Cât de importantă este igiena patrupezilor noștri și cum îi putem îngriji acasă

Astăzi analizăm și aflăm cât de importantă este igiena patrupezilor noștri și mai ales cum sănătatea lor o poate influența pe a noastră. Alături de noi este Paula Maria Pașca, medic veterinar în cadrul compartimentului de urgență al Facultății de Medicină Veterinară din Iași.
Cat de des trebuie să ne spălăm animalele de companie?
Nu atât de des, așa cum cred majoritatea proprietarilor. Pisicuțele în general nu se spală. Recomandarea ar fi doar dacă se murdăresc pe lăbuțe din litieră, au nisip sau diverse resturi sau dacă au acces afară. Atunci da, ne putem gândi să le spălăm un pic mai des, dar pisicile care locuiesc în interior nu se spală. Cățeii, dacă îi scoatem la plimbare, putem să îi spălăm zilnic pe lăbuțe și dacă dorm în pat cu noi, eventual o dată pe săptămână. Animale care se spală mai des, sau la care există această recomandare, de obicei au probleme dermatologice. De obicei, pacienții care au probleme dermatologice se spală undeva de două-trei ori pe săptămână sau măcar o dată pe săptămână în funcție de recomandările medicului dermatolog.
Cum ar trebui să ne spălăm, de exemplu, porcușorii de guineea sau papagalii?
În cazul lor, nu cred că este nevoie de baie, atât timp cât clar, nu petrec timp sau nu îi culcăm cu noi în pat. Nici nu ar avea unde să se murdărească. Porcușorii de guineea sunt extrem de sensibili la factori de stres și papagalii la fel. Chiar nu consider că au nevoie de baie, decât dacă, eu știu, au anumite porțiuni care s-au murdărit. Poate au o patologie dermatologică care necesită aplicarea unor substanței, unor soluții și poate, eventual, o îmbăiere parțială a locului afectat. Dar, în principiu, papagalii și porcușorii de guineea nu se spală.
Trecem la un subiect mai delicat, din câte am observat la proprietari, tăiatul unghiilor. Ne ocupăm noi sau îi ducem la veterinar ca să ne luăm de o grijă, practic?
Putem să o facem și noi acasă, bineînțeles. Cred că, pentru început, am avea nevoie poate de sprijinul medicului veterinar să ne arate cum să facem această manoperă acasă. Însă, este ceva ce putem să facem și noi în locuința noastră fără nicio problemă. Cu cât se începe mai devreme această manoperă de către proprietari acasă, cu atât va fi mai ușor în viitor.
Există situații pe care le-am întâlnit, situații cu animăluțe cu unghii extrem de mari, pe care proprietarii nu reușeau să le toaleteze acasă. Poate nu ajungem nici la medicul veterinar pentru această manoperă și aceste unghii crescute foarte mult creează disconfort semnificativ în momentul în care animăluțele se deplasează. Prin urmare, este o manoperă pe care o pot face proprietarii acasă. Este o manoperă care se poate face ușor, fără stres pentru animăluțe. Cred că e ceva ce proprietarii cumva trebuie să mentalizeze că pot să o facă și ei și că, eventual, înainte de a începe aceste proceduri, pot să ceară sprijinul medicului veterinar ca să le arate cum să facă aceste proceduri.
Cat de importantă este igiena dentară și cum o putem întreține?
Cred că igiena dentară este probabil capitolul de igienă la care aș insista cel mai mult pentru că este extrem de importantă. Dacă igiena blănii nu are efecte sistemice atât de semnificative, lipsa igienei dentare poate să afecteze organismul în ansamblu. Pentru ei este la fel de importantă așa cum este și pentru noi. Din păcate, foarte mulți pacienți geriatrici cu afecțiuni renale au igienă dentară deficitară ca să o spun într-o manieră optimistă. Există suficiente studii în medicina veterinară care arată că această lipsă de igienă dentară poate să ducă la patologii renale. Pot să apară miocardite, pot să apară o serie de patologii sistemice extrem de serioase pe fondul unei igiene dentare deficitare.
În ceea ce privește gestiunea noastră, în calitate de proprietari, cred că în principiu, tot medicul veterinar ne poate spune ce am putea să facem într-o manieră mai specifică. Putem să administrăm hrană uscată care îi ajută oarecum la îndepărtarea plăcii bacterienii de pe dinți și acele recompense de dentiție care există atât pentru câini, cât și pentru pisici. Totodată, este recomandat să efectuăm detartraje periodice, pe care și noi oamenii le facem, și sunt extrem de benefice pentru sănătatea dentară pe termen lung, dar nu numai sănătatea dentară, ci sănătatea întregului organism.
Cum influențează igiena animalului de companie pe cea a stăpânilor?
Igiena noastră, a casei și a mediului este influențată de modul în care îngrijim animalele de companie pentru că dacă avem un animal care are o blana care nu este îngrijită sau care nu este spălat pe labe cu siguranță va lăsa urme și în casă. Igiena așternuturilor noastre este influențată de cât de atenți suntem cu igiena animalelor, dacă avem căței sau pisici care dorm în pat cu noi și mai ales copii cu siguranță igiena blănii ar trebui să fie o prioritate pentru proprietari.
Paula Maria Pașca, medic veterinar în cadrul compartimentului de urgență al Facultății de Medicină Veterinară din Iași.