Mesajele oficialilor ieșeni la începerea noului an școlar
Flori, îmbrășițări, manuale, instalații de sonorizare defecte, copiii veseli, copii obisiți de discursuri, adolescenți care se plâng că temele sunt prea multe iar profesorii prea vârstnici. Bucurie și multe speranțe. A început noul an școlar. Deschiderea oficială s-a facut la Iasi la Liceul Emil Racovita. Directorul unității de învățământ a ținut să sublinieze că Racoviță este printre primele 50 la nivel național și a felicitat olimpicii liceului.
Mesajul Inspectorului general școlar Genoveva Farcaș
În fiecare toamnă, prima zi de școală este trăită cu emoție sinceră de către fiecare dintre noi, fiind un moment al bucuriei începutului și al reîntâlnirii așteptate cu prieteni și profesori dragi. Pentru micii școlari din clasa pregătitoare este evenimentul unic în care pășesc sfioși, nerăbdători, curioși, treptele unei școli – primele trepte ale devenirii lor.
Tuturor, dragi elevi, vă doresc un an școlar rodnic, în care să învățați lucruri noi, să vă descoperiți pasiunile, să aveți alături oameni dăruiți – părinți și profesori deopotrivă – care să vă susțină, astfel încât să vă bucurați de reușitele voastre! Să le arătați mereu respect și recunoștință pentru că vă călăuzesc în drumul spre cunoaștere și devenire personală!
Dragi colegi profesori, căutați să aduceți școala mai aproape de viața elevilor pe care îi educați! Căutați să găsiți ce este mai bun în fiecare elev pe care îl veți avea anul acesta!
Să ne propunem, în calitate de părinti, să petrecem mai mult timp împreună cu ai noștri copii, să fim mai aproape de ei, să le ascultăm cu mai mare atenție întrebările și să le oferim la timp răspunsurile necesare!
Pentru noi toți să fie un an plin de împliniri, un an cu rezultate pe măsura așteptărilor pentru școala ieșeană!Direcțiile prioritare ale Inspectoratului Scolar Județean Iași la început de an școlar 2018-2019 sunt centrate ca în anul școlar trecut pe creșterea serviciilor educaționale și aici mă raportez la câteva cadre de referință. Pe o parte este foarte importantă abilitarea curiculară a profesorilor care vor preda anul acesta la clasa a 6-a astfel ca noile programe școlare, noile manuale să fie bine cunoscute și implementate în sistemul de învățământ, mai mult decât atât, programa școalră nouă există și pentru preșcoalari și în acest sens activitățile de formare cadrelor didactice care predau la aceste nivele de învățământ vor constitui o prioritate pentru noi.
Alte declarații ale inspectorului general școlar
Dorim să continuăm un proiect important de referință a Inspectoratului nostru, Școala pentru Valori Autentice, un proiect centrat pe formarea de comportamente, de viață personală pentru toți elevii de la toate treptele de învățământ. Ne dorim ca elevii noștrii să fie cetățeni activi, să aibă comportamente de implicare socială , de toleranță. Sunt mize pedagogice pe care Inspectoratul Școlar le transmite și la nivel de politică explicită dar și prin activitățile implicite pe care le derulăm pe parcursul anului școlar.
Inspectori din cadrul instituției noastre au ajuns în aceste unități de învățământ despre care vorbiți constatând faptul că există unități de învățământ unde aceste avize nu sunt obținute datorită unor factori binecunoscuți: lipsa apei potabile din zonă sau lucrări de reabilitare la diferite structuri și alte asemenea motive care de acum sunt cumva în fiecare an întâlnite ceea ce s-a procedat la acest moment, s-a încercat o comunicare atât cu directorul dar și cu reprezentanții autorităților locale pentru ca aceste demersuri de îmbunătățire a infrastructurii școlare să fie grăbite.
Mesajul primarului municipiului Iași, Mihai Chirica
Cu 100 de ani în urmă, după secole de sacrificii, se înfăptuia Marea Unire a moldovenilor, muntenilor și ardelenilor într-un singur stat – România Mare.
