Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

„Serile Filmului Românesc” la Iași. Actorul Victor Rebengiuc, rezumatul unei cariere de 62 de ani într-un cuvânt : „De necrezut”

  • iunie 07, 2018
  • Cincu Violeta

 „Serile Filmului Românesc” la Iași pînă pe 10 iunie.

Autor: Gabriela Ciobu

Ieri  la ora 16.00 a avut loc conferința de presă iar starul oficiul a avut loc aseara la ora 20.30 când în Piața Unirii, Iași a fost proiectat filmul Moromeții în regia lui Stere Gulea. Avându-l în rol principal pe Victor Rebengiuc, actorul căruia îi este dedicată întreaga ediția a acestui an. Reamintim că SFR (Serile filmului românesc) este la cea de-a noua ediție, devenind deja o tradiție pentru iubitorii filmului românesc și mai ales pentru ieșeni.

Astăzi se întâmplă un moment istoric pentru cultura noastră națională și e bine să afle întreaga țară ce se întâmplă aici, la Iași. Vreau să vă spun că acest prezidiu pe care dumneavoastră îl vedeți cred că este unicat în România. Fabricat la Iași aș putea spune și mă bucur că asemenea invitați au acceptat invitația noastră, a asociației Artis, asociația studenților jurnaliști, a Primărie municipiului Iași și a Ateneului din Iași. În cadrul Festivalului Internațional al educației ca să ne întâlnim sub cupola celei de-a noua ediții a festivalului Serile filmului românesc.” A mai fost menționat faptul că este al doilea an în care primăria sprijină acest eveniment, Andrei Giurgea, organizator SFR

„E o deosebită onoare să fiu prezent aici cu voi. La unul dintre cele mai frumoase evenimente culturale pe care Iașul le dezvoltă pe parcursul unui an și nu o spun în mod gratuit pentru că suntem împreună la aceeași masă. Ci pur și simplu așa e percepția celor care consumă  actul cultural pe care voi îl promovați. Nu pot decât să vă felicit și să vă doresc succes în continuare și sprijin în același timp”, primarul Iașului, Mihai Chirica

Primarul a mai declarat că „e deosebit de onorant să stăm la masă cu două dintre personalitățile(…) care fac parte din grupul de personalități geniale ale poporului român pe care le mai putem exploata din fericire astăzi și mă refer atât la maestrul Victor Rebengiuc cât și la excelența sa domnul Mihai Șora. Acest festival are un suflet care penetrează spațiul filmului românesc.”

De asemenea Mihai Chirica își exprimă râzând dorința față de tinerii jurnaliști:„ Sper să aveți grijă de mine, să mă prezentați așa cum sunt, să corectați orice trimitere la numele meu. Se termină în „a” nu în  „ă”. Pentru mine filmul românesc este o formă de educație.”

„Ne-am gândit de anul trecut cu Andrei și ne-am dorit enorm ca invitatul de anul acesta să fie Victor Rebengiuc și până la urmă am câștigat bătălia. Este o ocazie să avem filme din toate timpurile. Este poate cel mai atemporal festival din câte există în țară pe lângă faptul că este singurul numai de filme românești. ” Moromeții a fost echivalent cu „Pe aripile vântului”, ambasador SFR,Irina Margareta Nistor

„Vă mulțumesc că îmi mulțumiți”

Actorul Victor Rebengiuc a declarat că a primit cu plăcere această invitație deși nu are posibilitatea să stea mai mult aici datorită programului. „Vă mulțumesc că îmi dedicați mie acest festival.” Acesta este entuziasmat și fiecare dintre filmele lui îi sunt dragi „m-au învățat să trag niște învățăminte în ce mă privește și sper să mai am încă ocazia pentru că repet nu sunt încă foarte mulțumit de mine”.

„Jocul actoricesc nu mă obosește”. Amuzat fiind actorul precizează că: „Sigur că încep să îmbătrânesc, e rușinos să spun lucrul acesta când sunt alături de domul Șora după care alerg de o viață întreagă să îl prind dar dânsul tot merge înainte. Eu am ajuns abia la 80 și dânsul a și trecut de sută, a terminat cu centenarul.”

