și apoi oamenii din firmă. Există multe discuții de tema aceasta, cine vrea să-și înceapă o afacere în IT trebuie să aibă clienți. Pe vremuri cea mai mare valoare a unei firme sunt oamenii, dacă ar fi să facem o ierarhizare, pe primul loc sunt clienții deoarece ei sunt cei care mișcă toată mașinăria după care putem să vorbim de oameni. În România nu găsim oameni, mai ales în IT ne confruntăm cu acest lucru de vreo 12 ani, dar vreau să vă spun că am văzut o informație care spunea ca lipsă de oameni, pe primul loc era Coreea de Sud apoi Japonia și pe locul trei România. Lipsă de oameni și specialiști și muncitori, lucrul acesta se vede mai ales pentru firmele de instalații și construcții sunt disperați că nu mai găsesc oamen, câd vor mări salariile atunci vor găsi cu siguranță.
Cel care nu găsește oameni are de ales: închide sau măreșe prețul. Fiind o perioadă de trecere, nimeni nu are curajul să facă acest pas dar să știți că o economie poate să funcționeze și cu salarii de 20 de euro și cu salarii de 2000 de euro. Chiar și atunci când este mai mare nu este ok, în Elveția, Luxemburg au probleme pentru că nu este foarte ușor să le asigure asemenea salarii, dar așa cum este România au loc să crească de cel puțin două-trei ori mai mare.
În această industrie unde găsiți clienții?
O firmă nou făcută pleacă de la o idee, un produs pentru care se face o cercetare de piață. Sunt foarte mulți care au un client prin America și lucrez pentru el câteodată, acel freelancer poate să devină un client adevărat adică unul care să facă tot timpul comenzi, iar după acel client se poate merge mai departe sau în paralel se pot căuta alți clienți.
Avem suficientă susținere din partea autorităților locale și centrale din România?
Nu numai că nu avem, cele locale nu prea au treabă cu domeniul acesta, iar cei din București sunt infernali. Tot schimbând legile au reușit să ne scumpească, să ne facă costurile cu 7% mai mari prin faptul că au schimbat legislația iar IT-ul ca să țină pasul a trebuit să mărească salariile brute astfel ca oamenii să rămână cu același net. Mărind salariile brute automat au crescut costurile, iar în IT aproximativ 80% din costuri sunt salariile.
Nu avem autostradă, dar IT-ul are nevoie de autostradă?
O are deja. Internetul care este printre primele locuri, Iașul este pe locul 10 în lume la viteză medie a internetului și se simte. Noi când avem apeluri video cu clienții de afară deobicei lucrurile se defectează de la ei și chiar în Germania sau Japonia. La noi nu sunt probleme avem o viteză foarte bună.
Neavând autostrăzi adevărate sunt șanse foarte mari să mai crească și alte industrii de înaltă tehnologie. IT-ul este cel care are nevoie de cele mai mici investiții, dar mă gândesc la electronică , mecanică fină . Noi facem soft-uri pentru echipamente medicale și ne-ar fi foarte ușor să existe în Iași și o firmă de electronică, pe lângă cele mai, ne-ar trebui firme mici care să fie capabile atunci când noi facem partea de sofware ei să faca partea de hardware și firme de mecanică fină . Pentru asta nu ne-ar trebui autostrăzi fiind că o asemena firmă lucrează jumătate de an și umple un tir, fiidn valori mari într-un volum mic nu mai contează prețul de transport.
Care ar fi punctele tari pentru firmele ieșene care vor să ajungă pe piața externă?
Prețul sigur nu mai este cel puțin de vreo 10 ani. Ai noștrii au gândire occidentală , toată tehnologia a fost gândită de occident ceea ce înseamnă ca nouă nativ ni se potrivește. Românii sunt foarte deștepți și descurcăreți. Un programator din Germania nu este la nivelul unuia mediu de la noi, din Iași.
Ce îi sfătuiți pe tinerii care vor să aleagă o carieră în aceast domeniu?
În primul rând cei care nu au făcut o facultate ar fi bine să meargă la cele două care sunt în Iași, cei care au făcut și simt că nu și-au găsit direcția care trebuie există școala informală de IT din Iași unde se fac cursuri de câtreva luni în principal pe testare, asta poate fi o intrare pentru ei în firme care caută disperate oameni. Dacă vă place faceți acea meserie și eventual puteți face și facultate pentru că în final un bun programator trebuie să aibă o facultate. Sfatul meu este să meargă spre IT pentru că pe următoarea sută de ani în Iași va fi nevoie.