Studentii sunt in continuare nemultumiti
Ministrul Educației nu a oferit informații credibile pentru a justifica reducerea numărului de locuri la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Este concluzia tinerilor care au participat ieri la întâlnirea cu ministrul.
„Se întâmplă, din păcate, şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde aproximativ 550 de locuri la master anul doi sunt neutilizate, 400 de locuri la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, aproximativ 75 la Universitatea de Vest din Timişoara. Sunt procente importante de locuri la master, bugetate, pe care nu are cine să le ocupe, sunt pierdute în sistem, nu pot fi utilizate, în condiţiile în care la alte universităţi din România sunt peste 7.000 de studenţi cu taxă la anul doi master care le-ar putea ocupa. (…) Am discutat cu studenţii acest aspect şi probabil vom discuta cu Direcţia juridică din minister şi vom vedea dacă putem, şi dacă doresc şi studenţii şi găsesc o înţelegere la Consiliul Rectorilor, să încercăm să facem o redistribuire a acestor locuri de care nu beneficiază, practic, nimeni”, a declarat ministrul Valentin Popa.
“A fost usor dezamagitoare toata aceasta sedinta, deoarece ni s-au prezentat niste date ale unor locuri care nu erau folosite de universitatile in cauza, adica a celor ce fac parte din Consortiu, dar nu am primit date ale celorlalte universitati din tara. Intrebare pe care noi am adresat-o este urmatoarea: fenomenul abandonului scolar se intampla doar la universitatile prezente? Doar care am fost chemate? Nu. Se intampla la fiecare universitate din Romania si in fiecare universitate sunt locuri care nu au fost utilizate.” a declarat Costel Marian Dalban, unul dinte studentii Universitatii Alexandru Ioan Cuza, care a participat la întâlnirea de la Ministerul Educației.
Redăm integral punctul de vedere al conducerii UAIC
“Cu privire la declaratia domnului ministriu Popa, rezultata in urma discutiei cu studentii din data de 23 aprilie, precizam;
– UAIC a inregistrat cea mai buna performanta la admitere in sesiunea iulie 2017, din ultimii 6 ani. La studii de licenta au fost inmatriculati 5764 studenti (3425 buget, 1575 cu taxa invatamant cu frecventa, 764 ca taxa invatamant la distanta sau cu frecventa redusa);
– La doctorat au fost inmatriculati 202 studenti in anul1, fata de 157 locuri alocate acum;
– Din totalul programelor de master, la UAIC funcționează 9 programe de master care se desfășoară în colaborare cu universităţi din străinătate (Economie şi Administrarea Afacerilor, Filosofie și Științe Social-Politice, Fizică, Geografie și Geologie, Educație Fizică și Sport). La extensiunile Universității de la Bălți și Chișinău, funcționează următoarele programe de master:
- Fizică aplicată în tehnologiile informației și comunicații, la Bălți, acreditat în anul universitar 2015-2016;
- Management în turism, la Bălți, acreditat în anul universitar 2015-2016;
- Kinetoterapia în traumatologia sportivă, la Chișinău, acreditat în anul universitar 2016-2017;
- Drept european, la Bălți, acreditat în anul universitar 2017-2018.
Noi am ocupat locurile anul trecut, cu finantare bugetara, iar programele nou infiintate se bazeaza pe o alocare corespunzatoare de la buget.”, precizeaza prof.univ.dr.Mihaela Onofrei, prorector, Ordonator de credite al UAIC.
Mai jos este declaratia lui Costel Marian Dalban, unul dinte studentii Universitatii Alexandru Ioan Cuza.