Această izbândă a națiunii române fost posibilă grație unor personalități de excepție care conduceau România antebelică și au înțeles vremurile tulburi din acea perioadă. Mulți dintre oamenii politici de atunci fuseseră școliți în cele mai bune universități din Europa, dar se întorseseră în țară pentru a-și ajuta poporul.
Mai mult, poporul însuși, grație reformei educației declanșate de Spiru Haret la finele secolului al XIX-lea, începuse să înțeleagă că istoria este o carte care se scrie continuu de cei viteji, de cei drepți, de cei mândri.
Iată cum Școala a jucat un rol esențial în apariția României Mari pe harta Europei. Iar România de atunci, în pofida unor probleme inerente, specifice timpurilor, devenise o țară care se dezvolta accelerat, care atrăgea oameni de pretutindeni, care oferea tuturor celor care munceau și învățau o șansă la o viață mai bună. Tinerii români de atunci nu-și părăseau țara, dimpotrivă, tineri din alte țări, din toată lumea, se stabileau în România.Din păcate, acest start avântat al țării noastre spre o societate modernă, civilizată și prosperă a fost anulat de instalarea samavolnică a comuniștilor la putere, după cel de-al doilea război mondial. În doar câțiva ani, comuniștii au distrus un vis, i-au exterminat pe cei care înfăptuiseră România Mare și au condamnat un popor întreg la înapoiere și robie.
Și azi, ca afect pe termen lung al deceniilor de comunism păgubos și delirant, România nu deține o elită politică iubitoare de popor, o clasă mijlocie prosperă, un tineret care să se simtă împlinit în propria țară. România de azi posedă puține modele demne de urmat, este marcată de un abandon școlar uriaș și a devenit un stat din care milioane de români emigrează dezamăgiți de felul în care în care este guvernată țara. La fel de grav este și faptul că peste jumătate dintre locuitorii de azi ai României habar n-au ce s-a întâmplat în urmă cu o sută de ani! Numele marilor întregitori de țară nu mai sunt cunoscute! Iar, în 2014, casa excepționalului cărturar Spiru Haret a fost distrusă și demolată!
În aceste condiții, școala este obligată să devină cea mai puternică redută a României în calea ruinării sale. Căci fără tineri instruiți temeinic, fără modele demne de urmat în viață, fără oameni competenți și cinstiți în fruntea țării, nu se poate construi nimic.
În acest secol al XXI-lea, educația trebuie să se reinventeze pentru a pune din nou accent pe formarea de caractere, adică pe căutarea frumosului, adevărului și binelui! Avem nevoie de o școală care să valorizeze imaginația și creativitatea, nu însușirea de cunoștințe sterile, dar și o școală care să redescopere dragostea de țară.
Dragi elevi,
Nimic nu se compară cu anii de școală, când totul este posibil. Profitați de această vârstă. Puneți mereu întrebări, nu acceptați minciuna și manipularea, nu abandonați niciodată, și luptați pentru cei din jur. Puneți-vă în gând să schimbați lumea în bine, să cuceriți cei mai înalți munți, să descoperiți cele mai ascunse locuri și să descifrați cele mai încâlcite mistere. Viața ține cu voi, iar școala – chiar dacă acum s-ar putea să nu credeți acest lucru – este cea mai frumoasă aventură! Mâine îmi veți da dreptate!
Dragi părinți,
Nu uitați că sunteți primele modele pentru copiii noștri. Fiți mereu alături de ei, ascultați-le păsurile și înțelegeți-le îndoielile și nemulțumirile. Adolescenții sunt, poate, dificili, dar câtă energie clocotește în ei, câtă sete de cunoaștere, câtă dorință de realizare! Exact așa ați fost și dumneavoastră ieri și, iată, azi, ați devenit oameni mari și responsabili, care-și doresc tot ce este mai bun pe lume pentru copiii noștri!
Dragi profesori,
Vă revine nobila misiune de a forja caractere fragede, pentru a scoate cea mai bună variantă a unei personalități. Faceți oameni, nu mașini! Îndreptați-le pașii spre cultură și valorile universale. Faceți din frumos echilibrul care să le caracterizeze întreaga viața, faceți din adevăr dușmanul spiritelor mediocre și faceți din bine o poveste despre înțelepciune și dreptate. Nu uitați că învățătura este un tovarăș de nădejde care ne însoțește pretutindeni în viață.
