Semnal de alarmă lansat de specialiști. Crește nivelul poluării la Iași
Agenția de Protectie a Mediului a prezentat ieri un raport potrivit căruia măsurătorile staţiilor arată că limitele de poluare a aerului vor fi depăşite în acest an mai des decât în 2017. Inspectori ai Agenției pentru Protecția mediului arată că o creştere îngrijorătoare se observă în zona instituţiilor de învăţământ din cartierul Cantemir. Silviu Gurlui, conferențiar dr. la facultatea de Fizica a UAIC a fost vorbit la RadioHIT în emisiunea Play the Day despre problema poluării.
Din păcate, poluarea este din ce în ce mai ridicată în Iași, în zonele monitorizate de Agenția de Protecție a Mediului valorile sunt foarte mari. Să nu uităm că foarte mulți compuși chimici poluanți care ne afectează nu sunt monitorizați deloc.
Acesta a spus că cele mai poluate zone ale orașului sunt chiar cele marginale unde traficul de intrare în oraș este foarte aglomerat și zona centrală a Iașului. Zonele Bucium și Breazu par a fi cele mai puțin poluate.
Poluarea cea mai mare se înregistrează în timpul orelor de lucru,dimineața și seara, orele de vârf iar pentru weekend în vecinătatea zonelor comerciale. Eu personal nu mi-aș lua un apartament în zona Cug și în zonele centrale
Ploaia cu spumă nu este o noutate pentru Iași și se datorează mașinilor cu combustibil poluant, situația este similară și în celelalte județe aglomerate ale țării.
Ploiaia cu spumă nu este o noutate, în Ploiești, în Cluj în zonele unde este poluare foarte mare cu o serie de compuși chimici care se numesc agenți surpatancți adică detergenți care se regăsesc în combustibil. Acești compuți din atmosferă mai departe ajung la sol și produc acest efect de spumă .
Numărul crescut al autoturismelor dar și de ultimele incendii provocate, toate acestea adunate și cu vremea nefavorabilă, toate acestea au rezultat un aer greu de respirat în oraș.
A crescut numărul mașinilor, traficul este aglomerat, foarte multe incendii , o serie de fenomente meteorologice care influențează captarea poluanților la sol. Toate acete fenomene duc la un aer irespirabil, la un disconfort pentru populație și în anumite situații acestea duc la afecțiuni sau chiar decese.
Silviu Gurlui spune că o măsură importantă ar fi monitorizarea corespunzătoare a agenților industriali dar principalele cauze pentru prezenţa noxelor şi a particulelor de praf în aer rămân traficul rutier şi şantierele din oraş.
Sunt măcar primele măsuri de avarie, trebuie gestionat foarte bine traficul sau interzise anumite categorii de mașini sau măcar monitorizate , scoase din circualție mașinile care poluează. De asemenea sunt agenți industrial care nu sunt monitorizați corespunzător, aceștia poluează nepermis de multă vreme. Șantierele nu sunt controlate iar din cauza prafului poluarea devine din ce în ce mai densă. Toate aceste se însumează la atmosferă și duc la un aer irespirabil.
Fiecare trebuie să înțeleagă responsabilitatea mai ales din partea autrităților, sunt măsuri ce trebuiesc luate de urgență.
Măsuri propuse anul trecut pentru ameliorarea nivelului de poluare în oraş, precum devierea traficului greu în afara municipiului, au fost abandonate pe fondul suspendării pe termen nelimitat a proiectului şoselei de centură.