„Când îmi dedicați un astfel de dar nu știu cum să reacționez. Să stau în picioare, să stau jos, să zâmbesc nu știu ce să fac”. Actorul a rememorat prima dată când a fost în Iași, pe când era proaspăt absolvent alături de doamna Bulandra. După câteva piese s-a îmbolnăvit și a mers la spital însoțit de doamna Bulandra. Iar întregul Lăpușneanu era plin de oameni ce îi urmau. Își amintește cu drag de acest oraș și cu modestie mulțumește că am ascultat ce a avut de spus.

Victor Rebengiuc  :Tineretul de azi este la fel de însetat de teatru, diferența fiind între regim și modul în care se alegeau textele. Fiecare dintre texte erau o modalitate subliminală, fină de criticare a regimului. Pe vremea comunismului „În teatre nu exista căldură, publicul stătea în sală cu paltonul, căciulă pe cap, fularul pe cap, mănușile în mână, cu șoșoni în picioare. Se aplauda cu mănuși, se auzea ca la box. Acum nu mai e cazul e cald afară…sunt foarte fericit când văd că în sala de teatru sunt foarte, foarte mulți tineri”.

Rezumatul unei cariere de 62 de ani într-un cuvânt. Aceasta a fost provocarea lansata actorului Victor Rebengiuc : Am făcut un lucru la care nu m-am gândit, mă pregăteam pentru altceva. Voiam să am o altfel de carieră și am început să joc teatru la amatori, apoi la căminul cultural, împreună cu tineri de vârsta mea…până când la un moment dat cineva mi-a spus: „Băi Rebengiuc ar trebui să dai la teatru”, asta a fost prima oară când m-am gândit că aș putea să fac lucrul ăsta. L-am făcut, am dat examen la teatru, am intrat printre ultimii, penultimul cred că am fost și am terminat mai în față.”

Stere Gulea: „Mă bucur că sunt la Iași, este o plăcere, o onoare.(…) Faptul de a fi putut face acest film (Moromeții) cu Victor a fost fără exagerare șansa vieții mele. Sigur eu mai am o șansă sau un hop de trecut că în loc să stau liniștit, fac și continuarea, dar asta este.”

Stere Gulea întrebat fiind despre ceea ce este particular la primul Ilie Moromete ecranizat ne-a răspuns: „interpretarea lui Ilie Moromete a lui Victor Rebengiuc este unică (…) uitați-vă la film și veți înțelege de ce, atunci înțelegi tot. El nu te lasă să fii mediocru, te ia cu el ca să fii la înălțimea exigențelor lui.”

Simona Bondoc: „E impresionat pentru că e toată galeria asta de tineri care sunt fermecători, care sunt plini de viață. Este extraordinar că în timpul ăsta în care cultura nu aș zice că este chiar răsfățată. Se întâmplă astfel de evenimente.”

Mihai Șora: „Sunt de acord cu toate cele spuse mai înainte…atât vreau doar să știți, că mă bucur foarte mult când mă întorc în acest oraș. Un oraș în care mi-am petrecut multe zile ale tinereții în care am avut mulți prieteni.”

Ileana Popovici „Sunt cu sufletul pentru acest festival. Mi-se pare extraordinar, un festival realizat de tineri”.

Daniel Sandu a atras atenția asupra situației actuale a filmului românesc în condițiile în care în România mai sunt doar 16 săli de cinema în afara de cele de al Mall, de aceea apreciază sprijinul primăriei și aportul adus de organizatori și speră ca această tradiție să fie împrumutată și de alte orașe.

Andrei Apreotesei „Cu toți ne-am dat mână de la mână și iată ne ajunși la cea de-a noua ediție care din punctul meu de vedere este de fapt prima care se înscrie cu adevărat într-un circuit european din toate punctele de vedere.”