Eu am încredere că Școala poate salva România!Dragi profesori, dragi părinți, dragi elevi,
Deși efortul autorităților locale, al dascălilor din Iași, al elevilor și al părinților din municipiu pentru o educație de calitate este din ce în ce mai susținut, nu același lucru putem spune despre activitatea actualilor guvernanți. Multe dintre promisiunile din programul de guvernare referitoare la domeniul educației au rămas neacoperite de fapte, ne lipsește în continuare o viziune modernă privind viitorul școlii românești, iar scandalul manualelor greșite ne-a demonstrat că există prea mulți incompetenți prin ministere și nu doar acolo care decid în numele copiilor noștri.
Să nu le mai permitem să-și bată joc de viitorul României!
De secole bune, educația este unul dintre pilonii fundamentali pe care s-a clădit prestigiul Iașului – de Capitală Spirituală a României, de Oraș al marilor școli și al marilor cărturari.
Tot educației, adică formării profesionale de calitate, de la toate nivelurile, datorăm azi și o bună parte a revirimentului economic înregistrat de orașul nostru, care a devenit din ce în ce mai atractiv pentru investitori.
De aceea, educația rămâne în continuare o prioritate pentru mine. În acest an, am investit din nou în transportul școlar și vă rog să folosiți la maximum această facilitate! De asemenea, am alocat sume importante pentru dotări, pentru reparații, pentru modernizarea a numeroase săli și terenuri de sport pentru ca școlile din municipiu să ofere condiții de studiu dintre cele mai bune copiilor noștri.
Iar rezultatele se văd an de an: suntem mereu primii sau printre primii la evaluarea națională, la bacalaureat, la numărul de olimpici.
Și pentru că Școala ieșeană este blazonul care înnobilează Iașul!
Mesajul președintelui Consiliului Județean Iași, Maricel Popa
Iată-ne, așadar, din nou, la început… Un nou an școlar debutează astăzi, cu emoții, speranțe, ambiția și determinarea de a fi cei mai buni.
Și nu contează dacă trecem pragul școlii pentru prima dată sau dacă suntem veterani deja, emoțiile sunt aceleași deopotrivă pentru dascăli, elevi și părinți, iar sunetul clopoțelului aduce aceeași chemare.
Mottoul: ”Mereu mai buni, cel puțin egali cu noi înșine” este parte integrantă a școlii ieșene și constituie un factor
motivațional pentru toate distincțiile și premiile naționale și
internaționale aduse acasă de către elevii, venind să confirme că adevărata educație se clădește în timp.
Nu trebuie să uităm olimpiadele, concursurile naționale și
internaționale de la care elevii ieșeni s-au întors cu cele mai
înalte distincții. Nu trebuie să trecem cu vederea mediile mari cu care se pot mândri absolvenții și nici faptul ca rata de
promovabilitate la examenul maturității, Bacalaureatul, aici, foarte mare.Dragi elevi, aveți șansa de a avea ca și deschizători de drumuri dascăli de elită care de-a lungul anilor au format caractere, au scris destine, au contribuit la transformarea societății și care, acum, își pun priceperea și dăruirea la temelia dezvoltării voastre. De aceea, eforturile și idealurile trebuie să vă fie pe măsura așteptărilor pe care aceștia le au de la voi.
Misiunea pe care noi toți v-o încredințăm nu este una simplă, știm asta, dar exemplul celor care au absolvit la Iași, exemplul dascălilor voștri și eforturile pe care aceștia le depun pentru devenirea voastră ca oameni sunt factorii care trebuie să vă motiveze să vă ghidați după latinescul ”Excelsior”, adică ”mai sus”.
Voi, dragi elevi, aveți atât de multe de învățat, așa că fiți deschiși! Pregătiți-vă să luați ce e mai bun de la cei din jur, de la cărțile pe care le citiți și din experiențele prin care treceți. Fiți adevărați discipoli ai dascălilor voștri! Așa veți deveni cei mai buni oameni….
Vă doresc tuturor, elevi, profesori și părinți un an școlar bun! Un an în care provocările se transformă, prin efort comun, în reușite și experiențe frumoase!