Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

Vrei să știi ce să citești? Recomandările Polirom

  • septembrie 27, 2018
  • Cincu Violeta

Dacă vrei să știi ce să citești atunci recomandările Editurii Polirom sunt exact ceea ce îți trebuie.

Președintele Klaus Iohannis spune că este nevoie de o politică publică pentru a crește interesul pentru lectură, în condițiile în care statisticile arată că o gospodărie alocă sub 1% pentru cărți. El a mai spus că aceasta este una dintre soluțiile pentru reducerea analfabestismului funcțional, care este tot mai larg răspândit.Prezentanul acesta  la inaugurarea Târgului de carte Bookfest, alături de ambasadorul SUA la București Hans Klemm, Iohannis a mai spus, răspunzând unei întrebări, că lipsa de educație nu poate fi considerată o amenințare la adresa siguranței naționale, ci la adresa existenței unei națiuni. 

 

Zabor sau Psalmii, de Kamel Daoud, este prima carte a autorului algerian apărută în limba română, fiind distinsă în 2018 cu Premiul Méditerranée. Kamel Daoud, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori algerieni contemporani, a debutat în 2015 cu romanul Cazul Meursault, contraanchetă, distins cu Premiul Goncourt.Zabor sau psalmii, de Kamel Daoud, un roman despre puterea salvatoare a scrierii, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual”. Traducere de Cristina Ioana Radu, disponibil în librării şi aici.

  Lucruri nespuse, de Azar Nafisi, autoarea bestsellerului Citind Lolita în Teheran, este o carte de memorii şi cronica impresionantă a unei familii, care se întinde de-a lungul unei lungi perioade de schimbări ce au dus la Revoluţia Islamică din 1978-1979, cînd Iranul se transformă într-o dictatură religioasă. Lucruri nespuse, de Azar Nafisi, a apărut la Editura Polirom în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual”. Traducere din limba engleză şi note de Sânziana Dragoş, disponibil în librării şi aici.

Porci, de Tudor Ganea, o distopie cu accente etno ce debordează de fantastic şi fantezie.Tudor Ganea a fost distins cu Premiul „Tînărul Scriitor al anului 2016”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a Anului 2016, pentru volumul Cazemata.Porci, de Tudor Ganea, a apărut în colecţia „Ego.Proză” a Editurii Polirom, disponibil în librării şi aici.

 Ivo Andrić, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1961, face din volumulE un pod pe Drinamai mult decît o sobră frescă istorică: aceasta e însoţită de o fermecătoare plăcere, aproape orientală, a povestirii, dar şi de crude reprezentări literare pentru ceea ce se numeşte „mersul înainte al istoriei”.E un pod pe Drina…, de Ivo Andrić, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom. Esenţial”. Traducere şi note de Gellu Naum şi Ioana G. Seber. Disponibil în librării şi aici.

Rătăcitorii, de Olga Tokarczuk, arată ce înseamnă să călătoreşti, să fii hoinar, un trup în continuă mişcare nu numai în spaţiu, dar şi în timp.Rătăcitorii, de Olga Tokarczuk, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual”. Traducere din limba polonă şi note de Cristina Godun, disponibil în librării şi aici.

Ultimul dintre Tudori, de Philippa Gregory.Philippa Gregory, autoarea bestsellerurilor Surorile Boleyn şi Moştenirea Boleyn, ne oferă o perspectivă extraordinară asupra sfîrşitului dinastiei Tudorilor, o perioadă tulbure a istoriei, într-un cuvînt o carte care aminteşte cît de capricios poate fi destinul unei femei în vremea dinastiei Tudor.Ultimul dintre Tudori, de Philippa Gregory, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom. Actual”. Traducere din limba engleză de Ioana Georgescu, disponibil în librării şi aici.

Anti-damblale, de Radu Cosaşu, din care nu lipsesc umorul şi autoironia cu care autorul ne-a obişnuit, întregesc tabloul unei căutări neîncetate de a scrie „bine, cu poftă, cu iluzie, cu subversivitate, sub tiranie”, dar şi în democraţia noastră precară.Anti-damblale, de Radu Cosaşu a apărut la Editura Polirom, disponibil în librării şi aici.

Un roman într-o gară mică, de Kocsis Francisko, este o înşiruire de povestiri rurale, urbane sau supranaturale, care formează un mozaic ce readuce la viaţă personaje şi întîmplări din alte vremuri şi din alte lumi. Un roman într-o gară mică, de Kocsis Francisko, a în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil în librării şi aici.

Călătoria oamenilor Cărții, de Olga Tokarczuk, un roman tulburător despre destinul unui om şi a unei Cărţi în timpul războaielor, a noilor reformatori şi a persecuţiilor; despre cum istoria poate schimba cursul lucrurilor şi pot apărea răsturnări de situaţie nemaipomenite.Călătoria oamenilor Cărții, de Olga Tokarczuk a apărut la Editura Polirom şi în ediţie de buzunar, în colecţia „Top 10+”. Traducere din limba polonă de Constantin Geambaşu, disponibil în librării şi aici.

Rămas-bun, de Radu Părpăuţă, un volum de proze scurte à laCreangă, Sadoveanu sau Păstorel Teodoreanu, despre satul românesc înainte de tehnologizare, dar şi despre zonele de absurd, de exotism şi diversitate ale comunismului.Rămas-bun, de Radu Părpăuţă, a apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil în librării şi aici.