Noaptea cercetătorilor la Iași, în seara aceasta pe Esplanada Palas
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi organizează Noaptea cercetatorilor, un eveniment cu experimente trăsnite și conferințe fascinante din domenii științifice. Intrarea este liberă, iar publicul este așteptat începând cu ora 18.00.
Sunt așteptați aproximativ 5.000 de tineri, cu standuri de fizică, chimie, biologie, criminalistică si robotică. Seara va avea în program curse cu obstacole între roboți, experimente de a privi lumea prin căldură în loc de culoare și o întâlnire specială cu celebra producătoare de fulgere – bobina Telsa.
În premieră, în acest an, Noaptea cercetătorilor va ocupa și scena Teatrului de Vară, unde se vor desfășura, în intervalul 19.00-21.00, o serie de conferințe de știință dedicate publicului de toate vârstele.
Organizatorul, Cătălin Agheorghiesei a oferit mai multe detalii
Anul acesta la teatrul de vară din complexul Palas au loc câteva prezentări ale unor cercetători care vin să prezinte lucruri legate de Pământ, de migrația păsărilor, de Cosmos, de ceea ce vom trimite în spațiu: un nou telescop, telescopul Webb, de lucruri legate mai mult de ființa umană, despre fizică, chimie și gastronomie. În același timp un coleg care a beneficiat de o bursă Curry, o bursă a uniunii europene vine să prezinte cum se construiește un univers.
Cei mai norocoși participanți ai serii vor avea ocazia să piloteze ei înșiși un robot în cursă și să se ia la întrecere cu cercetătorii.
Noi ne îndreptăm foarte mult către vârste tinere, astăzi roboții sunt foarte iubiți de acești copii. Vom încerca să facem lucuririle interactive. Am programat roboței care să se miște prin labirint în cadrul unei curse, aceștia vor fi coordonați de copii printr-o tabletă.
La Palas vor putea fi vizitate standuri din mai multe domenii ale științei – chimie, biologie, geografie și geologie, mecanică, optică, robotică, electromagnetism etc. Fiecare experiment va fi prezentat de profesori și studenți specializați în domeniu, astfel încât fenomenele științifice să fie înțelese de cei prezenți la eveniment, indiferent de nivelul cunoștințelor.