Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

Povestea lui Nikola Tesla, savantul revendicat de sârbi, croați și istroromâni

  • iulie 10, 2018
  • Cincu Violeta

Potrivit RFI România, în 10 iulie 1856 se năștea, în localitatea Smiljan, din Imperiul Austriac, Nikola Tesla. El avea să devină unul dintre cei mai importanți savanți de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Originile acestui savant sunt disputate, pentru că Nikola Tesla este revendicat deopotrivă de sârbi, croați și istroromâni.

Tatăl lui Nikola Tesla era preot ortodox. Milutin Tesla servea în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe. Mama sa se numea Duka Mandici. Localitatea în care s-a născut Nikola Tesla este situată în Croația de azi. Nikola Tesla a fost trimis să studieze la Universitatea din Graz în domeniul ingineriei electrice. Nu și-a dus studiile universitare la bun sfârșit, ci a preferat să lucreze ca subinginer în Slovenia. La insistențele tatălui său, a acceptat să își reia studiile universitare și s-a înscris la cursurile Universității Caroline din Praga.

La moartea tatălui său, Nikola Tesla a abandonat din nou universitatea, deși devenise cunoscut pentru inteligența și pentru memoria sa fotografică. În anul 1880, s-a angajat la Compania Națională de Telegrafie, care a devenit apoi Compania Națională de Telefonie din Budapesta. Nikola Tesla a fost numit inginer electrician, deși nu avea o diplomă universitară. S-a remarcat prin inventivitate. În 1882, Nikola Tesla s-a mutat la Paris, unde a fost angajat de compania Continental Edison, fondată de renumitul savant Thomas Edison.

Doi ani mai târziu, Nikola Tesla s-a mutat în Statele Unite în 1884 și a început să lucreze în compania pe care Thomas Edison o deținea în New York. Însă, pentru că era foarte prost plătit, cu doar 18 dolari pe săptămână, Nikola Tesla a demisionat și, în 1886, și-a fondat propria sa companie. A atras mai mulți investitori, însă aceștia nu au fost de acord cu modul în care era administrată, astfel că Nikola Tesla a fost eliminat din propria sa firmă. A ajuns să sape șanțuri în New York pentru a se putea întreține și pentru a-și continua cercetările în domeniul electricității. În 1888, a primit mai multe brevete de invenție, inclusiv pentru motorul cu inducție.

În 1891, Nikola Tesla a devenit cetățean american, iar din 1892 a devenit vicepreședinte al Institutului American pentru Energie Electrică. Nikola Tesla a intrat într-un adevărat război comercial cu fostul său patron, Thomas Edison. Nikola Tesla a reușit să demonstreze superioritatea curentului alternativ asupra curentului continuu promovat de Edison, iar confruntarea dintre cei doi savanți a rămas în istorie sub numele de Războiul Curenților. Nikola Tesla s-a bucurat în cele din urmă de recunoaștere din partea lumii științifice, iar unitatea de măsură a inducției magnetice se numește tesla în onoarea sa.  Cititi continuarea aici https://www.rfi.ro/stiinta-104594-pagina-istorie-poveste-nikola-tesla-savant-revendicat-sarbi-croati-istroromani