Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

BCR și Fablab Iași inaugurează Zbor – un spațiu de explorare sigur și creativ dedicat tinerilor

  • octombrie 07, 2024
  • Diana Nechita

Banca Comercială Română și FabLab Iași inaugurează hub-ul Zbor, un spațiu sigur și creativ pentru dezvoltare personală, profesională și socială.

Zbor este un loc unde tinerii pot explora și valorifica potențialul lor, prin intermediul activităților de educație informală, mentorat și coaching. Iașul este al doilea oraș care beneficiază de lansarea acestui proiect, Zbor fiind o rețea națională de hub-uri dedicate tinerilor din România. Acest proiect amplu are ca scop facilitarea unui cadru sigur și deschis pentru tineri, prin acces la activități de educație non-formală, socializare și dezvoltare profesională. 

„Zbor face parte din strategia noastră, este o strategie dedicată implicării băncii în societate, dar el vine într-un context foarte special și acest context are legătură cu numărul de tineri din România. În România, între 7 și 25 de ani sunt 3 milioane de tineri. Este țara cei mai mulți tineri din Europa Centrală și de Est, cu excepția Poloniei, care este o țară mult mai mare. Acești 3 milioane de tineri sunt un avantaj incredibi pentru România, pentru că în perioada următoare, tot ceea ce se va întâmpla, de transformare tehnologică, de adaptare la schimbare, de adaptări la schimbările climatice și în general, mentalitatea de a face față transformărilor depinde în mod fundamental de ei. . O economie în general se construiește pe resursele de oameni, pe capital, pe inovație tehnologică. Dacă noi în fiecare oraș din România, reușim să capacităm acești trei factori, resursă umană, capital și inovație tehnologică, România poate ajunge mult mai departe decât este acum. În schimb, pentru prima dată și vă spun pentru că noi ne uităm în statisticile economice, vedem câțiva factori care s-au acumulat extrem, extrem de favorabili”, a declarat Ionuț Stanimir, Director de Marketing & Comunicare BCR.

Zbor, mai mult decât un simplu hub – un spațiu unde ideile circulă liber, fără bariere sau temeri

Oana, managerul hub-ului Zbor Iași, spune că totul a început cu voluntariatul. Se implica în comunitate. Strângea diplome, dar și-a dat seama că doar practica și competențele unui om îl vor ajuta mai departe. Prin Zbor, ideile sale prind alt contur. Unul în care tinerii au șansa să facă practică, să conștientizeze care le sunt pasiunile și ce oportunități au în comunitatea din care fac parte.

„Sunt tânărul care demult își dorea ca spațiul ăsta să existe. De când îmi doream eu ca locul ăsta să existe nu știam că să se cheme ZBOR, nu știam că va exista vreodată, dar în momentul în care am aflat de proiect am zis –Wow, ce bine am răsuflat ușurată. De ce? Pentru că acum câțiva ani am început să fac voluntariat și făceam atunci doar pentru diplome, pentru că știam că oamenii mari, oamenii de succes apreciază diplomele și atunci trebuie să mă pregătesc cu cartoanele să le prezint ca să le vin și eu de succes ca ei. Între timp am început să înțeleg că doar practica și competențele vând cu adevărat un om. Și am înțeles că pentru fiecare din tineri este important ca ei să facă ceva. Și atunci acum cu ZBOR, toate acțiunile pe care eu și cu Tudor le-am început de-a lungul anilor, evenimentele de educație nonformală au acum o altă arhitectură, mult mai bine conturată, care va da șansa tinerilor să facă practica pe care eu am conștientizat că este atât de important ca ea să se întâmple”, a declarat Oana Anton, Managerul hubului Zbor Iași.

Tudor, community manager al hub-ului Zbor, spune că un aspect important al comunității ieșene a fost să vadă dorința continuă a tinerilor de a se implica, de a face activități pratice pentru a acumula competențe.

„Noi ne-am dorit foarte mult timp un spațiu ca acesta, din clasa a IX-a, când am început să organizăm evenimente pentru tineri. Căutam spații în care să ne desfășurăm activitatea. FabLab a fost alături de noi și ne-a ajutat de fiecare dată, ne-a susținut, însă noi ne-am bucurat să vedem din partea tinerilor o dorință continuă de a se implica și de a participa. Uitându-mă în spate, cu toți cu care am colaborat, ne-am dat seama că datorită dorinței noastre de a ieși din zona de confort, am ajuns să acumulăm competențele pe care acum le avem. Munca de echipă a dat roade și mi-am dat seama că de unii de unii singuri bineînțeles puteam merge la evenimente în oraș, dar în echipă ne-am sudat mai bine și am reușit să facem și mai multe obiective reușite. De aceea sunt mândru să fiu parte din ZBOR. Totodată, aș vrea să mai completez faptul că majoritatea ne-au spus că a fost nevoie de ZBOR în comunitatea noastră, a fost nevoie de un hub care să ne întâlnim, să schimbăm idei, să facem un networking, să cunoaștem alte persoane care sunt pasionate de ceea ce ne place nouă, să creăm practic propriile cluburi care ulterior se vor dezvolta”, a spus Tudor Mihai Tarta, community manager al hub-ului Zbor.

Zbor, locul unde ideile prind viață

Dan Zaharia și Fablab au avut un impact extraordinar asupra creării hubului Zbor. Datorită Fab Mobile, ideea de a face un parcurs sau de a avea o rețea mobilă astfel încât hub-ul ZBOR să nu fie disponibil doar celor care sunt în Iași, ci să fie disponibil și mai departe în regiune, a prins viață. La nivel local, în Iași, spațiul este dezvoltat împreună cu FAB LAB Iași, care este un facilitator de inovație și educație.

Noi, în momentul în care am început Fab Mobilul, am zis să ducem în zona de orașe mai mici, în zona rurală care ține partea de educație financiară, am întrebat ce să zică unor copii memerii defavorizate care normal nu au niște venituri foarte mari. Vreau să vă spun că ei sunt cei mai interesați și unul din feedback-urile care m-au marcat au fost când am ajuns la Bogdan Tănasă la Casa Share, cei 80 de copii acolo, li se asigură profesori plătiți cu care să facă lecțiile, au zis așa că și-ar dori ca și părinții lor să participe la astfel de cubluri. Am descoperit foarte mulți care fac bănuți deoparte și mă refer la faptul că nu fac treburi agricole, ci fac treburi digitalizate, mai fac un website. Ne-am trezit erie de întrebări destul de sofisticate pentru zona în care credeam că ajungem. Ne-am dat seama că un lucru foarte important pentru ei este să ajungă în oraș să vadă pentru că rolul hubului este să le dea speranță, viitorul sună bine, să dea speranță că trebuie să își termine cursurile. Nu aveți niciun fel de scuză să nu mergeți la facultate. Ce am observat este că Zbor e un soi de destinație, e invitația noastră că dacă tot veniți, veniți la noi că alături de noi pe această scenă  putem pune oameni foarte relevanți care poate nu sunt în comunitatea dumneavoastră”, a spus Dan Zaharia, fondatorul Fablab Iași.

Prin Zbor, BCR continuă să își extindă implicarea în comunitate, investind în educația și viitorul tinerilor din România, pentru a crea un mediu sănătos și sigur, unde aceștia să își poată construi viitorul cu încredere.