Radio Hit

Playlist

-

-

-

HIT play live

Green Arrow

Ziarul Financiar. Fraţii Pavăl cumpără cu 200 mil. euro proiectul de birouri The Bridge din Bucureşti de la fraţii libanezi Jabra. În ultimii şase ani fraţii Pavăl au adunat profituri de peste 700 de milioane de euro

  • august 02, 2018
  • Cincu Violeta

Ansamblul dezvoltat de Forte Partners este format dintr-o clădire finalizată, una în construcţie şi o a treia în plan. l Zona Orhideea este una dintre cele mai „fierbinţi“ zone de birouri din Bucureşti.     

Dragoş şi Adrian Pavăl, cei doi antreprenori care controlează retailerul de bricolaj Dedeman, cea mai mare companie an­treprenorială românească, au preluat proiectul de birouri The Bridge din zona Orhideea din Capitală, potrivit surselor din piaţă. Informaţia a fost confirmată de părţi. Tranzacţia este estimată de ZF la 200 mil. euro.

Proiectul de birouri este format dintr-o clădire finalizată, al cărei chiriaş principal este BCR şi dintr-o a doua clădire în construcţie. Mai mult, recent, Forte Partners a anunţat că a cumpărat un teren în zona Orhideea pentru a construi a treia fază a proiectului The Bridge. Această clădire va fi şi ea preluată de Dedeman după finalizare, potrivit datelor ZF.

Birourile The Bridge sunt dezvoltate de compania Forte Partners pe terenul fostei fabrici de pâine Spicul, vizavi de Carrefour Orhideea. Cel mai mare chiriaş al proiectului de birouri The Bridge este BCR, cea mai mare bancă din România. De altfel BCR este unul dintre finanţatorii grupului Dedeman.

Compania Forte Partners, controlată de Johny şi Jihad Jabra (care au dezvoltat brandul de cafea Nova Brasilia şi ciocolata Primola), este unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari locali, având în portofoliu clădirile de birouri Ştefan cel Mare Building, HQ Victoriei, Nova Building şi The Bridge 1, precum şi proiectul rezidenţial Londra 27. Forte are în derulare proiectele The Bridge 2, Calderon 80 şi Aviaţiei Park, potrivit celor mai recente date ale ZF.

Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl nu se află la prima negociere pe piaţa imobiliară, ei purtând discuţii cu mai multe companii. Cel mai aproape au fost să preia birourile israelienilor de la AFI, însă deal-ul a picat pe final din cauza unor neînţelegeri. Antreprenorii caută să investească în imobiliare într-o perioadă bună pentru economie în ansamblul său şi pentru piaţa de profil totodată.

Anii 2006-2007 şi 2016 şi 2017 sunt cei în care s-au înregistrat cele mai mari tranzacţii de pe piaţa imobiliară, marcând un record pe piaţa de retail, office, industrial şi retail.

În acest context, vânzarea clădirilor de birouri The Bridge pentru 200 mil. euro, potrivit estimărilor ZF, nu vine ca o surpriză. Mai mult, în momentul când Forte Partners a de­marat prima fază a proiectului, Geo Măr­gescu afirma că după ce clădirile de birouri din The Bridge vor fi finalizate, acestea vor fi scoase la vânzare. „În viitor dorim să vindem aceste clădiri, modelul nostru de business este să cumpărăm terenul, construim, închiriem şi vindem, nu suntem investitori pe teren lung, valoarea noastră adăugată constă în dezvoltare, nu în asset management.“

Pe de altă parte, familia Pavăl cumpără într-o perioadă în care stă pe cash. Mai exact, re­tailerul de bricolaj Dedeman, cea mai mare com­panie antreprenorială din România, con­tro­lată de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, şi-a ma­jorat profitul cu aproape 25% în 2017 faţă de anul anterior. Valoarea profitului s-a situat ast­fel la 889 mil. lei (circa 193 mil. euro), cel mai înalt nivel înregistrat de companie până acum. Fraţii Pavăl au adunat profituri de peste 700 mil. euro în ultimii şase ani ani.

Profitul urmează a fi investit, iar o parte ar merge în piaţa imobiliară, Totodată, pentru o eventuală achiziţie, familia Pavăl ar primi şi finanţare bancară de la BCR, conform surselor din piaţă. BCR este de altfel principalul chiriaş al The Bridge.

Familia Pavăl a mai investit de-a lungul timpului în domenii conexe celui de retail de bricolaj. Spre exemplu, antreprenorii au ajuns să controleze mai bine de jumătate din producătorul de cărămizi Cemacon.

Mai mult, CITR Group a pus bazele unei platforme de investiţii din management pentru companiile româneşti aflate în dificultate financiară. Parteneri în aceasta iniţiativă sunt fraţii Pavăl – fondatorii reţelei de bricolaj Dedeman, omul de afaceri Dan Şucu şi compania Astra Rail Management, controlată de antreprenorul german Thomas Manns. Numele platformei este ROCA.

Prima fază a proiectului The Bridge a fost livrată în decembrie anul trecut şi a marcat unele dintre cele mai mari tranzacţii de închiriere de pe piaţă – BCR, cu 18.000 mp, şi IBM, cu 12.000 mp. În total, clădirea măsoară 36.000 mp. Cea de-a doua fază a proiectului, cu o suprafaţă închiriabilă de 20.000 mp este, în prezent în construcţie şi va fi finalizată în trimestrul IV al acestui an. Forte Partners a  semnat pentru o parte din spaţiu, Medicover, al treilea jucător din piaţa de servicii medicale private, fiind unul dintre chiriaşi.

Forte Partners a achiziţionat recent şi un teren de 5.400 mp pentru a construi o a treia clădire. Este prima expansiune a unui dezvoltator deja prezent în cea mai fierbinte zonă de birouri din Capitală.