Radio Hit
Asculta Live
 

HIT play live

Green Arrow

Capital. Antreprenoriat. Iași

  • decembrie 03, 2021
  • Radu Cucuteanu

…sau despre importanța antreprenorului în Iași

de Daniel Juravle

Dezvoltarea economică și bunăstarea unei națiuni sunt termeni direct asociați cu antreprenoriatul. Antreprenorii sunt dintre cei care inovează, descoperă noi tehnologii și găsesc modalități eficiente și surprinzătoare pentru a duce la bun sfârșit obiectivele setate. Doar dacă ne gândim la nume precum Elon Musk și proiectul SpaceX sau Mark Zuckerberg și ambițiosul proiect Meta, deja observăm rolul de catalizator al evoluției pe care antreprenorii îl au. Astfel, progresul tehnico-științific este strâns legat de direcțiile în care aceștia decid să investească.

De asemenea, vorbim și de mobilizarea capitalului și implicit stimularea economiei. Piața liberă și cu un caracter competitiv este cadrul ideal pentru această evoluție, pentru că doar în acest context o companie va avea motivația necesară să ofere valoare pentru consumator. Este observabil că, în ultima perioadă de timp, tot mai multe companii au ales să ofere angajaților posibilitatea de a-și îndeplini remote taskurile. Pe lângă acest lucru, multe start-up-uri au început să aleagă o formă de antreprenoriat social, prietenos cu mediul sau să adopte ca filosofie de lucru tratarea angajatului ca pe un adevărat partener.

Este observabilă această schimbare de paradigmă și o schimbare în general a formei clasice a antreprenoriatului. Acesta încurajează dezvoltarea comunității, iar businessurile locale sunt adaptate nevoilor societății și a consumatorilor la nivel local. Sunt puse pe piață oferte ce corespund cererii locale, iar, lângă acest lucru, contribuțiile pe care companiile le au la bugetul local sunt importante pentru investiții ulterioare, care să genereze creșterea nivelului de trai al comunității.

În mod evident, vorbim și de generarea joburilor noi. Iașul este un oraș cu cea mai tânără populație conform statisticilor și cel mai mare după București. Suntem un centru universitar important și avem în fiecare an generații de absolvenți care sunt bine pregătiți. Avem resursă umană de calitate, iar acest fapt este demonstrat și de noile companii care aleg să vină în Iași, în special din sectorul IT&C. O dovadă vie că Iașul este un oraș-magnet este că avem foarte mulți tineri care, în urma studiilor, decid să rămână în continuare în Iași, să-și întemeieze aici o familie și să își pună bazele unei cariere.

Lucrând de peste 3 ani în administrația publică locală, în calitate de coordonator al Biroului de Cooperare Economică în trecut și ca viceprimar în prezent, o prioritate este să transformăm Iașul într-o veritabilă „arenă” în care antreprenorii să se dezvolte. Deși birocrația este de multe ori o barieră atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene, încercăm constant să eliminăm hârtiile inutile și să eficientizăm procesele astfel încât investitorii să se simtă confortabil și încrezători că administrația publică din Iași se poate adapta cu rapiditate la nevoile lor. Antreprenorii trebuie să se bucure de sprijin și trebuie încurajați să participe cu toată priceperea la luarea deciziilor strategice care au legătură cu viitorul Iașului, deoarece o mare parte din dezvoltarea de care se bucură orașul nostru se datorează antreprenorilor locali. Curajul pe care aceștia l-au avut și îl au în continuare, împreună cu șansa pe care au acordat-o ideilor de business sunt elemente esențiale care contribuie la caracterul atractiv al orașului nostru.

Utilitatea unei relații antreprenor-administrație publică, a unui parteneriat public-privat corect, este una vădit necesară pentru dezvoltarea comunității și reprezintă în fapt capitalul cu care se poate dezvolta o comunitate. Țările vestice și SUA tratează cu mai mult curaj relația public-privat și, de cele mai multe ori, acest curaj este răsplătit cu beneficii reale asupra comunităților. Cu o legislație lămuritoare asupra acestor relații și cu un raport de bună-credință între cei doi parteneri, Iașul trebuie să se implice și să se asigure că va găsi cele mai bune soluții și modalități profesioniste pentru implementarea proiectelor sale.

Ca profesor, întotdeauna îi sprijin și îi sfătuiesc pe studenții mei să aibă curaj și să încerce să pună bazele unui business, fapt pentru care, la Iași, conturăm și cadrul necesar pentru a putea ușura deschiderea de start-up-uri prin care să îi sprijinim la început de drum pe tinerii antreprenori. Și pentru că tot am adus vorba de parteneriatul public-privat și birocrație, cred că aceste subiecte, tratate separat sau împreună, merită o atenție mai mare și le voi aborda într-un viitor articol.

 


 

Daniel Juravle este profesor asociat în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și viceprimar al Municipiului Iași. Este doctor în economie, având o teză care cercetează piața muncii și dinamica fenomenului migrației externe din România. În cadrul studiilor post-doctorale, a studiat sistemele de guvernanță și gestiunea riscului. Are o experiență de peste trei ani în administrația publică locală, coordonând în trecut Biroul de Cooperare Economică din cadrul Primăriei Municipiului Iași. În prezent, predă Elemente de știința administrației și Decizia în Administrația Publică în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor.